Οι παίκτες … «ευκαιρία» που τώρα έχουν «τινάξει» την μπάνκα στον αέρα για τις ομάδες τους (φωτό)

Οι παίκτες … «ευκαιρία» που τώρα έχουν «τινάξει» την μπάνκα στον αέρα για τις ομάδες τους (φωτό)

Ηρθαν οι επενδύσεις… Ποιοι τις έφεραν; Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι πέντε ομάδες διαθέτουν τα καλύτερα «λαβράκια» στη Σούπερ Λίγκα.

Διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες που αποκτήθηκαν με λίγα ή με καθόλου χρήματα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευσαν την αξία τους. Πλέον κοστίζουν πολύ πιο ακριβά όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος.

Ονειρο κάθε διοίκησης είναι να αποκτήσει ποδοσφαιριστή που θα εκτοξεύσει την αξία του. Το κέρδος είναι διπλό. Αγωνιστικό και οικονομικό εφόσον προκύψει πώληση.

Ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει στο παρελθόν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Καστίγιο, Μανωλάς, Σάμαρης, Μήτρογλου, Ρέτσος. Παίκτες που έπιασαν Λιμάνι για ένα… κομμάτι ψωμί και όταν έφυγαν κόστιζαν… ολόκληρο το φούρνο.

Στα ερυθρόλευκα χνάρια πάτησαν φέτος η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που φιλοδοξούν να ανεβάσουν στα ύψη τα… βαριά τους χαρτιά. Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο να δει τον Βλαχοδήμο να ανεβάζει τις μετοχές του. Από κοντά και ο ΠΑΣ Γιάννινα με το κεφάλαιο Πέδρο Κόντε που έχει αξιοζήλευτη υπεραπόδοση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ

Από τα… αλώνια βρέθηκε στα σαλόνια και απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Ο Ελληνοβραζιλιάνος αμυντικός του Ολυμπιακού φόρεσε τα ερυθρόλευκα έχοντας παραστάσεις μόνο από τις ομάδες του Εργοτέλη και του ΠΑΣ Γιάννινα. Πολλοί αμφέβαλλαν αν θα καταφέρει να αντέξει στην πίεση του πρωταθλητισμού, ενώ μεγάλο ερώτημα ήταν αν θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Κούτρης διέπρεψε. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε από 300.000 σε 1 εκατ. ευρώ και η τάση είναι συνεχώς ανοδική. Εγινε βασικός και αναντικατάστατος στον Ολυμπιακό. Ο… ανταγωνιστής του, Μίλιτς, εξαφανίστηκε χωρίς καν να καταφέρει να τον πλησιάσει σε απόδοση και στην Ευρώπη ο Κούτρης απέδωσε πολύ καλά απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Τράβηξε την προσοχή ξένων σκάουτερ και είναι ήδη γραμμένος στις λίστες ιταλικών ομάδων. Στα 22 του έχει μπροστά του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.

ΠΑΠΕ ΑΜΠΟΥ ΣΙΣΕ

Ο Σενεγαλέζος διεκδικεί φέτος τον τίτλο της πιο ευχάριστης έκπληξης του πρωταθλήματος. Ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού που τον απέκτησαν από τη Β’ Εθνική της Γαλλίας και την Αζαξιό, δεν περίμεναν την εξέλιξή του.

Σίγουρα δεν την περίμενε ο Μπέσνικ Χάσι. Ο πρώην προπονητής των Πειραιωτών τον είχε στα… αζήτητα, δεν τον δήλωσε καν στην ευρωπαϊκή λίστα και τον χρησιμοποιούσε μόνο στις προπονήσεις για να συμπληρώνει το διπλό. Μετά την αλλαγή στον πάγκο, ο Σισέ πήρε ευκαιρίες από τον Λεμονή και… εγένετο φως.

Βασικός στα περισσότερα ματς, ο Σενεγαλέζος κέρδισε τους πάντες με την απόδοσή του.

Δυναμικός,αποτελεσματικός και… σκόρερ, αφού πρόλαβε πριν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος να πετύχει 3 γκολ. Ούτε 300.000 δεν άξιζε όταν έπιασε Λιμάνι και πρόσφατα η Μπενφίκα φερόταν διατεθειμένη να κάνει πρόταση στον Ολυμπιακό ύψους 5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Παραμένει στο στόχαστρο των Πορτογάλων (κι όχι μόνο) και στον Ολυμπιακό τού ετοιμάζουν νέο συμβόλαιο με υψηλή ρήτρα για να τον «δέσουν» στον Πειραιά.

ΑΕΚ

ΓΙΑΚΟΜΠ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Ο Σουηδός μπορεί να είναι τραυματίας αυτή την εποχή, όμως αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ που θα κάνει ό,τι μπορεί για να του ανανεώσει το συμβόλαιο. Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση τη ΑΕΚ να ετοιμάζεται να προσφέρει τριετές συμβόλαιο στον παίκτη με αυξημένες απολαβές. Κι αυτό γιατί όσο αγωνιζόταν ο Γιόχανσον ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας και από αυτούς που ανέβασαν κατακόρυφα την αξία τους με το δικέφαλο αετό στο στήθος. Τον Ιανουάριο του 2015 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ ως ελεύθερος από την Γκέτεμποργκ.

Στην Ενωση ήξεραν ότι έπαιρναν έναν καλό μέσο, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων. Η αξία του στα γραφεία των μάνατζερ με το ζόρι έφτανε τις 800.000 ευρώ. Πριν από τον τραυματισμό του, η αξία του ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή του στην Εθνική Σουηδίας η οποία εξασφάλισε και την παρουσία της στο Μουντιάλ του καλοκαιριού. Μόνο που ο ίδιος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ταξιδέψει στη Ρωσία, αφού η επιστροφή του στη δράση υπολογίζεται τον Απρίλιο.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Η περίπτωση του 26χρονου μέσου της ΑΕΚ μοιάζει με αυτή του Γιόχανσον. Ο Μάνταλος πήγε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014 με τον Δικέφαλο να πληρώνει στην Ξάνθη περίπου 500.000 ευρώ. Φέτος, πριν από το σοβαρό τραυματισμό του, ο Μάνταλος κόστιζε 3 εκατ. ευρώ, είχε δηλαδή εξαπλασιάσει την αξία του. Βρίσκεται και στο στόχαστρο ξένων συλλόγων που όμως θα αναγκαστούν να τον παρακολουθήσουν εκ νέου όταν επιστρέψει στη δράση.

ΑΝΤΡΕ ΣΙΜΟΕΣ

«Λίρα εκατό» αποδείχθηκε ο Πορτογάλος μέσος για την ΑΕΚ. Οταν φόρεσε τα κιτρινόμαυρα, το καλοκαίρι του 2015, από την Μορεϊρένσε, η αξία του δεν ξεπερνούσε τις 800.000 ευρώ. Πρόλαβε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δείξει την αξία του και η ομάδα του έσπευσε να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2019. Κι όχι μόνο. Το νέο συμβόλαιο του Σιμόες περιλαμβάνει και ρήτρα πώλησης ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Στα γραφεία των μάνατζερ θεωρούν ότι η ποδοσφαιρική του αξία είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ με ανοδική τάση. Ο Σιμόες είναι σταθερά από τους καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Βαλένθια και τη Μάιντς για τον παίκτη. Ειδικά οι «νυχτερίδες» τον παρακολουθούν συχνά και έχουν ήδη φάκελο με τα στοιχεία του. Αρεσε και στους ανθρώπους της Μίλαν που τον είχαν αντίπαλο στα ματς του ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ.

ΠΑΟΚ

ΓΚΟΪΚΟ ΤΣΙΜΙΡΟΤ

Ο Βόσνιος μέσος του ΠΑΟΚ είναι πιθανό να αφήσει την Τούμπα την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο και μαζί να φέρει για τον Δικέφαλο ένα πολύ καλό ποσοστό κέρδους. Το όνομά του συζητείται πολύ μεταξύ των μάνατζερ, η αξία του έχει ανέβει κατακόρυφα και αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να πιάσει καλή τιμή ο ΠΑΟΚ, με το συμβόλαιό του να λήγει το 2019. Λίγοι τον πίστεψαν όταν αποκτήθηκε από τους Θεσσαλονικείς από τη Σεράγεβο αντί 1,2 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε άλλους μνηστήρες και τον ενέταξε στο δυναμικό του το καλοκαίρι του 2015. Μετά από 2,5 χρόνια η αξία του έχει ανέβει σχεδόν 4 φορές. Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει… πωλητήριο στον παίκτη ύψους 4 εκατ. ευρώ (υπάρχει και ρήτρα 6 εκατ. ευρώ, αλλά είναι απίθανο να πληρώσει κάποια ομάδα τόσα χρήματα). Ο Τσίμιροτ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων. Η Βέρντερ Βρέμης έκανε πρόταση 3 εκατ. ευρώ, αλλά απορρίφθηκε, η Σταντάρ Λιέγης δίνει 2,7 εκατ., ενώ τον ζήτησαν οι Ρεν και Σασουόλο.

ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Ο Σέρβος σκόρερ απασχολεί αρκετά τα γραφεία μάνατζερ. Από τον Ιανουάριο του 2017, που άφησε τη Λέγκια για χάρη του ΠΑΟΚ, έχει πολλά μάτια στραμμένα πάνω του. Ο Δικέφαλος κατάφερε να τον αποκτήσει με σχετικά χαμηλό ποσό, που έφτασε το 1,8 εκατ. ευρώ και τώρα βλέπει ότι η αξία του έχει ήδη διπλασιαστεί και εξακολουθεί να ανεβαίνει. Αν καταφέρει να βγει πρώτος σκόρερ το καλοκαίρι στη Σούπερ Λίγκα και αν συμμετάσχει με την Εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντιάλ της Ρωσίας, τότε στον ΠΑΟΚ θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Το ίδιο και η Λέγκια που φρόντισε να κρατήσει το 10% των εσόδων από τη μεταπώλησή του.
Ο Πρίγιοβιτς σύμφωνα με τους μάνατζερ κοστολογείται αυτή τη στιγμή 3,5 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει ρήτρα στο συμβόλαιό του, ύψους 7 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής έχει να κάνει με ομάδες από την Αγγλία, αλλά και την Κίνα. Ωστόσο ο ίδιος ο παίκτης δεν βιάζεται.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ

Αν και στο φετινό Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολο ένας παίκτης να ανεβάσει την αξία του και να αποδειχθεί… λαβράκι με την οικονομική και την αγωνιστική έννοια, ο Βλαχοδήμος κατάφερε το… ακατόρθωτο. Τριπλασίασε την αξία του σε μια χρονιά καταστροφική για το «τριφύλλι» και εξασφάλισε τη μεταγραφή του που έφερε, έστω και προσωρινά, ανάσα στα ταμεία της ΠΑΕ. Ο Βλαχοδήμος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από τη Στουτγάρδη και τότε η αξία του κυμαινόταν γύρω στις 500.000 ευρώ. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, με τις εμφανίσεις του στον Παναθηναϊκό, αλλά και στις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας, τράβηξε το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων. Το ενδιαφέρον έγινε πρόταση και η πρόταση μεταγραφή. Ο Βλαχοδήμος ανήκει πλέον στην Μπενφίκα στην οποία θα μεταπηδήσει από τη νέα χρονιά. Οι Πορτογάλοι πλήρωσαν 1,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Σπάει τα κοντέρ ο Πέδρο

Ο Ισπανός επιθετικός Πέδρο Κόντε δεν κόστισε τίποτα στους Ηπειρώτες το καλοκαίρι του 2016 που τον απέκτησαν. Πήγε στον ΠΑΣ Γιάννινα ως ελεύθερος και μάλιστα από τη Μέριντα, ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Ισπανία. Αν τον πουλούσαν σήμερα, θα μπορούσαν άνετα να εισπράξουν 1 εκατ. ευρώ. Κι αν συνεχίσει να σκοράρει με τη συχνότητα που το κάνει μέχρι τώρα, η αξία του Κόντε θα εκτοξευτεί. Πέρυσι πέτυχε 13 γκολ στο πρωτάθλημα και φέτος οδηγεί την κούρσα (μαζί με τον Ανσαριφάρντ) με 7. Σταθερός και αποτελεσματικός, αποτελεί παράδειγμα ποδοσφαιριστή που από την αφάνεια αναδύθηκε στην επιφάνεια. Ο ΠΑΟΚ έχει εδώ και καιρό στραμμένες τις… κεραίες του προς τον Ισπανό φορ.

1. Ο Λεονάρντο Κούτρης έχει κλέψει τις εντυπώσεις αγωνιζόμενος στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού.

2. Ο Παπέ Αμπού Σισέ ήρθε από τη Β’ Εθνική της Γαλλίας και την Αζαξιό και απ’ ό,τι φαίνεται κερδίζει θέση βασικού στον Ολυμπιακό.

3. Ο Σουηδός μέσος Γιάκομπ Γιόχανσον αν και τραυματίας αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ.

4. Ο Πέτρος Μάνταλος έχει καταφέρει να εξαπλασιάσει την ποδοσφαιρική του αξία.

5. «Λίρα εκατό» έχει αποδειχθεί για την «Ενωση» ο Πορτογάλος μέσος Αντρές Σιμόες.

6. Βροχή πέφτουν οι προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού για τον Βόσνιο μέσο του ΠΑΟΚ, Γκόικο Τσίμιροτ.

7. Ο Σέρβος σκόρερ Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων με τις αγωνιστικές του επιδόσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

8. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος κατάφερε να τριπλασιάσει την αξία του σε μια καταστροφική χρονιά για τον Παναθηναϊκό και να πάρει μεταγραφή για την Μπενφίκα στην οποία θα αγωνίζεται από τη νέα χρονιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.