Μοντσίν Τρίανα: Ο «θρυλικός» ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης που εκτελέστηκε!

Μοντσίν Τρίανα: Ο «θρυλικός» ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης που εκτελέστηκε!

Το όνομα Μοντσίν Τρίανα μπορεί να μην λέει πολλά πράγματα στους απλούς φίλους του ποδοσφαίρου, αλλά στους λάτρεις της ιστορίας προκαλεί ρίγη συγκίνησης όπως και η ιστορία του «θρυλικού» ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος εκτελέστηκε σε ηλικία 34 ετών.

Για τη «βασίλισσα» ο Τρίανα ήταν το δικό της μεγάλο θύμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Όλα έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1936, στο πρώτο ξέσπασμά της διαμάχης μεταξύ των κομουνιστών και των φρανκικών δυνάμεων, με τον Μοντσίν Τρίανα να πυροβολείται ως ένοχος δίχως να έχει δικαστεί, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλους 1.000 έως 2.000 στρατιώτες (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές), πολίτες και καθολικούς ιερείς που είχαν δεξιά φρονήματα.

Η Μαδρίτη αρχικά βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ.: έτσι ονομάστηκαν οι Αριστεροί) και άρχισαν οι συλλήψεις. Ο Τρίανα και τα δύο αδέρφια του ήταν από τους πρώτους που μπήκαν φυλακή, χωρίς να υπάρξει επίσημη κατηγορία. Καθώς όμως πλησίαζαν τα στρατεύματα του Φρανθίσκο Φράνκο, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την απόφαση να κάνουν γενικευμένη εκκαθάριση, φοβούμενοι να έχουν πίσω τους αντιπάλους, ενώ η μεγάλη μάχη βρισκόταν μπροστά τους.

Το πρωινό της 7ης Νοεμβρίου ο Τρίανα μπήκε με τη βία σε ένα καμιόνι, έχοντας κλειστά μάτια. Τον κατέβασαν μαζί με τους υπόλοιπους, τον έβαλαν στη σειρά και ακούστηκε η τουφεκιά. Στα 34 του πυροβολήθηκε στο απόσπασμα. Το ίδιο συνέβη την επόμενη μέρα και με τα δύο αδέρφια του και με πολλές εκατοντάδες άλλων, στη χειρότερη εποχή της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας όπου τα εγκλήματα ήταν αντίστοιχα σκληρά και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Τρίανα δεν είχε καν αποσυρθεί επίσημα από την ενεργό δράση, αλλά υπήρξε θύμα της διαμάχης. Στην ιστορία της Ρεάλ μνημονεύεται ως ο ηγέτης της ομάδας που την οδήγησε στην πρώτη κατάκτηση της στη La Liga (1932) και στα κιτάπια της αναφέρεται ως «ο μάγος της ντρίμπλας». Περισσότερο όμως απ’ όλα, επειδή υπήρξε ο ήρωας του μεγαλύτερου άντρα που πέρασε ποτέ από το σύλλογο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο «τεράστιος» Σαντιάγο Μπερναμπέου συνήθιζε μέχρι το θάνατο του να αφήνει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο και ν’ αναφέρεται στον Μοντσίν Τρίανα ως τον κορυφαίο όλων για τους Μαδριλένους: «Όποιος δεν είδε τον Τρίανα, τον καλύτερο που είδαν ποτέ τα μάτια μου, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει απολαυστικό ποδόσφαιρο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.