ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ντέρμπι στο μπάσκετ απόψε με ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ντέρμπι στο μπάσκετ απόψε με ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Καταγεγραμμένες στη μνήμη για την αιώνια αντιπαλότητα, κύρια σε επίπεδο οπαδών, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις έκριναν τίτλους, στην πιο πρόσφατη ιστορία τα πράγματα είναι πιο… απλοποιημένα, καθώς η δυναμική του ενός… μονομάχου απέχει κατά πολύ του άλλου.

Κάπως έτσι είναι και το δεδομένο που ισχύει για τη σημερινή αναμέτρηση στο PAOK Sports Arena μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού (17:00). Δεδομένα αποτελεί το σπουδαιότερο ματς της 11ης αγωνιστικής της Basket League, με τους «ασπρόμαυρους» να σκοπεύουν να διεκδικήσουν ό,τι είναι εφικτό στο παρκέ και τους «ερυθρόλευκους» να προσδοκούν να επιβεβαιώσουν την (ομολογούμενη από όλους) ανωτερότητά τους σε σχέση με τους γηπεδούχους.

Θα ήταν προτιμότερο, βέβαια, από το να περιμένει κανείς ένα σχεδόν προβλέψιμο παιχνίδι, να έχει να προσμένει σκηνικό βγαλμένο από τα… παλιά. Από τις εποχές, στη σύγχρονη ιστορία των δύο ομάδων, που οι έδρες τους γέμιζαν ασφυκτικά, που το τελικό αποτέλεσμα είχε σημασία, έκρινε πρωτιά, που οι αγώνες αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης για ημέρες. Μοναδικό απορριπτέο στοιχείο από εκείνες τις εποχές, τα επεισόδια (σ.σ. που δεν μας λείπουν, φυσικά, ούτε από τους τωρινούς χρόνους). Κάποιες από αυτές τις αναμετρήσεις, που στιγμάτισαν στο μέγιστο βαθμό και δεν φεύγουν εύκολα από το μυαλό, θυμάται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Πρωταθλητής στο ΣΕΦ
————————-

Έντονος ήταν για τον ΠΑΟΚ ο αγώνας στις 22 Απριλίου 1992, Μεγάλη Τετάρτη. Τελικός πρωταθλήματος στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό, με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο του και φιλάθλους και των δύο ομάδων στις κερκίδες. Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε… μονόλογο για τον «Δικέφαλο», ο οποίος νίκησε με 82-97 και σήκωσε την ποθητή κούπα στην έδρα του αντιπάλου του, εκπληρώνοντας έτσι όνειρα των προηγούμενων ετών, όταν ο συμπολίτης Άρης έβαζε «φρένο» στις επιδιώξεις του! Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε σε επίπεδο Α1, χαρά που έχει να γευτεί μέχρι τις μέρες μας. Χαρακτηριστική η αποθεωτική υποδοχή που εισέπραξε η «ασπρόμαυρη» αποστολή στην επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη. Εκείνο το πρωτάθλημα έδωσε στον ΠΑΟΚ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δυνατότητα να μετάσχει, μετά από 23 χρόνια, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Τα χιλιάρικα και ο «προδότης»
—————————————

Σεζόν 1993-1994, ιδιαίτερα σημαδιακή. Ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Φασούλας, έχει επιλέξει το καλοκαίρι να «μετακομίσει» από τον «Δικέφαλο» στον Πειραιά, για τον Ολυμπιακό. Αντιμετωπίστηκε για την επιλογή του από τους οπαδούς των «ασπρόμαυρων» ως… προδότης. Στις 5 Δεκεμβρίου 1993 επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο και βίωσε τις…. συνέπειες της προ μηνών κίνησής του. Χαρακτηριστικά τα συνθήματα σε βάρος του, αλλά και πανό στην κερκίδα, στο οποίο είχαν ζωγραφίσει τον Μέγα Αλέξανδρο να απευθύνεται στον Φασούλα, λέγοντάς του «Ντροπή σου», και τον τελευταίο να απεικονίζεται κρατώντας στο χέρι πουγκί με χρήματα και τρώγοντας… μπανάνα!

Η τιμή εισόδου για εκείνον τον αγώνα, με τη ζήτηση για τα εισιτήρια να είναι τεράστια, είχε οριστεί στις 5.000 δραχμές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο γήπεδο πριν το τζάμπολ υποστηρικτές του ΠΑΟΚ ζητούσαν να πληρώσουν τριπλάσιο ποσό για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην κεντρική σάλα του Παλέ! Μερικά χρόνια αργότερα, εκείνη την επιστροφή του, ο Παναγιώτης Φασούλας την περιέγραψε σαν μία από τις δυσκολότερες στιγμές στην καριέρα του.

Στο παιχνίδι, τότε, με κορυφαίους τους Ζόραν Σάβιτς, Ουόλτερ Μπέρι, Μπάνε Πρέλεβιτς, ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε νικητής με 84-71.

Τελικός χωρίς κάλτσες….
——————————

Αλησμόνητο ήταν και ένα παιχνίδι, επίσης της περιόδου 1993-1994, για τη φάση των τελικών στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Το πέμπτο, ειδικότερα, ματς της σειράς, που θα καθόριζε τον πρωταθλητή. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ισοβάθμησαν στην κανονική διάρκεια της περιόδου, με τους Πειραιώτες να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, όταν έφτασαν οι δύο ομάδες στους τελικούς.

Ο πέμπτος τελικός είχε τζάμπολ στις 24 Μαΐου 1994 και διεκόπη για 40 λεπτά, ενώ ήθελε 2΄΄ για να ολοκληρωθεί, με το σκορ στο 68-65 για τους γηπεδούχους, καθώς ο ΠΑΟΚ αποχώρησε στα αποδυτήρια διαμαρτυρόμενος για διαιτητικά σφυρίγματα και ρίψη φωτοβολίδων και αντικειμένων από την κερκίδα.

Υπό την απειλή τιμωρίας του για την επόμενη σεζόν, ο «Δικέφαλος» επέστρεψε στο παρκέ, για να τελειώσει ο αγώνας, μόνο με πέντε παίκτες του! Οι Γιώργος Μπαλογιάννης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Αχιλλέας Μαματζιόλας, Νίκος Μπουντούρης, Χρήστος Τσέκος βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, τυπικά, με όλους, μάλιστα, να φορούν τα αθλητικά παπούτσια τους χωρίς κάλτσες! Η αναμέτρηση έληξε με 70-65, με τον Γιώργο Σιγάλα να εκτελεί βολές για εσκεμμένο φάουλ υπέρ της ομάδας του και τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται έτσι πρωταθλητής!

Η… ρουκέτα του Στογιάκοβιτς
——————————

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς είχε σύντομη αγωνιστική διαδρομή με τον ΠΑΟΚ. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει το τρίποντο που πέτυχε στην πιο γεμάτη, αλλά και τελευταία με τη φανέλα της ομάδας χρονιά του με τον «Δικέφαλο», τη σεζόν 1997-1998.

Ήταν το σουτ στα 2΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, για τα ημιτελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος, με το σκορ στο 55-55. Στα 19΄΄ για το φινάλε, ο Αρτούρας Καρνισόβας αστόχησε για τους Πειραιώτες. Η τελευταία επίθεση ήταν για τον ΠΑΟΚ και ο Στογιάκοβιτς ανέλαβε την εκτέλεσή της. Σηκώθηκε σχεδόν στην εκπνοή, «έσκασε» την τρίποντη… βόμβα και έστειλε τους Θεσσαλονικείς στους τελικούς των πλέι οφ, απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να αποκλείεται από τη συνέχεια για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Πρωταθλητές αναδείχτηκαν, τότε, οι «πράσινοι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπαλογιάννης, όπως Πέτζα
————————————

Δύο χρόνια μετά το επικό τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ήταν 4 Μαΐου 2000 (σεζόν 1999-2000) και Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ τέθηκαν αντιμέτωποι στο ΣΕΦ, στον δεύτερο μεταξύ τους ημιτελικό στα πλέι οφ, με τον πρώτο να έχει το πλεονέκτημα έδρας.
Στα 45΄΄ για το φινάλε, ο Γιώργος Μπαλογιάννης ευστόχησε σε τρίποντο και έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο» με 66-68. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να «απαντήσουν» (σ.σ. ο Μίλαν Τόμιτς ήταν άστοχος σε τρίποντο στα 5΄΄ για το τέλος) και σε «νεκρό χρόνο» ο Μπιλ Έντουαρντς διαμόρφωσε το τελικό 66-69 για τους Θεσσαλονικείς.
Έξαλλοι ήταν οι πανηγυρισμοί των «ασπρόμαυρων» για την επιτυχία, στον πάγκο των οποίων ήταν τότε, ως βοηθός προπονητή, ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος (σ.σ. με πρώτο τον Κώστα Φλεβαράκη, ενώ προπονητής για τους Πειραιώτες ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης).
Μερικές μέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ νίκησε ξανά τον Ολυμπιακό στο ασφυκτικά γεμάτο Αλεξάνδρειο (87-67), έκανε το 2-0 σε νίκες, όπως το χρειαζόταν, και προκρίθηκε στους τελικούς των πλέι οφ, όπου έχασε το πρωτάθλημα (3-0) από τον Παναθηναϊκό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.