ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ρεαλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα: Ο «χριστουγεννιάτικος» αγώνας που θα γράψει ιστορία

Ρεαλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα: Ο «χριστουγεννιάτικος» αγώνας που θα γράψει ιστορία

Ο σημερινός αγώνας είναι η τελευταία ευκαιρία της Ρεαλ για το όνειρο του τίτλου, ενώ και αντίστοιχα για την Μπαρτσελόνα, είναι η τελευταία της ευκαιρία για να νικήσει την αντίπαλο ομάδα, μέσα στον δικό της χώρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «μερένγκες» και «μπλαουγρκάνα» θα αγωνιστούν με την αύρα των Χριστουγέννων να υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει για 5η φορά με την Ρεάλ να έχει μία νίκη και την Μπάρτσα τρεις… Μόνο που η μοναδική νίκη της Ρεάλ έχει έρθει στις 23 Δεκεμβρίου 2007 (οι νίκες των Καταλανών είναι στις 28/12/69, 28/12/75 και 30/12/84), ενώ είναι το πρώτο ματς σε εορταστική περίοδο που θα διεξαχθεί στο Μπερναμπέου.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα clasico θα διεξαχθεί εν μέσω πολιτικών γεγονότων που ταράζουν την Ισπανία (τώρα υπάρχει το ζήτημα με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παλιότερα υπήρχε ο… Φράνκο).

Είναι όμως η πρώτη φορά που Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα αγωνιστούν… ντάλα μεσημέρι, καθώς η μάχη για την κατάκτηση ενός μεγαλύτερου μεριδίου στην αχανή αγορά της Κίνας οδήγησε την La Liga στην απόφαση να ορίσει την σέντρα του αγώνα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ελληνική), αλλά prime time για την αγορά της Κίνας και της Άπω Ανατολής…
Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό ματς θεωρείται το κορυφαίο σε επίπεδο εσόδων και τηλεθέασης από οποιοδήποτε άλλο ματς εθνικού πρωταθλήματος και προφανώς η «διευκόλυνση» των Ασιατών που θα δουν live τη νέα κόντρα Ρονάλντο, Μέσι θα εκτοξεύσει τα νούμερα δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ…

Πρωταθλήτρια από Δεκέμβρη;
Πέρα όμως από το όποιο οικονομικό υπόβαθρο που υπάρχει γύρω από το El clasico, το σημερινό ματς είναι καθοριστικό και για τη μάχη του τίτλου εκεί όπου η (αήττητη φέτος) Μπαρτσελόνα έχει ξεφύγει με 11 πόντους από την Ρεάλ (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο) κι αν φύγει νικήτρια από την Μαδρίτη τότε θα είναι το ξεκάθαρο φαβορί (υπάρχουν επίσης η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Βαλένθια) έχοντας «τελειώσει» την αιώνια αντίπαλο της μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Για την Ρεάλ αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου και να βάλει λίγη πίεση στους Καταλανούς σε μια χρονιά στην οποία οι δυο ομάδες στα χαρτιά τουλάχιστον δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία. Με την Μπαρτσελόνα να πληρώνεται από το σίριαλ Νεϊμάρ και την Ρεάλ να προέρχεται από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, οι «μερένγκες» φάνταζαν ως το ακλόνητο φαβορί, ωστόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρόλο που έχασε και τον αντικαταστάτη του Νειμάρ (ο Ντεμπελέ τραυματίστηκε σοβαρά τον Οκτώβριο) έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή και να παραμένει αήττητος και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα τελευταία χρόνια οι μάχες Ρεάλ-Μπαρτσελόνα έχουν μετατραπεί (κυρίως από τα ΜΜΕ) σε μια προσωπική μονομαχία του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι με 17 γκολ, ένα λιγότερο από τον θρύλο της Ρεάλ Αλφρέδο Ντι Στέφανο (τον οποίο είχε κλείσει η Μπαρτσελόνα, αλλά ο Φράνο με προεδρικό διάταγμα έστειλε στην Μαδρίτη) και 7 λιγότερα από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος με 24 οδηγεί ε8την κούρσα.

Μάλιστα ήταν αυτός ο οποίος πέρσι είχε σκοράρει δύο φορές στο Μπερναμπέου (το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις) χαρίζοντας στην Μπάρτσα μια επική νίκη με 3-2 (αν και η Ρεάλ πήρε τελικά τον τίτλο), ενώ το εκπληκτικό με τον Ρονάλντο είναι ότι από τα 17 γκολ έχει πετύχει μόλις τα 4 στο Μπερναμπέου κι όλα είναι με πέναλτι!!!

Ο σημερινός θα είναι ο τέταρτος φετινός αγώνας των δύο ομάδων, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί στο φιλικό προετοιμασίας επί αμερικανικού εδάφους (3-2 στο Μαϊάμι), αλλά την Ρεάλ να παίρνει την ρεβάνς στο ισπανικό σούπερ καπ επικρατώντας με 3-1 στην Βαρκελώνη (στο ματς που ο Ρονάλντο αποβλήθηκε γιατί έσπρωξε τον διαιτητή) και 2-0 στην Μαδρίτη…

Τέσσερις μήνες όμως μετά από εκείνο τον διπλό θρίαμβο του Αυγούστου, όλα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά και είναι… Τώρα η Μπαρτσελόνα είναι σε θέση ισχύος και η Ρεάλ μοιάζει με το πληγωμένο θηρίο, αλλά ξαναγυρνώντας στα όσα αναφέραμε αρχικά είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα παρουσιαστούν οι δύο ομάδες στο πρώτο μεσημεριανό clasico, 115 χρόνια μετά την πρώτη μάχη των δύο ομάδων (13 Μαΐου 1902 για ένα τουρνουά).

Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα στο El Clasico (σε επίσημους αγώνες)

Αγώνες Νίκες Ρεάλ Νίκες Μπάρτσα Ισοπαλίες

Πρωτάθλημα 174 72 69 33

Κύπελλο 33 12 14 7

Λιγκ Καπ 6 0 2 4

Σούπερ Καπ 12 6 4 2

Τσάμπιονς Λιγκ 8 3 2 3

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε όλες τις διοργανώσεις 233 93 91 49

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.