Η Bloomberg προβλέπει «ντέρμπι» στις τουρκικές εκλογές- Απειλείται η παντοδυναμία του Ερντογάν μετά από 18 χρόνια

Η Bloomberg προβλέπει «ντέρμπι» στις τουρκικές εκλογές- Απειλείται η παντοδυναμία του Ερντογάν μετά από 18 χρόνια

Στο νήμα αναμένεται να κριθεί η εκλογική αναμέτρηση της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία με τον διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Ερντογάν για περίπατο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Bloomberg.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επανεκλεγεί από τον Α΄γύρο μ’ ένα ποσοστό γύρω στο 50,8% και να εξασφαλίσει τη στήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά δεν αποκλείεται και μια νίκη της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους (3,5%) στη σφυγμομέτρηση που έκανε το Foresight Danismanlik στο διάστημα 7-11 Ιουνίου.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μια κούρσα στήθος με στήθος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του δεν μπορούν να νικήσουν μόνοι τους. Σε προηγούμενες αναμετρήσεις επικράτησαν χάρις στις ψήφους συντηρητικών μουσουλμάνων, υπέρμαχων της ελεύθερης αγοράς ή των Κούρδων, αλλά αυτή τη φορά η νίκη τους θα εξαρτηθεί από τις ψήφους των εθνικιστών.

Ο «σουλτάνος» μπορεί να υπολογίζει στην αμετακίνητη υποστήριξη των οπαδών του, ελάχιστοι εκ των οποίων μπορούν να διανοηθούν ότι θα ψήφιζαν κάποιον άλλο προεδρικό υποψήφιο ή κάποιο άλλο κόμμα πέραν του κυβερνώντος ΑΚΠ, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας. Όμως πολλοί εθνικιστές- παραδοσιακοί ψηφοφόροι του MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί- το εγκαταλείπουν, όπως δείχνει η σφυγμομέτρηση.

«Ο Ερντογάν πάντα χρειαζόταν και θα χρειάζεται συνασπισμούς», λέει ο Μερτ Γιλντίζ, που ίδρυσε το Foresight πριν από έναν χρόνο. «Ακόμη κι αν νικήσει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η πολιτική αβεβαιότητα είναι απίθανο να τερματιστεί», συμπληρώνει.

Ο προεδρικός υποψήφιος του κεμαλικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση ποσοστό 30,1%, πολύ μπροστά από τον δεύτερο υποψήφιο του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος εξασφαλίζει ένα 10,5% μολονότι διεξάγει προεκλογική καμπάνια από τη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία» και «προσβολή του Προέδρου» της χώρας. Η υπερεθνικίστρια πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η «Λεπέν της Τουρκίας» του νεοσύστατου ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» έρχεται τρίτη με 8%.

Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι αν η αναμέτρηση πάει στο Β΄ γύρο ο Ερντογάν μάλλον θα διευρύνει το προβάδισμά του, αλλά τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα όσον αφορά στον συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει στη βουλή.

Το κόμμα του Ντεμιρτάς με ποσοστό 11,7% στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το όριο εισόδου στη βουλή (10%) αποστερώντας ενδεχομένως από τον Ερντογάν την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται για να κυβερνήσει απρόσκοπτα. Οι σύμμαχοί του του MHP εξασφαλίζουν ένα ποσοστό μόλις 4,5%, αλλά οι βουλευτές του θα μπουν στη βουλή λόγω της συμμαχίας με το AKP, που πιάνει ποσοστό 46%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έρχεται δεύτερο με 27,5% ενώ το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ τέταρτο με 9%.

Η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας

Η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για τους Τούρκους ψηφοφόρους είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον είπε το 34,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 17,7% θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την τρομοκρατία και το 13,5% την ανεργία.

Ωστόσο, μολονότι η πλειοψηφία (35,9%) είπε ότι βιωτικό τους επίπεδο έπεσε τον περασμένο χρόνο, ελάχιστοι από τους οπαδούς του Ερντογάν αναμένεται να του στρέψουν την πλάτη. Από τους ψηφοφόρους του AKP μόνον το 4,6% είπε ότι θα ψηφίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.