Γ. Αντετοκούνμπο: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Αγαπάω την χώρα μου»

Γ. Αντετοκούνμπο: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Αγαπάω την χώρα μου»

Γιάννης και Θανάσης απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και μίλησαν για τα περιστατικά ρατσισμού που έχουν βιώσει, αλλά και για το θέμα της ιθαγένειας, που απασχολεί χιλιάδες μετανάστες.

«Δεν υπάρχει ρατσισμός, αλλά υποκρισία», είπε ο Θανάσης αρχικά, για να συνεχίσει: «Εδώ υπάρχει η υποκρισία, είναι χειρότερο αυτό. Στην Αμερική μπορείς να είσαι ρατσιστής, αλλά δεν κρύβεσαι. Αυτό είσαι. Έχω δει ένα σχόλιο στο facebook, που κάποιος έλεγε “αυτοί δεν είναι Έλληνες”, και συνάντησα τον ίδιο τύπο στην Γλυφάδα κι ήρθε με το παιδί του και μου έλεγε “κάνετε περήφανη την Ελλάδα στο εξωτερικό, μπράβο”! Εγώ πήρα απλά το παιδί του στους ώμους, έβγαλα μια φωτογραφία και μου είπε “έφτιαξες την ημέρα του μικρού, ήταν η καλύτερή του ημέρα”».

Λίγο αργότερα αναφέρθηκε στην Εθνική Ομάδα και την ελληνική ιθαγένεια: «Πήγα στην Εθνική ομάδα, παίζαμε φιλικά, πήγαινα στην προετοιμασία με τις ομάδες τις μικρές, των Νέων κλπ και λέγανε “αυτός ο παίκτης γιατί δεν παίζει στα τουρνουά”; Μα, γιατί δεν είχα διαβατήριο κι έφτασα στην Εθνική Ανδρών για να το πάρω! Όταν κάποιος γίνεται 18, πρέπει να τους δώσεις το δικαίωμα να ψηφίζει και να κάνεις ενεργούς πολίτες τους μετανάστες. Πρέπει να το αποδεχθείς αυτό, όπως όλες οι προηγμένες χώρες, και να πεις αυτοί είμαστε και θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Να κάνουμε ενεργούς αυτούς τους πολίτες και να δουλέψουν για να φτιάξει αυτή η χώρα».

Ο Giannis σχολίασε σχετικά: «Όσο υπήρχε η κακή πλευρά, υπήρχε και η καλή. Οι φίλοι μας ήταν δίπλα μας, βέβαια υπήρχαν κι εκείνοι που έλεγαν άλλα πίσω από την πλάτη μας» και πρόσθεσε: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Έλληνας! Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Δεν έχω πάει ποτέ στην Νιγηρία. Αγαπάω την χώρα μου».

Έπειτα συμπλήρωσε: «Γιατί λέγεται μετανάστης 2ης γενιάς; Γιατί υπήρχαν πιο πολλοί, περισσότεροι από εμάς και πολλά παιδιά που δεν μπορούσαν να πάρουν την ιθαγένεια».

Στο τέλος συμφώνησαν σε ένα πράγμα τα δύο αδέρφια: «Θέλουμε να δείξουμε πως πολλά παιδιά μπορούν να κάνουν πολλά για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να είσαι Αντετοκούνμπο για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια»!

Η αίθουσα του Ιδρύματος Ωνάση πλημμύρισε από… συγκίνηση, όταν η μητέρα τους, Βερόνικα, τραγούδησε το κομμάτι που τους έλεγε όταν ήταν μικρά, και οι Γιάννης και Θανάσης δεν συγκράτησαν τα δάκρυά τους.

Ο παίκτης των Μπακς, μάλιστα, δήλωσε πως θα κάνει κόρες, για να ενισχύσει μελλοντικά την Εθνική Γυναικών, ενώ ο φόργουορντ της Ανδόρα «πάγωσε» τα χαμόγελα, όταν παραδέχθηκε πως γελάει πολύ, επειδή μεγάλωσε στεναχωρημένος.

Δείτε όλη την συνέντευξη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.