Ο Ρ.Τ Ερντογάν φροντίζει από τώρα για την διάδοχη κατάσταση στρεφόμενος στο πρόσωπο του γαμπρού του

Ο Ρ.Τ Ερντογάν φροντίζει από τώρα για την διάδοχη κατάσταση στρεφόμενος στο πρόσωπο του γαμπρού του

Μπορεί με το χθεσινό του θρίαμβο να διασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2023, που συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αρκετά σημαίνοντα στελέχη του AKP δυσφορούν με τις παρασκηνιακές ενέργειες του Τούρκου προέδρου, πεπεισμένα ότι προωθεί τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του Έσρα, ως μελλοντικό διάδοχό του.

Οι δύο οικογένειες συνδέονται με δεσμούς φιλίας εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που ο Ερντογάν και ο πατέρας του Αλμπαϊράκ, Σαντίκ ήταν μέλη του ισλαμιστικού κινήματος Milli Görus. H Έσρα γνώρισε τον 40χρονο σήμερα Μπεράτ το 2003, όταν σπούδαζε στην Καλιφόρνια κι άρχισε να βγαίνει μαζί του με την έγκριση του πατέρα της. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν κι έκτοτε ο γαμπρός του Ερντογάν συγκαταλέγεται στον στενό κύκλο των εμπίστων του.

Ποιος είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Αλμπαϊράκ ήταν μόλις 29 ετών όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος της Calik Holding, ενός τουρκικού ομίλου με πολλά λεφτά, που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας, των κατασκευών και της υφαντουργίας. Έναν χρόνο αργότερα ο όμιλος αυτός αγόρασε την τουρκική εφημερίδα Sabah και την ομώνυμη μηντιακή αυτοκρατορία, παρέχοντάς του έτσι και την απαιτούμενη πολιτική δύναμη για να υλοποιήσει τα όνειρά του. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε φερέφωνο της κυβέρνησης, τα ηνία του οποίου, όπως και της Calik Holding, έχει αναλάβει στο μεταξύ ο αδελφός του Μπεράτ, Αχμέτ, αφού ο γαμπρός του Ερντογάν έστρεψε το βλέμμα του στην πολιτική. Ο πεθερός του τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων του AKP στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη συνέχεια του ανέθεσε το υπουργείο Ενέργειας. Στο πρόσωπό του φέρεται να βρήκε ένα έμπιστο άτομο, που συμβουλεύεται σε κρίσιμες αποφάσεις και ετοιμάζεται, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, να τον προωθήσει στη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, ένα νευραλγικό πόστο με μεγάλη επιρροή, που θα τη χρειαστεί ίσως για να παραλάβει κάποια στιγμή το δαχτυλίδι από τον πεθερό του…

Γιατί δεν προωθεί κάποιο από τα τέσσερα παιδιά του

Φυσικά ο Ερντογάν θα προτιμούσε να ορίσει ως διάδοχό του ένα από τα τέσσερα παιδιά του, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Μπουράκ, έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς είχε εμπλακεί παλαιότερα σ’ ένα θανατηφόρο τροχαίο. Ο Μπουράκ δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και εγκατέλειψε το θύμα, αλλά κατάφερε να αποφύγει την καταδίκη, αφού όταν άρχισε η δίκη ο νυν 38χρονος έλειπε στο εξωτερικό κι ο πατέρας του ήταν εκείνη την περίοδο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Ο δεύτερος γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Μπιλάλ, που χαίρει αρκετής προβολής στη γείτονα ως επικεφαλής του ισλαμο-συντηρητικού «Ιδρύματος για τη Νεολαία και την Εκπαίδευση». Μόνον που ο πατέρας του δεν θεωρεί τον 37χρονο άξιο διάδοχό του στην πολιτική κονίστρα, ίσως επειδή έχει βρεθεί παλαιότερα στο επίκεντρο κατηγοριών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στο εξωτερικό.

Φυσικά θα μπορούσε να προωθήσει μια από τις δύο κόρες του, τη Σουμεγιέ ή την Έσρα. Η δεύτερη, ωστόσο, απέχει από τα κοινά. Η 32χρονη Σουμεγιέ από την άλλη, έχει συνοδεύσει αρκετές φορές τον πατέρα της σε εκδηλώσεις του AKP, ενώ είναι αναπληρώτρια επικεφαλής της φιλο-ισλαμικής «Ένωσης των Γυναικών για τη Δημοκρατία». Πώς θα μπορούσε, όμως, μια γυναίκα να αναλάβει τα ηνία του ισλαμο-συντηρητικού AKP; Ίσως γι’ αυτό και δεν αποτόλμησε ποτέ να κατέβει υποψήφια βουλευτής…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.