ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τελικός Champions League: Οι μυθικές μάχες Ρεάλ- Γιουβέντους- Η «κόντρα» ξεκινά από το μακρινό 1962 (βίντεο)

Τελικός Champions League: Οι μυθικές μάχες Ρεάλ- Γιουβέντους- Η «κόντρα» ξεκινά από το μακρινό 1962 (βίντεο)

Η “κόντρα” των δύο ομάδων ξεκινά από το μακρινό 1962 και το Σάββατο (03/06) στον τελικό του Κάρντιφ μία εκ των δύο, πέρα από το βαρύ ασημικό, θα πάρει κεφάλι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, αφού μέχρι σήμερα έχουν από 8 νίκες και υπάρχουν 2 ισοπαλίες. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι δύο ομάδες θα κοντραριστούν στον τελικό μετά το 1998 όταν οι Merengues είχαν επικρατήσει 1-0 στο Amsterdam Arena με γκολ του Μιγιάτοβιτς. 

Οι Bianconeri μπορούν να νιώθουν καλύτερα για το ότι από τότε και μετά, έχουν μόνο καλά πράγματα να θυμούνται κόντρα στους Μαδριλένους τους οποίους νίκησαν 5 φορές και τους απέκλεισαν 3 στο Champions League. 

Μερικές μέρες πριν τη νέα μάχη, πάμε να θυμηθούμε τι έγινε σε όλες τις μεταξύ τους συναντήσεις…

1961-62 | Κύπελλο Πρωταθλητριών, προημιτελικά 

Blancos και Bianconeri συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 1961-62 στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο ματς έγινε στο Τορίνο και η Ρεάλ έφυγε με νίκη 0-1 χάρη σε γκολ του Αλφρέδο Ντι Στέφανο, όμως στη ρεβάνς της Μαδρίτης η Γιουβέντους απάντησε με το ίδιο νόμισμα και επικράτησε με 0-1 έχοντας σκόρερ τον Ομάρ Σίβορι. 

Η σειρά πήγε σε τρίτο αγώνα και σε ουδέτερη έδρα στο Παρίσι, όπου οι Merengues νίκησαν 3-1 και εξασφάλισαν την παρουσία στους στα ημιτελικά. 

1986-87 | Κύπελλο Πρωταθλητριών, φάση των «16» 

Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να βρεθούν Γιούβε και Ρεάλ ξανά στην κορυφαία διοργάνωση και αυτό έγινε στους «16» της σεζόν 1986-87. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Ισπανική πρωτεύουσα και οι Blancos επικράτησαν 1-0 χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο στο 21′, όμως οι Ιταλοί απάντησαν ξανά στον επαναληπτικό καθώς το γκολ του Αντόνιο Καμπρίνι στο 9′ έστειλε στο ματς στην παράταση, όπου δεν άλλαξε κάτι και οι αντίπαλοι οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Στην ψυχοφθόρο διαδικασία η Ρεάλ τα πήγε καλύτερα και με σκορ 3-1 σφράγισε την παρουσία στα προημιτελικά του θεσμού. 

1995-96 | Champions League, προημιτελικά 

Η συνέχεια στην κόντρα της Ρεάλ με την Γιούβε δόθηκε στα προημιτελικά του 1995-96 και οι Ιταλοί πήραν την πρώτη μάχη στο Champions League. Στο Santiago Bernabeu έγινε ο πρώτος αγώνας και εκεί ο μύθος των Merengues, Ραούλ Γκονθάλεθ, έκρινε το ματς με γκολ στο 20′ όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Merengues. 

Στον επαναληπτικό του Delle Alpi ένας άλλος μύθος, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, έκανε με εκτέλεση φάουλ το 1-0 στο 17′ και η Μεγάλη Κυρία πήρε τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά με τέρμα που πέτυχε ο Μικέλε Παντοβάνο στο 54′ για το 2-0 που ήταν και το τελικό. 

Η Γιουβέντους έκανε όλη τη διαδρομή στη συνέχεια μέχρι τον τίτλο, ο οποίος είναι ο τελευταίος της στο CL μέχρι σήμερα.

1997-98: Champions League, τελικός 

Αυτή είναι η μοναδική φορά που Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους έχουν παίξει στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, μέχρι να έρθει το Σάββατο (03/06). 

Στο Amsterdam Arena του Αγιαξ, η ομάδα του Μαρσέλο Λίπι κοντραρίστηκε με εκείνη του Γιουπ Χάινκες και ο τελικός κρίθηκε στο γκολ. 

Αυτό το πέτυχε στο 66′ του αγώνα ο Μαυροβούνιος επιθετικός, Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, ο οποίος από κοντά πέρασε τον Αντζελο Περούτσι και τελείωσε τη φάση με το αριστερό. Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος και η Ρεάλ κατάκτησε τον 7ο τίτλο της ιστορίας της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. 

2002-03: Champions League, ημιτελικά 

Βασίλισσα και Μεγάλη Κυρία συναντήθηκαν ξανά ύστερα από πέντε χρόνια και ήταν στα ημιτελικά του Champions League. 

Στις 6 Μαΐου στην Μαδρίτη, η Ρεάλ πήρε προβάδισμα με το Βραζιλιάνο Ρονάλντο (23′) και παρά την ισοφάριση των Bianconeri από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ (45′), κατέκτησε τη νίκη με 2-1 χάρη στο τέρμα του Ρομπέρτο Κάρλος στο 73′. 

Στον επαναληπτικό στο Delle Alpi, η Γιουβέντους έκανε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως το «τέλειο παιχνίδι» καθώς με Τρεζεγκέ (12′), Ντελ Πιέρο (43′) έκανε το 2-0 πριν το ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος ο Μπουφόν απέκρουσε πέναλτι του Φίγκο, ο Νέντβεντ έκανε στο 73′ το 3-0, με τον Ζιντάν να βάζει απλά το γκολ της τιμής στο τέλος για το 3-1 που χάρισε στην Γιούβε την πρόκριση στον τελικό. 

2004-05: Champions League, φάση των «16» 

Μόλις δύο χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν όσοι ήθελαν να δουν ξανά Γιουβέντους – Ρεάλ και αυτό έγινε για τη φάση των «16». Ο πρώτος αγώνας ορίστηκε στην Μαδρίτη και στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ιβάν Ελγκέρα με κεφαλιά πέτυχε το μοναδικό γκολ χαρίζοντας στους Ισπανούς νίκη με 1-0, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αρκετή. 

Στη ρεβάνς η Γιουβέντους έστειλε το ματς σε σκορ παράτασης στο 75′ με τον Τρεζεγκέ και στο έξτρα 30λεπτο οι Bianconeri πανηγύρισαν μια τεράστια πρόκριση με πρωταγωνιστή τον Μαρσέλο Ζαλαγιέτα να σκοράρει στο 116′ για το τελικό 2-0 που έστειλε την ομάδα του Φάμπιο Καπέλο στα προημιτελικά. 

2008-09: Champions League, φάση ομίλων 

Κοντά ήταν και η επόμενη συνάντηση ανάμεσα σε Merengues και Bianconeri, με τους δύο να κοντράρονται το 2008-09 στη φάση των ομίλων. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο έγινε το πρώτο παιχνίδι και βρήκε την Γιουβέντους νικήτρια με 2-1 χάρη στα γκολ των Ντελ Πιέρο και Αμάουρι, όμως μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήρθε στο ματς που έγινε στο Santiago Bernabeu. 

Εκεί όπου ο Ντελ Πιέρο σημείωσε και τα δύο γκολ της Κυρίας κόντρα στην Ρεάλ χαρίζοντας νίκη με 0-2 και υποχρέωσε τους οπαδούς της να σηκωθούν για να τον χειροκροτήσουν και να χαρίσουν ένα μυθικό standing ovation στον Pinturicchio όταν αντικαταστάθηκε από τον Κλαούντιο Ρανιέρι. 

2013-14: Champions League, φάση ομίλων 

Και η επόμενη συνάντηση των δύο ήταν στη φάση των ομίλων του CL, κάτι που έγινε τη σεζόν 2013-14. Στη Μαδρίτη έγινε το πρώτο παιχνίδι και σε αυτό ήταν καθοριστικός ο Κριστιάνο Ρονάλντο που με δύο γκολ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι με 2-1, σε ένα ματς στο οποίο για την Μεγάλη Κυρία ισοφάρισε με τον Φερνάντο Γιορέντε. 

Υστερα από δύο εβδομάδες, στο Τορίνο, η Γιουβέντους του Αντόνιο Κόντε προηγήθηκε με πέναλτι του Βιδάλ αλλά με τον Ρονάλντο να σκοράρει ξανά σε βάρος του Μπουφόν και τον Μπέιλ να πλασάρει υπέροχα, η Ρεάλ γύρισε το παιχνίδι σε 1-2. Στο φινάλε ο Γιορέντε σκόραρε και πάλι σε βάρος των Μαδριλένων για το τελικό 2-2. Οι Merengues τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο αλλά η Γιούβε συνέχισε στο Europa League. 

2014-15: Champions League, ημιτελικά 

Και φτάνουμε στην τελευταία κόντρα των δύο μέχρι τον τελικό του Σαββάτου (03/06) στο Κάρντιφ. Γιουβέντους και Ρεάλ συναντήθηκαν στα ημιτελικά του CL και στο πρώτο παιχνίδι η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι υποδέχθηκε εκείνη του Κάρλο Αντσελότι. 

Στο J-Stadium οι Τορινέζοι προηγήθηκαν με τον σημερινό παίκτη των Μαδριλένων, Αλβαρο Μοράτα, στο 8′ και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με 1-1 καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο ισοφάρισε στο 27′. Στο δεύτερο μέρος ένα πέναλτι του Κάρλος Τέβες στο 58′ αρκούσε στους Bianconeri για να πάρουν τη νίκη με 2-1 και προβάδισμα, το οποίο τελικά εκμεταλλεύτηκαν. 

Στο Bernabeu η Ρεάλ πρηγήθηκε με πέναλτι του CR στο 23′ και έφτασε σε σκορ πρόκρισης, όμως ο Αλβαρό Μοράτα τιμώρησε την ομάδα της καρδιάς του στο 57′ και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος για να στείλει την Vecchia Signora στο τελικό του Βερολίνου. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.