«Έφτυσε» αίμα η Ισπανία αλλά εν τέλη «λύγισε» το Ιράν

«Έφτυσε» αίμα η Ισπανία αλλά εν τέλη «λύγισε» το Ιράν

Η Ισπανία δεν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, δεν είχε πολλές ευκαιρίες, όμως στο κρίσιμο σημείο της φάσης των ομίλων είχε την απαραίτητη τύχη με το μέρος της, χάρη σε αυτή νίκησε 1-0 το Ιράν και πλέον βρίσκεται με το… ενάμιση πόδι στους «16» του Μουντιάλ.

Η Ισπανία κατάφερε να δημιουργήσει ελάχιστα καλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο της «Καζάν Αρένα» στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως η καλή της τύχη που της έλειψε στο φινάλε του αγώνα με την Πορτογαλία, της… επέστρεψε και με με το παραπάνω τους βαθμούς της νίκης! Σε πολύ κακή μέρα συνολικά βρέθηκαν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2010 και τα βρήκαν σκούρα απέναντι σε ένα καλοστημένο αμυντικά Ιράν από τον Κάρλος Κεϊρόζ το οποίο είχε και τις μεγάλες ευκαιρίες για να πάρει έστω την ισοπαλία.

Τυχεροί στη φάση του γκολ του Ντιέγκο Κόστα οι Ισπανοί, τυχεροί και στις 2-3 μεγάλες φάσεις του Ιράν, με τον Ανσαριφάρντ και τον Ταρέμι στο φινάλε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το τελικό 1-0 για την Ισπανία, τη φέρνει στους 4 βαθμούς και πλέον η ζωή της είναι εύκολη: περνάει στους 16 με νίκη επί του Μαρόκου, περνάει σίγουρα και με ισοπαλία, ενώ περνάει ακόμη και σε περίπτωση ήττας αν χάσει και η Πορτογαλία από το Ιράν και έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Από την πλευρά του, το Ιράν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε αυτό το ματς, διεκδίκησε το θετικό αποτέλεσμα στα ίσα παίζοντας καλύτερα από το 1-0 του Κόστα και μετά και στο τέλος πρέπει να τα βάλει μόνο με την αστοχία και την ατυχία του. Έστω κι έτσι πάντως, η ομάδα του Κεϊρόζ θα τα παίξει όλα για όλα για πρόκριση στο φινάλε του ομίλου κόντρα στην Πορτογαλία.

Απόλυτος και… ανούσιος έλεγχος για την Ισπανία

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, η Ισπανία πήρε από νωρίς τον έλεγχο του αγώνα στο ξεκίνημα, κάνοντας το γνωστό παιχνίδι της με συντριπτική κατοχή μπάλας και πολλές «μικρές» πάσες στη μεσαία γραμμή. Ωστόσο, αυτό το στυλ και η κατά διαστήματα ασφυκτική πίεση των «φούριας ρόχας» για πολλή ώρα δεν έφερνε το παραμικρό αποτέλεσμα, αφού αντίθετα ο Κάρλος Κεϊρόζ παρέταξε την ομάδα του με διπλή ζώνη άμυνας σε ένα 4-2-3-1 που επί της ουσίας ήταν 4-5-1, με καλό πρέσινγκ στην μπάλα και γενικέ σβέλτες αμυντικές αντιδράσεις. Σαν συνέπεια, η κατοχή μπάλας των παγκόσμιων πρωταθλητών του ’10 που έφτασε στο 77% με τη συμπλήρωση 20 λεπτών στο Καζάν, δεν είχε παράξει ούτε υποψία ευκαιρίας.

Με το Ιράν να αμύνεται υποδειγματικά και να παγώνει το ρυθμό σε κάθε ευκαιρία αφού οι παίκτες του δεν δίσταζαν να… ξαπλώνουν στο έδαφος με την παραμικρή επαφή με αντίπαλο, οι Ισπανοί κατέληξαν να κάνουν πολλές περισσότερες σέντρες και γεμίσματα από όσα συνήθως θέλουν, χωρίς όμως και αυτές να έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα. Παρά το γεγονός πως η μπάλα έφτασε μεν στην περιοχή του Ιράν σε αρκετές περιπτώσεις, η άμυνά του κατάφερνε να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Πρώτη αξιόλογη φάση για την Ισπανία ήταν ένα απευθείας φάουλ του Σίλβα -ο οποίος ήταν ο μοναδικός εκφραστής των επιθέσεων της ομάδας του- στο 25′, το οποίο όμως μπλόκαρε ο Μπεϊρανβάντ. Ο μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι είχε ακόμη τρεις τελικές ως το ημίχρονο, στο 30′, το 42′ και το 45+2′ όμως καμία δεν βρήκε στόχο. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με την Ισπανία να έχει 73% κατοχή μπάλας και τις τελικές να είναι 10-2 υπέρ της.

Οριακά καλύτερη, αλλά πολύ πιο τυχερή

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με την Ισπανία να βγαίνει πάντως από τα αποδυτήρια έστω λίγο πιο ορεξάτη για να κάνει πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Φερνάντο Ιέρο συνέχισαν να έχουν απέναντί τους μια μαζική άμυνα, ωστόσο η μικρή αυτή αύξηση του ρυθμού τους έφερε -με μεγάλη δόση τύχης- το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρώτη ευκαιρία της Ισπανίας στην επανάληψη ήταν μια κεφαλιά του Πικέ που έδιωξε δύσκολα η άμυνα του Ιράν, ενώ ένα λεπτό μετά ο γκολκίπερ των Ασιατών «έβγαλε» δύσκολα ένα πολύ καλό σουτ του Μπουσκέτς. Άουτ κατέληξε αντίθετα το σουτ του Ίσκο μετά από ωραία επίθεση των Ισπανών στο 52′, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό το Ιράν έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο ματς. Ο Ανσαριφάρντ ήταν αυτός που υποδέχθηκε μέσα στην περιοχή ένα διώξιμο του Πικέ και έκανε το βολέ, όμως η μπάλα έξυσε το δοκάρι του Ντε Χέα που απλώς παρακολούθησε την πορεία της και δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να σώσει το 1-0 αν έβρισκε στόχο.

Σε αυτό το σημείο, η Ισπανία… εξαργύρωσε όση τύχη της έλειψε στην πρεμιέρα κόντρα στην Πορτογαλία και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Ιράν. Ήταν η φάση του 54′ όταν ο μετά από ατομική ενέργεια του Ινιέστα και πάσα στον Ντιέγκο Κόστα μέσα στην περιοχή, ο Ρεζαεϊάν προσπάθησε να διώξει τη μπάλα αλλά αυτή βρήκε στο γόνατο του Ισπανού φορ και από εκεί στη γωνία της εστίας του Ιράν.

Μετά το 1-0 οι Ισπανοί συνέχισαν πάντως την… μετρίως μέτρια εμφάνισή τους και αυτό ακριβώς που τους έβαλε μπροστά στο σκορ -η τύχη- ήταν αυτή που τους έδωσε τελικά και τους τρεις βαθμούς, αφού σε δύο περιπτώσεις ως το φινάλε το Ιράν θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει ισοφαρίσει. Για την ακρίβεια, το έκανε… προσωρινά στο 62′ όταν ο Αζμούν νίκησε με κοντινό σουτ τον Ντε Χέα μετά από εκτέλεση φάουλ και κεφαλιά του Χοσεϊνί, όμως με τη χρήση του VAR ο Ουρουγουανός ρέφερι, Αντρές Κούνια, σωστά ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ. Άγιο είχαν οι Ισπανοί και στη φάση του 82′ αφού η εξ επαφής κεφαλιά του Ταρέμι στην αντεπίθεση πέρασε οριακά πάνω από τα ισπανικά δοκάρια.

* να σημειωθεί ότι ο Εχσάν Χατζισαφί αποχώρησε τραυματίας από το παιχνίδι, μετά από ένα χτύπημα που είχε δεχθεί στο πρώτο ημίχρονο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ): Μπεϊρανβάντ, Χατζισαφί (69′ Μοχαμαντί), Χοσεϊνί, Πουραλιγκαντζί, Ρεζαεϊάν, Εζατολάχι, Ομίντ, Αμίρι (86′ Γκόντος), Ταρεμί, Ανσαριφάρντ (75′ Αλιρεζά), Αζμούν.
Ισπανία (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Άλμπα, Ράμος, Πικέ, Καρβαχάλ, Ινιέστα (70’’ Κόκε), Μπουσκέτς, Βάθκεθ (80′ Ασένσιο), Ίσκο, Σίλβα, Ντιέγκο Κόστα (89′ Ροντρίγκο)
Διαιτητής: Αντρές Κούνια (Ουρουγουάη)
Βοηθοί: Νίκολας Ταράν (Ουρουγουάη), Μαουρίσιο Εσπινόσα (Ουρουγουάη)
Τέταρτος: Χούλιο Μπασκουνάν (Χιλή)

Η βαθμολογία του Β’ ομίλου:

1. Ισπανία 4β. (4-3)
2. Πορτογαλία 4β. (4-3)
3. Ιράν 3β. (1-1)
4. Μαρόκο 0β. (0-2)

Η επόμενη αγωνιστική:

Ιράν – Πορτογαλία (25/6 – 21:00)
Ισπανία – Μαρόκο (25/6 – 21:00)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.