ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Γουές Μίτσελ προς Άγκυρα: «Θα μπορούσαμε να μη σας δώσουμε στο τέλος τα F-35 αλλά… σας έχουμε και ανάγκη»

Γουές Μίτσελ προς Άγκυρα: «Θα  μπορούσαμε να μη σας δώσουμε στο τέλος τα F-35 αλλά… σας έχουμε και ανάγκη»

Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν τις φραστικές έμμεσες απειλές κατά της Άγκυρας περί μη τελικής παραλαβής των F-35 στους επόμενους μήνες όταν και θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και θα πρέπει τα παραδοθέντα αεροσκάφη να πετάξουν για την Τουρκία.

Το ζήτημα είναι έχουν τα «κότσια» να το κάνουν αυτό; Γιατί αν τα είχαν, δεν θα προχωρούσαν ούτε στην τελετή παράδοσης που έλαβε χώρα στις 21 Ιουνίου λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές.

Να το θέσουμε πιο απλά: Τότε ήταν η πραγματική ευκαιρία για να περάσουν ένα «μήνυμα» στην Άγκυρα, μετά από έναν χρόνο εάν δεν επιτρέψουν την μεταφορά των αεροσκαφών αυτό θα σημάνει την οριστική ρήξη των ΗΠΑ με την Τουρκία και τότε… αντίο Στενά, θα περάσουν στον έλεγχο αντίπαλου γεωπολιτικού μπλοκ και αντίο Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Στην τελική, μακάρι οι Αμερικανοί να το έκαναν, μακάρι οδηγούνταν σε οριστική και ολική ρήξη, είναι κάτι που σαφώς θα άλλαζε την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και το ειδικό βάρος της

Ειδικότερα τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.T.Eρντογάν έχει τις υπερεξουσίες «αυτοκράτορα» δεν θα διστάσει ούτε λεπτό για να οδηγήσει την χώρα του στο Σύμφωνο της Σαγγάης στο οποίο συμμετέχει ως παρατηρητής.

«Η ανάγκη της γεωστρατηγικής ευθυγράμμισης της Τουρκίας με τα συμφέροντα της Δύσης, πέραν της διατήρησης του δυτικού πολιτικού προσανατολισμού, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ» υποστήριξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ποιες είναι οι αμερικανικές «προσδοκίες». Αλλά αμέσως μετά επιστρέφει με «ήξεις αφίξεις» στην υποχωρητικότητα έναντι των Τούρκων καθώς σημειώνει ότι «βασικός στόχος παραμένει η συνεργασία και η επαναφορά των διμερών σχέσεων σε μια θετική πορεία»

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δημοκρατική γερουσιαστής Τζέιν Σαχίν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου F-35 στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία για τις σκέψεις της αμερικανικής πλευράς.

Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, ο κ. Μίτσελ αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια για να διασφαλιστεί πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τα F-35 ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς των S-400.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια» είπε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.

Όσον αφορά το θέμα των Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Μίτσελ απάντησε πως το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας, ενώ προειδοποίησε πως η διαιώνιση του προβλήματος θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην «έννοια» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να καταλάβουν ότι, αν συνεχίσουν να κρατούν αδίκως τους Αμερικανούς πολίτες, θα αλλάξουν σημαντικά την έννοια της σχέσης μας».

Nαι, όμως κύριε Μίτσελ πριν από 20 ημέρες είχατε δηλώσει ότι: «οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμες οι ΗΠΑ για τέτοιου είδους ρήξη και το κυριότερο δεν είναι αποφασισμένες. Εν πάση περιπτώσει η κάθε πλευρά κάνει τις «μπλόφες» της αλλά εδώ ακριβώς είναι και το πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ ποτέ στο παρελθόν δεν «μπλόφαραν» αυτά με την Τουρκία τα ξεκίνησαν. Αυτό δείχνει ότι για διάφορους γεωπολιτικούς λόγους που οι ίδιοι ομολογούν είναι αναγκασμένοι να ανέχονται την Άγκυρα και τα «παζάρια» της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία. Ήδη η Άγκυρα κατάφερε να απομακρύνει τους Κούρδους του YPG και από την Μανμπίτζ. Έχει πολλά ακόμα που θέλει να κερδίσει και στην Αθήνα θα πρέπει να επαγρυπνούν…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.