ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aυστριακό βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Aυστριακό βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

“Χυλόπιτα” της αυστριακής κυβέρνησης στο “ξεπάγωμα” της τουρκικής υποψηφιότητας, μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Την πάγια αρνητική στάση της αυστριακής κυβέρνησης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την θέση της ότι η γείτονα χώρα δεν είναι υποψήφια προς ένταξη, επανέλαβε σε δηλώσεις της το μεσημέρι η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ

Μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Κνάισλ προσέθεσε, ταυτόχρονα, πως η Βιέννη συνεχίζει να επιδιώκει μία στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία.

Πρόσφατα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, απαίτησε για μία ακόμη φορά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και τάχθηκε υπέρ μίας συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ έθεσε και θέμα επανεξέτασης των κοινοτικών πόρων προς την χώρα αυτή.

Ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μέχρι τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου -όταν ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει επανειλημμένα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως επίσης είχε ταχθεί σαφώς κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Στις κατά καιρούς δηλώσεις του, ο ίδιος εμφανίζεται επιβεβαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της Άγκυρας και στην απαίτησή του για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ , εκφράζει την ικανοποίησή του που οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή θέση σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που ο ίδιος, όπως αναφέρει, ζητούσε εδώ και πολύ καιρό.

Το πάγιο όχι του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη αυτής της Τουρκίας στην ΕΕ, περιέχονταν και στο τελευταίο έγγραφό του ως υπουργός Εξωτερικών, με τις προτάσεις του ως προς την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τόνιζε πως είναι καιρός η Ευρώπη να αποσαφηνίσει τη σχέση με την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ίδιο έγγραφο ο Κουρτς σημείωνε ταυτόχρονα πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ, και πως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσης, έχοντας δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.