ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατεβάζει κοινό υποψήφιο για να διώξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν!

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατεβάζει κοινό υποψήφιο για να διώξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν!

Βλέποντας ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο σύμμαχός του Μπαχτσελί δεν μπορούν να κερδίσουν το ποσοστό που θα τον κρατήσει στην υπερενισχυμένη πλέον προεδρία της Τουρκάις η αντιπολίτευση πλέον αποφασίζει να κατεβάσει κοινό υποψήφιο και να πάρει την εξουσία στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Έτσι τέσσερα κόμματα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου επιβεβαιώνοντας το έγκυρο ρεπορτάζ του pronews.gr που είχε αποκαλύψει το τι σχεδίαζε η τουρκική αντιπολίτευση μαζί με την Μεράλ Ακσενέρ.

Την είδηση μετέδωσαν την Τετάρτη (02.05.2018) το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή οι Κεμαλιστές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα Iyi (της υπερ-εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ), το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη στις 15:00 συμφωνία συνεργασίας.

Η συμφωνία αυτή θα έχει έναν μόνο σκοπό: Η αντιπολίτευση να «κατέβει» στις εκλογές με έναν και μοναδικό, κοινό, υποψήφιο.

Υπενθυμίζεται ότι κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Τα κίνητρα της συμμαχίας δεν αφορούν στα συμφέροντα και το μέλλον της Τουρκίας», σχολίασε.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κίνηση αυτή της αντιπολίτευσης είναι «game changer» καθώς εδώ και ημέρες λαμβάνουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει κουράσει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.

Όταν λάμβαναν χώρα εκλογές για ανάδειξη πρωθυπουργού ΔΕΝ απαιτούνταν η πλειοψηφία του 50% για να τις κερδίσει, εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κινδυνεύει να πληρώσει την δική του απόφαση να υπάρχουν προεκλογικές συμμαχίες. Προφανώς δεν υπολόγιζε τον παράγοντα Μεράλ Ακσενέρ.

Αλλά και οι Κεμαλιστές διέπραξαν ένα τακτικό λάθος που μπορεί να δώσει διέξοδο διαφυγής στον Ερντογάν και να ακυρώσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου.

H “Τζουμχουριέτ”, επικαλούμενη αναλυτές, κάνει λόγο για plan Β του Ερντογάν, αν δει ότι “καταποντίζεται” στις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί, αύριο, Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η, προσκείμενη στην αντιπολίτευση, εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” αναφέρει πως αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή θα είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

Καλό Κόμμα: %12.8

Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%

Δεν ψηφίζω: 16%

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο θα έπαιρνε ένα ποσοστό της τάξης του 53% και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπότε είναι σαφές γιατί θα ενωθούν τα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.