Φ. Κουβέλης: «Δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο με Ελλάδα και Κύπρο»

Φ. Κουβέλης: «Δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο με Ελλάδα και Κύπρο»

Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης τον «σαφή λόγο της ΕΕ προς την Τουρκία» στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, για την κυπριακή ΑΟΖ, για το Αιγαίο, και ενδιαφέρον το μήνυμα της ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», καίτοι -όπως προσέθεσε, στη σύνοδο «αποτέλεσμα με την έννοια της δεσμευτικής απόφασης δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να υπάρξει».

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο επανακαθορισμός της Τουρκίας όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, «έστω και φραστικός», «είναι δηλωτικός και της προσπάθειας που κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, στη βάση των αρνητικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει στο ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις».

Για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη. Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη -ως προς τον προσδιορισμό της- δικάσιμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης». Επανέλαβε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, και σε επίπεδο Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού, έχει θέσει το ζήτημα, διεκδικώντας αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο, ο κ. Κουβέλης δήλωσε σχετικά: «Είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από το χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως».

Τέλος, ερωτηθείς αν εξετάζεται θέμα αύξησηε της θητείας απάντησε «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.