Ευρωλίγκα: Οι δέκα καλύτεροι σέντερ όλων των εποχών (φώτο)

Ευρωλίγκα: Οι δέκα καλύτεροι σέντερ όλων των εποχών (φώτο)

Στη λίστα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο παίκτες που έπαιξαν και στα ελληνικά παρκέ, χωρίς να κερδίσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο με τις ελληνικές ομάδες που αγωνίστηκαν, ωστόσο άφησαν γενικότερα το στίγμα τους.

Ο λόγος για τον Ντίνο Ράτζα που αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά και Νίκολα Βούισιτς που φόρεσε τη φανέλα των Πειραιωτών, που επιλέχθηκαν στο Νο9 και Νο10 αντίστοιχα.

Οσο για τον κορυφαίο, αυτός είναι σύμφωνα με τον Στάνκοβιτς ο Αρβιντας Σαμπόνς, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου ο πολύπειρος δημοσιογράφος αναφέρει πως ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή της λίστας, αφού αναγκάστηκε να αφήσει σπουδαία ονόματα εκτός δεκάδας, κάτι που έγινε βάσει των λιγότερων επιτυχιών που είχαν σε συλλογικό επίπεδο, σε σχέση με την εθνική τους ομάδα.

Μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Φασούλας, αλλά και οι άλλοτε “Ελληνες”, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

10. Νίκολα Βούισιτς (1978)

Κέρδισε δις την Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι (2004, 2005), ενώ αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό, με τον οποίο έφτασε στον τελικό. Παράλληλα είναι ο μοναδικός που έχει κάνει δύο τριπλ-νταμπλ στην Ευρωλίγκα και ο μοναδικός με άνω των 2.000 πόντων, 1.000 ριμπάουντ και 500 ασίστ.

9. Ντίνο Ράτζα (1967)

Το 1989 και το 1990 κέρδισε δύο τρόπαια με την Γιουγκοπλάστικα, ήταν μέλος της χρυσής ομάδας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ενώ έπαιξε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μετά την θητεία του στο ΝΒΑ.

8. Γιάνις Κρούμινς (1930-1994)

Ο Λετονός σέντερ ήταν βασικός πυλώνας της ASK Ρίγα, που κατέκτησε τους τρεις πρώτους τίτλους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών από το 1958 ως το 1960, ενώ κατέκτησε και τρία χρυσά με την ΕΣΣΔ σε Ευρωμπάσκετ.

7. Βλάντιμιρ Τκατσένκο (1957)

Εκ των πλέον επιβλητικών μορφών στην Ευρώπη, φόρεσε τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ, ενώ με την ΕΣΣΔ κέρδισε τρία Ευρωμπάσκετ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια.

6. Ντίνο Μενεγκίν (1950)

Ο κορυφαίος Ιταλός σέντερ κέρδισε δεκάδες τίτλους, ανάμεσά τους επτά τρόπαια Ευρωλίγκας, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων κι ένα Κύπελλο Κόρατς, ενώ με την εθνική κέρδισε μεταξύ άλλων ένα Ευρωμπάσκετ κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980.

5. Βλάντε Ντίβατς (1968)

Ο κυρίαρχος Σέρβος σέντερ έγραψε ιστορία κυρίως στο ΝΒΑ, όπου αγωνίστηκε σε Λέικερς, Χόρνετς και Κινγκς, ενώ στην Ευρώπη κέρδισε ένα Κόρατς με την Παρτίζαν. Σε εθνικό επίπεδο κέρδισε Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά και δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια.

4. Κλίφορντ Λιουκ (1941)

Ενας εκ των κορυφαίων Αμερικανών που έπαιξαν ποτέ στη γηραιά ήπειρο, έγινε θρύλος με τη Ρεάλ, με την οποία σε 16 χρόνια σάρωσε τους τίτλους: 14 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 6 Ευρωλίγκες, 3 διηπειρωτικά.

3. Πάου Γκασόλ (1980)

Αναμφίβολα πρόκειται για τον κορυφαίο Ευρωπαίο εν ενεργεία ψηλό που έχει αφήσει το στίγμα του σε ΝΒΑ και Ευρώπη, με τις δύο σεζόν στην Μπαρτσελόνα πριν μετακομίσει στον “μαγικό κόσμο”, όπου έχει δύο δαχτυλίδια. Με την Ισπανία έχει αμέτρητες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη το Ευρωμπάσκετ το 2015 και το χάλκινο μετάλλιο πέρυσι στο Ρίο.

2. Κρέζιμιρ Τσόσιτς (1948-1995)

Για τον Στάνκοβιτς πρόκειται για την μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία του μπάσκετ στην Γιουγκοσλαβία, όντας μπροστά από την εποχή του σε όλα τα επίπεδα, αφού αν και 2.11μ. μπορούσε να παίξει κυριολεκτικά παντού! Με την εθνική της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας κέρδισε συνολικά 14 μετάλλια, ενώ θεωρείται ο Σαμπόνις… 20 χρόνια πριν τον Σαμπόνις!

1. Αρβιντας Σαμπόνις (1964)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Λιθουανός γίγαντας κυριάρχησε ως παίκτης με τις ικανότητες πόιντ γκαρντ, στο κορμί 221 εκατοστών. Τα είχε όλα και νίκησε ακόμα και τους τραυματισμούς! Το 1995 κέρδισε την Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ και στο ΝΒΑ έγραψε ιστορία και από το 2011 είναι μέλος του Hall of Fame.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.