Βρετανός αναλυτής: «Ρώσοι και Ιρανοί ειδοποίησαν τον Ερντογάν για το πραξικόπημα – Οι κινήσεις που εξόργισαν τον Τραμπ»

Βρετανός αναλυτής: «Ρώσοι και Ιρανοί ειδοποίησαν τον Ερντογάν για το πραξικόπημα – Οι κινήσεις που εξόργισαν τον Τραμπ»

Ο Βρετανός ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Φισκ αναλύει γιατί ο Τραμπ επέλεξε να έρθει τώρα σε σύγκρουση με τον Ερντογάν, ενώ αποκαλύπτει ενδιαφέρον παρασκήνιο σχετικά με το Συριακό και το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν έχει κλείσει στη φυλακή 50.000 Τούρκους -εκτός του Αμερικανού πάστορα- μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του πριν από δύο χρόνια, αλλά και ο Αμπντλ Φάτχαχ αλ-Σίσι δεν έκανε το ίδιο «τσουβαλιάζοντας» 60.000 φαινομενικά Ισλαμιστές στις φυλακές της χώρας του, σπάζοντας κάθε ρεκόρ;

Και τι γίνεται με τον Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και τις μαζικές κρεμάλες στο Ιράκ; Ή αυτή η άσχημη σταύρωση στη Σαουδική Αραβία, αυτή την εβδομάδα, για να μην αναφέρουμε τον τρομερό πόλεμο στην Υεμένη όπου παιδιά φαίνεται να σκοτώνονται ασταμάτητα; Ή η συνήθεια των Ισραηλινών να σκοτώνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα;.

Ο Τραμπ, ο οποίος κάνει τα στραβά μάτια για τους φυλακισμένους ή τους νεκρούς ανά τον κόσμο, προσπαθεί ξαφνικά να εξουδετερώσει την Τουρκία, επειδή ο πάστορας Άντριου Μπράνσον παραμένει υπό κατ’ οίκον περιορισμό;

«Δεν πιστεύω ούτε λέξη» γράφει ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Φισκ σε νέο άρθρο του. Ο Τραμπ δεν είχε ασχοληθεί πρά ελάχιστα με την αιχμαλωσία του Μπράνσον για πολλούς μήνες. Του πήρε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να βάλει στο κάδρο και να κάνει τελικά tweet ότι «αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως».

Και έτσι έγινε αντιληπτή η οργή του Τραμπ προς τον μουσουλμάνο πρόεδρο. Διπλασιασμός των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο συνέβαλε στη συντριβή της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε το 45% της αξίας της φέτος, αν και ο Ερντογάν μπορεί επίσης να κατηγορηθεί για την άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια έναντι του πληθωρισμού. Αλλά ας φανούμε λογικοί, λέει ο Φισκ και θέτει το ερώτημα: «Γίνονται όλα αυτά εξαιτίας ενός πρεσβυτεριανού πάστορα;»

Όχι. Γιατί εδώ είναι ο πραγματικός κατάλογος των εγκλημάτων του Ερντογάν: Αγοράζει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, αρνείται να αποδεχτεί την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους YPG, άφησε ισλαμιστές μαχητές να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία μαζί με πολλά όπλα, όλμους και πυραύλους -στους οποίους η Ουάσινγκτον δεν είχε κάποια αντίρρηση την εποχή εκείνη, αφού προσπαθούσε να χτυπήσει τον πρώην φίλο του Ερντογάν, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στη συνέχεια, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015, ο Ερντογάν «κούρνιασε» στον Πούτιν. Έτσι, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί προειδοποίησαν τον Ερντογάν σχετικά με το επικείμενο «πραξικόπημα του Γκιουλέν» εναντίον του τον Ιούλιο του 2016. Είχαν υποκλέψει τις εσωτερικές ραδιοφωνικές συνομιλίες του τουρκικού στρατού και ειδοποίησαν το σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης.

Και τώρα ο Ερντογάν βοηθά το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την ​​κατάρρευση της συμφωνίας πυρηνικών όπλων του 2015 και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εισάγει Ιρανικό πετρέλαιο.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ -όπου η θρησκευτική ελευθερία για τους διαφόρους Μπράνσον δεν υπήρξε ποτέ- είναι ήδη εξαγριωμένη με τον Ερντογάν. Πριν από λίγο καιρό, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν καταδίκασε την Τουρκία ως μέρος ενός “τριγώνου του κακού” – τα άλλα κομμάτια του “τριγώνου” είναι το σιιτικό Ιράν και οι μαχητές ισλαμιστές.

Έτσι ισχυρίζεται ο Φισκ, μπορείτε να δείτε πώς τρέχουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή τώρα. Ο Ερντογάν έχει κάνει καλούς φίλους εκτός από τον Πούτιν και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν και, ως αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, αναπτύσσει φιλία με το Κατάρ, του οποίου ο Έμιρης ανακοίνωσε ότι θα δώσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία.

Τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο Κατάρ για να «προστατεύσουν» το μικρό εμιράτο έναντι του μεγαλύτερου και απειλητικού γείτονα, της Σαουδικής Αραβίας. Και δεδομένου ότι οι σχέσεις των Συρίων και του Κατάρ σταθεροποιούνται συνεχώς -αν και σε μικρότερη κλίμακα- αναρωτιέμαι ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ίσως;

Ρώσοι στρατιώτες περιπολούν τώρα τα σύνορα Συρίας-Ισραήλ κάτω από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. Οι Ρώσοι έχουν υποσχεθεί στο Ισραήλ ότι οι συγκριτικά λίγες ιρανικές δυνάμεις στη Συρία θα παραμείνουν τουλάχιστον 50 μίλια από αυτόν τον τομέα. Η Συρία, πρέπει να συντρίψει το τελικό ισλαμικό προπύργιο στο Ιντλίμπ με τη βοήθεια της Ρωσίας και να ωθήσει τους πιο αδιάλλακτους μαχητές της επαρχίας πίσω στην Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κατάρ έχει τα μετρητά για την ανασυγκρότηση της Συρίας και ως εκ τούτου επεκτείνει την επιρροή του σε ολόκληρη την περιοχή του Λεβάντε στη Μεσόγειο. Εάν το Κατάρ πρόκειται να ρίξει ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τότε μπορεί να δούμε ένα είδος στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Ντόχα και της Άγκυρας. Και μια ίσως επανένωση της οικογενειακής φιλίας μεταξύ του Ερντογάν και του Ασαντ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.