ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο ποδοσφαιριστής που δοξάστηκε στη Γιούβε και πια δε θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό (φωτό)

Ο ποδοσφαιριστής που δοξάστηκε στη Γιούβε και πια δε θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό (φωτό)

Ένας από αυτούς ήταν ο Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνός ποδοσφαιριστής στην ιστορία.

Ήταν ιδιαίτερα ευφυής, γρήγορος, μαχητής, είχε εκπληκτικό σουτ, άψογη τεχνική και τρομερή εκρηκτικότητα. Αποτέλεσε μέρος της μεγάλης Γιουβέντους των Πλατινί, Σιρέα, Ρόσι κλπ και της μεγάλης πολωνικής εθνικής η οποία μετά από ένα εκπληκτικό τουρνουά που έκανε ο ίδιος ο Μπόνιεκ στο Μουντιάλ του 1982, έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του κόσμου.

Εκείνη την χρονιά υπέγραψε με την Κυρία και μαζί με τον Μισέλ Πλατινί συνέθεσε ένα από τα καλύτερα δίδυμα της εποχής. Αυτό που ήταν παράξενο με τον Μπόνιεκ ήταν η τάση που είχε να σκοράρει στα ευρωπαϊκά ματς.

Γι’ αυτό το λόγο και ο μεγάλος Τζάνι Ανιέλι, συνήθιζε να τον αποκαλεί «Bellodinotte» (Όμορφος της νύχτας), μιας και τα ευρωπαϊκά ματς πραγματοποιούνται/νταν τις βραδινές ώρες.

Ο Μπόνιεκ στη θητεία του με τα μπιανκονέρι χρώματα κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της Πόρτο (2-1) το 1984, βάζοντας ο ίδιος το νικητήριο γκολ. Την ίδια χρονιά με δύο δικά του γκολ κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης εναντίον της Λίβερπουλ και το 1985 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών πάλι με αντίπαλο τους κόκκινους από το Μέρσεσαϊντ στον αιματοβαμμένο τελικό του Χέιζελ. Ηταν αυτός που κέρδισε το ανύπαρκτο πέναλτι.

Εκτός από τους παραπάνω τίτλους κατάφερε να κατακτήσει και δύο ακόμα τρόπαια με τη Γιούβε, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Πέτυχε 20 γκολ σε 111 εμφανίσεις με την Κυρία.

Μπορεί σε κάποιους να φανεί φτωχός αυτός ο απολογισμός, αλλά συνήθιζε να κινείται αρκετές φορές εκτός της μεγάλης περιοχής και είχε περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός.

Η πρώτη κόντρα

Η πρώτη μεγάλη… ρωγμή με τους τιφόζι ήρθε στα τέλη του 1985, όπου και ο Πολωνός έφυγε ως ελεύθερος για τη Ρώμη και τους τζαλορόσι. Προφανώς και ήταν μια κίνηση που δεν χώνεψαν ποτέ οι οπαδοί των μπιανκονέρι γιατί ο Ζίμπι ήταν από τους αγαπημένους της εξέδρας, η Ρόμα ήταν αντίπαλος της Γιούβε και πέραν τούτου, δεν ήταν και καλύτερη ομάδα. Συνεπώς, το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Δε συμφώνησε με την πρόσφορα που του έγινε από τη διοίκηση των μπιανκονέρι και αποχώρησε για την ομάδα της πρωτεύουσας, καθώς όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, είχε υποσχεθεί στον τότε πρόεδρο της, Ντίνο Βιόλα, να έχει τον πρώτο λόγο αν δε συμφωνούσε με τη Γιουβέντους.

Η άλλη εκδοχή και το μεγάλο ατόπημα

Κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο λόγος που αποχώρησε από το Τορίνο ήταν ότι είχε συνηθίσει να είναι ο ηγέτης στις ομάδες που αγωνιζόταν πριν από τη Γιουβέντους και δεν του άρεσε να έχει δεύτερο ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι αγωνίστηκε σε μια άκρως λαμπερή ομάδα και δεν ήταν ποτέ το πρώτο βιολί.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Μπόνιεκ αποσύρθηκε νωρίς από την ενεργό δράση (32 ετών) για να ασχοληθεί με την προπονητική, όχι με μεγάλη επιτυχία, και αφού σταμάτησε την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο εντός του γηπέδου σήμερα τον βρίσκουμε στον προεδρικό θώκο της πολωνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ όμως υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αναφερόμενος, στο γνωστό σκάνδαλο-φιάσκο Calciopoli, μίλησε με ιδιαίτερα απαξιωτικά λόγια για τη Γιουβέντους. Δεν έμεινε μόνο στις κατηγορίες κατά προσώπων (π.χ. Μότζι και Τζιράουντο) αλλά επεκτάθηκαν οι κατηγορίες καθολικά για όλο το σύλλογο. Κατηγόρησε την Γιουβέντους για προσβολή του αθλητικού ιδεώδους, ότι έκανε κακό στο ιταλικό ποδόσφαιρο, εννοώντας ουσιαστικά ότι το ώθησε σε έναν σκοταδισμό και άφησε υπόνοιες για επιρροή του συλλόγου στους διαιτητές.

Το αστέρι του προσέκρουσε στη γη

Ξέχασε φαίνεται σε ποια ομάδα διέπρεψε και κέρδισε τους σημαντικότερους τίτλους του. Και όλα αυτά ενώ είχε επιλεγεί ο ίδιος ως ένας από του 50 θρύλους της Γιουβέντους του οποίου το αστέρι θα κοσμούσε τον εξωτερικό χώρο του νέου γηπέδου των μπιανκονέρι. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αφαιρεθεί αυτή η τιμή που του έκαναν οι οπαδοί και τελικά «το αστέρι του προσέκρουσε στη γη». Το αστέρι του Μπόνιεκ κατέληξε στον Εγκαρντ Ντάβιτς.

Ο Μπόνιεκ από «Όμορφος της νύχτας» κατέληξε να είναι μια «persona non grata» για τη φαμίλια της Γιουβέντους. Γιατί ο βορράς θυμάται, όπως έλεγαν τότε οπαδοί της Γιουβέντους, και μια φορά μπορεί να συγχώρεσε τον «Ζίμπι» αλλά τρίτες ευκαιρίες δε δίνει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: forzajuve.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.