ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η ιστορία μιας ηγετικής μορφής των Ιταλών ultras που έκανε φυλακή για φόνο

Η ιστορία μιας ηγετικής μορφής των Ιταλών ultras που έκανε φυλακή για φόνο

Πόσες φορές οι αντίπαλοι οπαδοί έχουν καλωσορίσει με πανό στο πέταλο των οργανωμένων τους, το αρχηγό των εχθρών τους; Οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες.

Στην Ιταλία, τη χώρα που γέννησε το κίνημα των ultras, υπάρχει ένας οπαδός που έχει τον καθολικό σεβασμό των υπολοίπων. Όχι όμως των δικών του…

Ταξιδεύει οπουδήποτε χωρίς να τον πειράξει κανένας και τελικά τη… βρήκε από δικούς του οπαδούς. Εκανε φυλακή για πολλά χρόνια, και ακόμη και πίσω από τα κάγκελα έλεγχε την κερκίδα.

Είναι αναμφισβήτητα μια μορφή που έχει αφήσει το στίγμα του στους ultras της Ιταλίας. Ονομάζεται Τζεράρντο Μοτσιόλα και αυτή είναι η ιστορία του…

Γεννήθηκε στο Τορίνο και είναι Γιουβεντίνος. Το όνομα του μάλλον δεν λέει τίποτα στους περισσότερους αλλά το ψευδώνυμο του λέει τα πάντα σε όλους όσοι ασχολούνται με τα οπαδικά και όχι μόνο με τα αγωνιστικά: Ντίνο. Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του οπαδικού κινήματος στην Ιταλία. Οχι του οπαδικού κινήματος της Γιούβε. Συνολικά της Ιταλίας.

Μέλος των ultras των μπιανκονέρι από την αρχή, ηγετική φυσιογνωμία στους Black & White Supporters, καταδικάστηκε τη δεκαετία του ’80 σε κάθειρξη 20 ετών για τον φόνο αστυνομικού. Ο Ντίνο εξέτισε κανονικά την ποινή του αλλά ακόμη και μέσα στη φυλακή ενημερωνόταν πλήρως για τα τεκταινόμενα στα οπαδικά της Γιουβέντους και μπορούσε να επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Η αποφυλάκιση του υπολογίζεται στα τέλη του 2004 με αρχές του 2005 και η επίσημη επιστροφή του στα κοινά είναι εντυπωσιακή καθώς… επαναφέρει στη ζωή τους Drughi. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας La Stampa άλλωστε, η οποία ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι, ο Ντίνο περιγραφόταν το 2006 ως «αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ή μάλλον τύραννος των Drughi, του πιο οργανωμένου και μεγαλύτερου σε… έμψυχο δυναμικό γκρουπ των μπιανκονέρι ultras».

Καθολικός σεβασμός

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης όχι μόνο για τους Drughi όμως ή γενικά για την curva της Γιούβε, αλλά και για τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η κίνηση της curva Sud της Ρόμα, να σηκώσει πανό που έγραφε «Bentornato Dino», μετά την αποφυλάκιση του.

Σε άλλα ρεπορτάζ ιταλικών εφημερίδων από τα πρώτα χρόνια μετά την αποφυλάκιση του, ο Ντίνο περιγράφεται ως ένας θρύλος για τους τιφόζι και τονίζεται ότι ποτέ και πουθενά, σε καμία πόλη και κόντρα σε οπαδούς οποιασδήποτε ομάδα, δεν χρειάστηκε να προστατευτεί από τους συντρόφους του. Ο λόγος; Ο σεβασμός των αντιπάλων.

Σε κάθε κανόνα, όμως, υπάρχει η εξαίρεση… Ο Ντίνο δέχθηκε επίθεση και μάλιστα με μαχαίρι. Και η επίθεση δεν ήταν από οπαδούς άλλης ομάδας αλλά από… Γιουβεντίνους.

Το ξεκαθάρισμα στην Αλεσάντρια

Οι εφημερίδες Il Giornale και La Stampa φιλοξενούν στις 9 Αυγούστου 2006 ρεπορτάζ για επεισόδια που έγιναν στην Αλεσάντρια. Εκεί, οι μπιανκονέρι θα έδιναν το πρώτο τους φιλικό, με μια ομάδα της περιοχής, μετά την απόφαση για υποβιβασμό λόγω του Calciopoli.

Στην ήσυχη Αλεσάντρια, επικρατεί για κάποιες ώρες πανικός καθώς γίνεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους ultras της Γιουβέντους για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της curva.

Τα ίδια ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι από την μία πλευρά ήταν οι Drughi και από την άλλη οι Tradizione, με την… ανεπίσημη στήριξη των Viking. Η αστυνομία ανακοινώνει ότι προχώρησε στη σύλληψη 50 οπαδών και ότι υπάρχουν τέσσερις τραυματίες με μαχαίρι.

Ενας εξ αυτών, είναι ο (τότε) 43χρονος Τζεράρντο Μοτσιόλα. Η είδηση προκαλεί αναστάτωση στις τάξεις των μπιανκονέρι ultras και ο Ντίνο, αν και ποτέ δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο, πήρε την εκδίκηση του λίγες εβδομάδες αργότερα.

Οπως και να έχει, οι Drughi επικράτησαν στις… μάχες και διατηρούν μέχρι και σήμερα τον έλεγχο της curva Sud. Η είσοδος των… εισαγγελέων στο «παιχνίδι» βέβαια, με την έρευνα που γίνεται για τις σχέσεις της Μαφίας με συγκεκριμένα στελέχη της curva, έφερε ξανά στη δημοσιότητα το όνομα του Dino, αν και το όνομα του δεν είναι ανάμεσα σε αυτά των υπόπτων.

Αρνήθηκε να καταθέσει

Πριν λίγο καιρό, στις 13 Ιουλίου του 2016, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του Drugho Τσίτσιο Μπούτσι μία μέρα μετά την κατάθεση του στον εισαγγελέα του Τορίνο, οι εφημερίδες γράφουν ότι η αστυνομία αναζητεί «τον αρχηγό των Drughi, γνωστό ως Ντίνο, επειδή δεν έχει εμφανιστεί ενώπιον της εισαγγελίας». Αν και δεν είναι ύποπτος, αρνήθηκε να παρουσιαστεί για κατάθεση…

Με τα οπαδικά της Γιουβέντους να είναι και πάλι στην επικαιρότητα, λόγω της συγκεκριμένης έρευνας, είναι μάλλον σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα ακούσουμε και πάλι το όνομα του Τζεράρντο Μοτσιόλα. O Ντίνο άλλωστε -και αυτό είναι που του αναγνωρίζουν οι αντίπαλοι- ήταν και είναι πάντα εδώ. Ακόμη κι όταν «τυπικά» ήταν στη φυλακή…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: forzajuve.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.