ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Συνάντηση για τρίτη φορά μεταξύ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ

Συνάντηση για τρίτη φορά μεταξύ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα έχει σήμερα, τρίτη συνάντηση μέσα σε λίγες ημέρες με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Το τετ α τετ σήμερα θα γίνει στη Σόφια, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Εντωμεταξύ, χθες, ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης Αθήνας-Σκοπίων, για το ονοματολογικό.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, προκειμένου να μην φανεί «σαν να διαπραγματευόμαστε μέσω των ΜΜΕ». Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία ζητήματα, επανέλαβε ότι για τη χώρα του είναι αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και συμπλήρωσε ότι έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες επιλογές.

«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς γνωρίζει τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό για κάθε μία από τις πλευρές. Είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Είμαι ευτυχής που ουσιαστικά έχουν αναλυθεί όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Εχοντας ξεκινήσει με επτά ζητήματα, τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι που σημαίνει ότι τρία έχουν διευθετηθεί. Πιστεύω ότι τα εναπομείναντα θα διευθετηθούν σύντομα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί μία λύση και πως η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μία λύση για το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μία λύση, είναι δυνατόν. Ελπίζω κάθε ένα από τα επόμενα βήματα να εναρμονίσει τις θέσεις μας για τα εκκρεμή ζητήματα, που κυριολεκτικά πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας, προς την εξεύρεση λύσης»

Επιβεβαίωσε ότι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτή επιλογή για την ΠΓΔΜ. «Ενας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι μια αποδεκτή λύση, που σημαίνει ότι έχουμε απορρίψει όλες τις άλλες προτάσεις που έγιναν, ανάμεσά τους και με χρονικό προσδιορισμό».

Επίσης, αναφέρθηκε στο προσχέδιο συμφωνίας, που είναι ένα από τα εργαλεία της διαπραγμάτευσης. «Είναι ένα προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας, μιας συνθήκης μεταξύ των δύο πλευρών, που ελπίζουμε ότι στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα όσα διαπραγματευόμαστε πηγαίνουν πίσω στον Νίμιτς, γιατί η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήδη υπάρχει πρόοδος. «Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως το όνομα, το σύνταγμα, αν θα αλλάξει ή όχι, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί. Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης», σχολίασε.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, από την πλευρά της, δεν κρύβει την ενόχλησή της γιατί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε στην Αγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία. Η κίνηση αυτή ανοίγει την πόρτα για πιο ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται εκ νέου στα Ιμια.

Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα. Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.