ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ιταλία: Όταν δύο σημαίες γέννησαν μια μεγάλη οπαδική κόντρα και έκλεισαν έναν ιστορικό σύνδεσμο (φωτό)

Ιταλία: Όταν δύο σημαίες γέννησαν μια μεγάλη οπαδική κόντρα και έκλεισαν έναν ιστορικό σύνδεσμο (φωτό)

Ένας άγραφος νόμος των ultras στην Ιταλία λέει πως όταν ένα γκρουπ χάσει από αντίπαλους οπαδούς το κεντρικό του πανό, πρέπει να κλείσει. Θεωρείται ζήτημα τιμής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της Μίλαν, οι θρυλικοί Fossa dei Leoni, έκλεισε το 2005. Αιτία ήταν ένας -άλλος μεγάλος- σύνδεσμος της Γιουβέντους. Οι Viking Juve.

Χρειάστηκε μεγάλη έρευνα και συλλογή πληροφοριών από κάθε πλευρά για να έχουμε σωστή εικόνα σε μια οπαδική υπόθεση που εδώ και χρόνια κινείται μεταξύ μύθου, μυστηρίου και πραγματικότητας.

Αυτή είναι η ιστορία μιας μεγάλης οπαδικής κόντρας…

Fossa dei Leoni και Viking Juve ήταν δύο ξένοι στην ίδια πόλη. Ο μεγαλύτερος  σύνδεσμος των ροσονέρι στο Μιλάνο οι πρώτοι, ο μεγαλύτερος και πιο ενεργός σύνδεσμος της Γιούβε οι δεύτεροι. Δύο ultras γκρουπ με μεγάλη ιστορία το καθένα και ένα σωρό κατορθώματα στο οπαδικό παλμαρέ τους.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Μιλάνο, τέλη του Οκτώβρη του 2004. Στο ντέρμπι της Γιούβε με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο, εκεί που ηγούνται οι Fossa dei Leoni ανεμίζουν δύο σημαίες-λάφυρα των Viking. Σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι με την αφρόκρεμα των οπαδών και από τις δύο πλευρές να είναι στις εξέδρες, το κλαμπ της Γιουβέντους πικάρεται άσχημα. Οι Fossa dei Leoni έστελναν μήνυμα για το ποιος είναι το αφεντικό της πόλης. Πώς έφτασαν οι σημαίες των Viking στα χέρια των εχθρών;

Μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι του Σαν Σίρο, η Γιουβέντους αγωνιζόταν εκτός έδρας, στην Λέτσε. Οι Viking που ταξιδεύουν παντού για να υποστηρίξουν την μπιανκονέρα φανέλα ξεκίνησαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Η εκδοχή που επικρατεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι πως οι ultras της Γιούβε ξέχασαν ορισμένα πράγματά τους στον σταθμό, μεταξύ αυτών και τις δύο βασικές τους σημαίες.

Το απίθανο, αλλά μοναδική σοβαρή εκδοχή καθώς δεν καταγράφηκαν ποτέ επεισόδια μεταξύ οπαδών εκείνη την ημέρα, είναι πως βρήκε το υλικό των Viking ένας τύπος ο οποίος όχι μόνο ήταν οπαδός της Μίλαν αλλά οργανωμένος και στους Fossa dei Leoni! Απίστευτο!

Η μεγάλη βεντέτα

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο κλαμπ πριν τον ντέρμπι του Μιλάνου. Οι Viking ζήτησαν-απαίτησαν να μην εμφανιστούν οι σημαίες του στην αντίπαλη κούρβα γιατί δεν ήταν προϊόν οπαδικής κόντρας αλλά ένα τυχαίο γεγονός. Οι Fossa dei Leoni αγνόησαν το μήνυμα τους. Μια μεγάλη κόντρα τιμής μόλις είχε γεννηθεί. Οι μπιανκονέρι έψαχναν την ρεβάνς…

Το… μπλόκο των Γιουβεντίνων

Την ίδια αγωνιστική σεζόν και πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου του 2005 η Μίλαν αγωνιζόταν στην έδρα της Αϊντχόφεν για τον επαναληπτικό του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Την επομένη του αγώνα και κατά την επιστροφή των Fossa dei Leoni από την Ολλανδία, το κλαμπ των Μιλανέζων πέφτει σε… μπλόκο!

Οι Viking έψαχναν την εκδίκηση που είχαν υποσχεθεί. Η ιστορία λέει πως οι ultras της Γιούβε φέρονται να έβγαλαν μέχρι και όπλο για να πάρουν το πανό των Fossa dei Leoni. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η πλευρά των ροσονέρι.

Το κεντρικό πανό των θρυλικών Fossa dei Leoni ήταν πλέον στα χέρια Γιουβεντίνων και το έμαθε άμεσα ολόκληρη η οπαδική Ιταλία και όχι μόνο αυτή. Οι Viking δημοσίευσαν την ιστορική πλέον φωτογραφία με το λάφυρο. Η ντροπή για τους Fossa dei Leoni πολύ μεγάλη. Οι σχέσεις των δύο κλαμπ φλερτάρουν με το παράλογο. Εκατέρωθεν «χοντρές» απειλές και μια βεντέτα δίχως προηγούμενο.

Η αστυνομία δεν παρακολουθεί πλέον διακριτικά τις κινήσεις των δύο συνδέσμων αλλά επεμβαίνει για να προλάβει αυτό που όλοι φοβούνται. Στόχος να μην χυθεί αίμα. Στον ρόλο ειρηνοποιού, η αστυνομία ζητά από τους ηγέτες των δύο κλαμπ να δεχτούν ανταλλαγή υλικού και το θέμα να τελειώσει εδώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν την ανταλλαγή.

Ως εδώ όλα τα γεγονότα συγκροτούν μια οπαδική ιστορία με μπόλικο σασπένς που σίγουρα θα γινόταν μύθος χρόνια με τα χρόνια αλλά και θα μεταφερόταν διαφορετικά ανάλογα με το ποιος την εξιστορεί. Κάπου εδώ αρχίζει το μεγάλο μυστήριο της υπόθεσης.

Η συνεργασία με τους Digos και το τέλος μιας εποχής

Την εποχή που μιλάμε, οι Fossa dei Leoni ήταν ένα κλαμπ που διένυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Κράτος εν κράτει μέσα στην κούρβα σουντ των ροσονέρι. Οι δυνατοί έχουν πάντα εχθρούς, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Οι Fossa dei Leoni είχα μπει στο στόχαστρο άλλων κλαμπ της Μίλαν.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν εκείνη την εποχή αλλά και παραμένουν «ζεστά» ακόμη και σήμερα, οι Fossa dei Leoni φέρονται να ζήτησαν συνεργασία με τους Digos, το επίλεκτο τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με τους οπαδούς. Στόχους τους ήταν να βγάλουν από την μέση ηγετικά στελέχη κλαμπ της Μίλαν που θεωρούνταν εμπόδιο για τους ίδιους.

Αυτές οι υπόγειες κινήσεις των Fossa dei Leoni, λέγεται πως οδήγησαν κάποιους ultras της Μίλαν να εμπλακούν στον τρόπο που πήραν οι Viking της Γιούβε το κεντρικό πανό των Fossa. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς ενήργησαν και ποια βοήθεια προσέφεραν οι… αντιφρονούντες οπαδοί της Μίλαν στους μπιανκονέρι αλλά όλα συγκλίνουν πως βοήθησαν με πληροφορίες για το δρομολόγιο, το μέρος και την ώρα που επέστρεφαν οι Fossa dei Leoni από την Ολλανδία.

Στα εσωτερικά των συνδέσμων της Μίλαν

Ο κύβος ερρίφθη. Τα υπόλοιπα ultras κλαμπ της Μίλαν συγκρότησαν μέτωπο κατά των Fossa dei Leoni. Ηταν η κατάλληλη στιγμή για να τους βγάλουν από τη μέση και να γίνει ανακατανομή στην κούρβα σουντ του Μιλάνου.

Ο επίλογος της ιστορίας που ξεκίνησε από δύο σημαίες που… ξεχάστηκαν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, ήρθε τον Νοέμβριο του 2005. Μετά από 37 χρόνια ιστορίας, οι Fossa dei Leoni ανακοίνωσαν το τέλος τους. Μαζί τους τελείωσε όχι μόνο ένα ιστορικό κλαμπ της Μίλαν αλλά και του ιταλικού οπαδικού κινήματος αφού ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της Ιταλίας.

Η αρπαγή του κεντρικού πανό από τους Viking για κάποιους ήταν η αιτία. Για άλλους απλά η αφορμή. Η ιστορία συντηρείται αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο και έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει στα στόματα των ultras. Είναι ένα από τις πιο μυστήρια περιστατικά στη χώρα που γέννησε το κίνημα των ultras.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως όταν ανέμισαν τις δύο σημαίες των Viking στην κούρβα των ροσονέρι, οι Fossa dei Leoni οδηγούνταν στο τέλος τους. Ούτε καν οι ίδιοι οι Viking που τους πήραν το κεντρικό πανό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: forzajuve.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.