Μουντιάλ 1974: Το Ζαΐρ χάνει με 3-0 από τη Βραζιλία και οι παίκτες του γυρνάνε… σώοι στη χώρα! (βίντεο)

Μουντιάλ 1974: Το Ζαΐρ χάνει με 3-0 από τη Βραζιλία και οι παίκτες του γυρνάνε… σώοι στη χώρα! (βίντεο)

Όταν κάποιος είναι πρόεδρος μιας χώρας για 32 ολόκληρα χρόνια, καταλαβαίνει εύκολα ο οποιοσδήποτε πως η επιρροή του στον λαό της είναι τουλάχιστον μεγάλη. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως οι αρμοδιότητές του, ή ακόμη και οι απαιτήσεις του να ξεφεύγουν από τα… στενά πλαίσια των καθηκόντων του.

Ο Μομπούτου Σέσε Σέκο υπήρξε στην κεφαλή του Ζαΐρ και νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τις 24 Νοεμβρίου του 1965 μέχρι τις 16 Μαΐου του 1997. Στο διάστημα αυτό, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας προκρίθηκε και συμμετείχε για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν στα γήπεδα της Γερμανίας το 1974, με τις «λεοπαρδάλεις» να μην μαγεύουν ακριβώς με την παρουσία τους.

Την πρώτη αγωνιστική των ομίλων έχασαν με 2-0 από τη Σκωτία, ενώ τη δεύτερη διασύρθηκαν με 9-0 από τη Γιουγκοσλαβία, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να σκοράρει τρία γκολ. Έτσι, το μήνυμα από τον Μομπούτου στο παίκτες του Ζαΐρ ήταν ξεκάθαρο: εάν χάσετε με τέσσερα γκολ και πάνω διαφορά από τη Βραζιλία την τελευταία αγωνιστική, τότε… δεν γυρνάτε στη χώρα.

Σε έναν βαθμό οι παίκτες του Μπλαγκόγιε Βίντινιτς τα είχαν καταφέρει αρκετά καλά, καθώς έχαναν μέχρι το 85’… μόλις με 3-0 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1970. Σε εκείνο το λεπτό η «σελεσάο» κέρδισε ένα φάουλ σε καλή θέση και τέσσερις παίκτες της ήταν πάνω από την μπάλα, με στόχο να τη στείλουν στα δίχτυα. Η ένταση, αν όχι ο φόβος στις τάξεις των παικτών του Ζαΐρ ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Ο Μουεπού Ιλουνγκά, χωρίς να σφυρίξει ο διαιτητής, κατευθύνεται προς την μπάλα και την απομακρύνει… Απίστευτο για τους Βραζιλιάνους κι όμως αληθινό!

Η κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στο κοινό, που προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε δει πριν λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ο παίκτης φάνηκε να σαστίζει. Τελικά, αφού πέρασε λίγος χρόνος συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για άγνοια των κανονισμών. Πάντως, όπως αποκάλυψε κάποια χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Ιλουνγκά, «πανικοβλήθηκα».

Τουλάχιστον, έμεινε το 3-0 μέχρι το τέλος του αγώνα και οι παίκτες του Ζαΐρ επέστρεψαν στην πατρίδα τους!

Στο Μουντιάλ 2018, στα γήπεδα της Ρωσίας, που ξεκινάει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, είναι δεδομένο ότι δεν θα δούμε κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως τα Παγκόσμια Κύπελλα δίνουν πάντα τις δικές τους, ξεχωριστές ιστορίες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.