ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αποκάλυψη στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Αυτό είναι το σχέδιο του νέου ελληνικού ΤΟΜΑ

Αποκάλυψη στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Αυτό είναι το σχέδιο του νέου ελληνικού ΤΟΜΑ

Ισχυρές πιθανότητες επανέναρξης προγράμματος κατασκευής ενός ελληνικού Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) αρχίζουν να καταγράφονται τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, τόσο για επιχειρησιακούς λόγους, όσο και για εθνικούς λόγους.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΛΒΟ που επιζητεί ένα σημαντικό πρόγραμμα για να βγει από την ανυπαρξία, η ανάγκη του Ελληνικού Στρατού για τουλάχιστον 1000 ΤΟΜΑ στην επόμενη εικοσαετία είναι τα βασικά στοιχεία που πιέζουν προς την κατεύθυνση.

Στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη αποκλειστικότητα με το βασικό σχέδιο του προτεινόμενου ΤΟΜΑ, το οποίο αν εισέλθει στην γραμμή παραγωγής, θα είναι ένα από τα πλέον προηγμένα ΤΟΜΑ παγκοσμίως.

SARAB 1/2 & 3

Ο συριακός «αντικατοπτρισμός» που «τύφλωσε» τους αμερικανικούς TOW

Η Συρία μια χώρα η οποία σπαράσσεται από τον καταστροφικό πόλεμο από το 2011 κατάφερε παρά τις αντιξοότητες και επέδειξε ένα σύστημα το οποίο μπορεί να εξουδετερώνει την καθοδήγηση των αντιαρματικών πυραύλων τύπου SACLOS. Το σύστημα ονομάζεται Sarab και η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα.

BMP-1

Το μεγάλο λάθος της απόσυρσής τους από τον ΕΣ

Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την υπογραφή της συνθήκης μείωσης των συμβατικών όπλων(CFE) που οδήγησε στην παραλαβή κατόπιν διαστήματος λίγων ετών των ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 από τα αποθέματα του πρώην ανατολικογερμανικού Στρατού, για ακόμα μια φορά ο ΕΣ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τις χρόνιες αγκυλώσεις του και να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό αυτό όχημα και να το εντάξει στις τεθωρακισμένες μονάδες του, περιοριζόμενο έτσι σε απλά καθήκοντα αντιαποβατικού ρόλου καθώς η πλειοψηφία αυτών μεταφέρθηκε σε μονάδες της ΑΣΔΕΝ για την χρήση τους ως ελαφρά άρματα.

InfraRed Search & Track (IRST)

Βασικό προαπαιτούμενο σύστημα για την αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ

H αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ αποτελεί ένα κρίσιμο πρόγραμμα για την συνέχιση της επιχειρησιακής τους ικανότητα στο μελλοντικό εναέριο πεδίο μάχης. Η αναβάθμιση αυτή περικλείει ορισμένα βασικά συστήματα όπως το ενεργό ραντάρ AESA, νέα διάταξη στο πιλοτήριο με κεντρική οθόνη, νέο υπολογιστή αποστολής, σύστημα Link-16.

ΣΥΡΙΑ

Πώς ο ΑΙΜ-9Χ «ηττήθηκε» από το σύστημα αυτοπροστασίας ενός Su-22!

Η κατάρριψη ενός Su-22 της συριακής Αεροπορίας από ένα F/A-18E Super Hornet πάνω από την Συρία θεωρείται από πολλούς ως ένα εύλογο αποτέλεσμα της τεράστιας διαφοράς τεχνολογικής στάθμης που υφίσταται ανάμεσα στους δύο τύπους μαχητικών. Το γεγονός όμως ότι ένας από τους πλέον σύγχρονους πυραύλους υπέρυθρης καθοδήγησης των ΗΠΑ αστόχησε εξαιτίας άφεσης θερμοβολιδων από το συριακό Sukhoi προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά, που έχουν σχέση μέχρι και με την απόδοση των παθητικών συστημάτων αυτοπροστασίας των μαχητικών της ΠΑ.

31η ΜΕΕ

Αυτές είναι οι ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας

H 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (31η ΜΕΕ), της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η τελευταία χρονικά μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και η πρωταρχική της αποστολή αφορά αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR) σε περίοδο πολέμου και, δευτερευόντως, αποστολών Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε ειρηνική περίοδο, λειτουργώντας όμως σε ένα μεγάλο εύρος ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων.

SCALP EG

Ο ελληνικός υποστρατηγικός πύραυλος cruise

Η παρουσία και μόνο του όπλου μακρού πλήγματος SCALP-EG που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί βασικό παράγοντα αποτροπής για τον αντίπαλο. Το γεγονός ότι το όπλο μπορεί να εκτελέσει στρατηγικά ή υποστρατηγικά πλήγματα διαθέτοντας μεγάλη εμβέλεια, αυτονομία, με παράλληλη αποδέσμευση του φορέα του από οποιαδήποτε ανάγκη καθοδήγησης, σε ασφαλή απόσταση από την εχθρική αεράμυνα, σε συνδυασμό με το προηγμένο σύστημα ναυτιλίας και τερματικής φάσης προσβολής που διαθέτει, το έχουν καταστήσει παγκοσμίως ως ένα από τα πλέον σύγχρονα υποηχητικά όπλα κρούσης.

ΑΙΓΑΙΟ

O στρατηγικός χαρακτήρας της σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας

Από το 1973 το «Ζήτημα του Αιγαίου» αποτελεί μια τεχνητή «διαφορά» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που δημιουργήθηκε από την αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας, η οποία ξαφνικά άρχισε να αμφισβητεί συνθήκες και status qvo

BMPT-72 Terminator 2: Το νέο ρωσικό όχημα υποστήριξης της UVZ

Σχέδια για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των οχημάτων υποστήριξης Πεζικού BMPT-72 έχει το εργοστάσιο κατασκευής των οχημάτων Uralvagonzavod (UVZ).

Το νέο ρωσικό βλήμα cruise Kh-101 κτύπησε στόχους στη Συρία από Tu-95MS

Στις 5 Ιουλίου αεροσκάφη στρατηγικού βομβαρδισμού Tu-95MS πραγματοποίησαν αποστολή βομβαρδισμού στην Συρία εξαπολύοντας ρωσικούς πυραύλους cruise X-101 (γνωστοί και ως Kh-101).

Ακόμη διαβάστε στο Ένθετο “ΓΕΩ”

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

Τα e-mail της Χ.Κλίντον που αποκαλύπτουν γιατί κατέστρεψαν την Λιβύη!

Στις15 Φεβρουαρίου του 2011 διαδηλώσεις στη Βεγγάζη εναντίον του ηγέτη της Λιβύης Μαμουάρ Καντάφι αποτέλεσαν την αφορμή που ζητούσαν οι μεγάλες δυνάμεις για την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα. Μέσα από μια μεθοδευμένη εκστρατεία προπαγάνδας η οποία εξελίχθηκε σε ανοικτή πολεμική εμπλοκή Γαλλία και ΗΠΑ εξόντωσαν τον Λίβυο ηγέτη σπρώχνοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε μια δίνη συγκρούσεων, τρομοκρατίας και εστία μόνιμης αναταραχής. Σήμερα μέσω των e-mail της πρώην Αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών Χίλαρι Κλιντον μαθαίνουμε γιατί και ποιοι ώθησαν και υλοποίησαν την ανατροπή του Καντάφι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η τουρκική αδιαλλαξία «έσωσε την παρτίδα»…

Για μια ακόμα φορά, η εμμονή της Τουρκίας στην υπεράσπιση των δικών της βλέψεων στην Κύπρο, αλλά και σοβαρές, βαθιές διαφωνίες στο δυτικό κατεστημένο, αναφορικά με την Τουρκία, διέσωσαν, κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστο προσωρινά, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ‘Ελληνες της Κύπρου, την ύπαρξη και τα συμφέροντα των οποίων δεν φαίνονται ούτε πολύ πρόθυμες, ούτε πολύ ικανές να υπερασπίσουν οι πολιτικές ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας!

TΟ Hs-126 ΣΤΗΝ ΕΒΑ

Η δράση του στον Β’ΠΠ

Το Hs-126 αποτέλεσε ένα από τους τύπους των αεροσκαφών της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ) που πολέμησαν στο ελληνο-ιταλικό μέτωπο. Το αεροσκάφος μαζί με το Do 22Kg ήταν τα μοναδικά αεροσκάφη που κατόρθωσε να παραγγείλει η Ελλάδα η Ελλάδα από την Γερμανία πριν την έναρξη του πολέμου. Με καθήκοντα ελαφρού βομβαρδισμού και παρατήρησης το Henschel πήρε μέρος τόσο στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο όσο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 41 αλλά ήδη η δύναμή τους είχε μειωθεί αρκετά από τις απώλειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.