ΑΕΚ – ΠΑΟΚ αντιμέτωποι για 5η φορά για το Κύπελλο – Τα επεισόδια και ο σχεδιασμός της Αστυνομίας (βίντεο)

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ αντιμέτωποι για 5η φορά για το Κύπελλο – Τα επεισόδια και ο σχεδιασμός της Αστυνομίας (βίντεο)

Μπορεί ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο να είναι το Σάββατο (12.05.2018) στις 20.30, ωστόσο φαίνεται πως ορισμένοι οπαδοί είχαν αρχίσει να «ζεσταίνονται» από… νωρίς.

Και μάλιστα όχι μόνο οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αλλά και αυτοί του Ολυμπιακού διεκδίκησαν μερίδιο στην «πίτα» των επεισοδίων.

Για 5η φορά στην ιστορία του θεσμού, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα είναι υπόθεση Δικεφάλων με τον αγώνα να διεξάγεται για δεύτερη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας

Μάλιστα ο αγώνας που διεξήχθη στις 29 Ιουνίου 1983 ήταν ο πρώτος τελικός που είχε φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ καθώς το γήπεδο είχε εγκαινιαστεί πριν από λίγους μήνες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου

Το πρώτο ραντεβού κιτρινόμαυρων και ασπρόμαυρων είχε δοθεί το 1939 με τον τελικό να διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με γκολ του Ιωαννίδη, όμως στο τέλος η ΑΕΚ νίκησε με 2-1 χάρις στα γκολ των Χατζησταυρίδη, Μανέττα.

Τριάντα εννιά χρόνια αργότερα οι δύο Δικέφαλοι συναντήθηκαν ξανά στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ να «καθαρίζει» το ματς στο Β’ ημίχρονο χάρις στα γκολ των Μπάγεβιτς, Μαύρου, για να ακολουθήσει ο τελικός του 1982 στο ΟΑΚΑ όπου ο Βαγγέλης Βλάχος έγραψε ιστορία καθώς η ΑΕΚ νίκησε πάλι με 2-0 και έγινε ο νεότερος αρχηγός που σήκωσε το Κύπελλο (ήταν μόλις 21 χρονών).

Με την ΑΕΚ να έχει κάνει το 3 στα 3 στους τελικούς κόντρα στον ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες έκλεισαν ραντεβού στον περσινό τελικό στο Πανθεσσαλικό, ωστόσο αυτός ο πρώτος τελικός εκτός Αθηνών μπορεί να βάφτηκε ασπρόμαυρος αλλά στην ιστορία θα μείνει ως ο τελικός της ντροπής για όλα όσα έγιναν πριν τον αγώνα.

Οπαδοί των δύο ομάδων τρεις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα ξεκίνησαν τις μάχες, με την Αστυνομία να αφήνει αφύλακτη την πεζογέφυρα που ένωνε τα δύο πέταλα κι ο συγκεκριμένος χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όπου είχαμε ακόμη και μαχαιρώματα!

Ο τελικός ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Μπίσεσβαρ, αλλά απάντησε σχεδόν αμέσως ο Χριστοδουλόπουλος για να δώσει τη νίκη στους ασπρόμαυρους ο Πέδρο Ενρίκε με τον σκόρερ όμως να είναι σε θέση οφσάιντ…

Η παράδοση πάντως είναι υπέρ της Ένωσης που έχει νικήσει στους τρεις πρώτους τελικούς, αλλά ο ΠΑΟΚ προέρχεται από την περσινή του νίκη, ωστόσο ο Δικέφαλος του Βορρά δεν έχει καταφέρει ποτέ να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ… Το 1982 έχασε από την ΑΕΚ (2-0), το 1984 από την Λάρισα (4-1) και το 2014 από τον Παναθηναϊκό επίσης με 4-1!

Αναλυτικά οι τέσσερις τελικοί που έχουν διεξαχθεί μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1 (28.05.1939, Ν. Φιλαδέλφειας, Χατζόπουλος)
Γκολ: 43′ Χατζησταυρίδης, 73′ Μανέττας – 31′ Ιωαννίδης
ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (04.06.1978, Καραϊσκάκη, Ζλατάνος)
Γκολ: 50′ Μπάγεβιτς, 80′ Μαύρος.
ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46′ Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85′ Τόσκας), Μαύρος
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77′ Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79′ Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (29.06.1983, ΟΑΚΑ, Αντ. Βασσάρας)
Γκολ: 27′ Μαύρος, 80′ Β. Βλάχος.
ΑΕΚ (Χέλμπουτ Σενέκοβιτς) : Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78′ Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.
ΠΑΟΚ (Χανς Χέερ) : Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (06.05.2017, Πανθεσσαλικό Βόλου, Κομίνης)
Γκολ: 24’ Μπίσεσβαρ, 81’ Ενρίκε – 26’ Χριστοδουλόπουλος
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83′ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος(86′ Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Λίγο πριν τον 5ο Τελικό

Τα «όργανα» την Παρασκευή το βράδυ ξεκίνησαν από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, όπου οπαδοί του ΠΑΟΚ και των «ερυθρολεύκων» συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν περίπου 150. Η αστυνομία επενέβη κι έκανε χρήση χημικών ώστε να διαλύσει τα επεισόδια.

Μετά τα χημικά της αστυνομίας, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ οπισθοχώρησαν προς την οδό Μενάνδρου, όπου έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας και φωτιές σε κάδους.

«Φωτιά» και στην Κάνιγγος

Λίγη ώρα αργότερα άλλα επεισόδια ξέσπασαν, αυτή τη φορά στην πλατεία Κάνιγγος. Οπαδοί και εκεί, ωστόσο δεν είναι σαφές ποιας ομάδας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν πάνω στην οδό ακαδημίας στην Κάνιγγος, ενώ επεκτάθηκαν και στην Σταδίου, με τις μολότοφ να πέφτουν «σωρηδόν» και την αστυνομία να απαντά με κρότου λάμψης και χημικά.

Από ένα σημείο και μετά η αστυνομία τους απώθησε προς τη Θεμιστοκλέους, ωστόσο συνέχισαν για κάποια ώρα να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Ο απολογισμός κάνει λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες αστυνομικούς και περίπου 100 μολότοφ που έπεσαν στην περιοχή.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Εντωμεταξύ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε εφαρμογή το γιγαντιαίο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τον τελικό του κυπέλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το δίχτυα ασφαλείας θα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, θα απλώνεται σε όλο το μήκος της εθνικής οδού και θα καταλήγει στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών.

Μάλιστα, προβλέπεται αύξηση των περιπολιών και ενισχυμένα μπλόκα σε Μοναστηράκι, Ομόνοια, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Ερμού όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν παρέες μεμονωμένων οπαδών των δύο ομάδων από την Αθήνα και την επαρχία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν θερμά επεισόδια. Μάλιστα, ειδική μέριμνα λαμβάνει η Αστυνομία για τη συγκέντρωση στην Ομόνοια ή την πλατεία Καραισκάκη (θα αποφασιστεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας), οπαδών του ΠΑΟΚ από την Αθήνα οι οποίοι συνοδεία αστυνομικών θα μεταβούν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Συνολικά 20 διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή το Σάββατο για να επιληφθούν όταν χρειαστεί ενώ από χθες το βράδυ, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται οι σύνδεσμοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Αυτό που επιδιώκουν οι αστυνομικοί είναι να μην υπάρξει συνάντηση οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων. Συνολικά, στα μέτρα για τον τελικό θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 4000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών. Από την Κρατική Ασφάλεια, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, υπηρεσίες της Ασφάλειας, ομάδες ΔΙ.ΑΣ, τα ΜΑΤ και την Τροχαία μέχρι και από τις αστυνομικές διευθύνσεις της επαρχίας αλλά την Πυροσβεστική.

150 λεωφορεία από Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας, από νωρίς το πρωί, ισχυρές δυνάμεις θα επιτηρούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν οπαδούς του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Μόλις αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, θα τα συνοδεύουν μέχρι τα όρια του νομού αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, άνδρες της Τροχαίας αλλά και της αστυνομικής διεύθυνσης κάθε νομού θα τα “αναλαμβάνουν” μέχρι τον επόμενο νομό. Με απλά λόγια, μετά τη Θεσσαλονίκη το κομβόι θα είναι ελεγχόμενο από αστυνομικούς της Πιερίας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Λιβαδειάς.

Στα όρια του νομού Αττικής θα ακινητοποιηθούν όλα τα λεωφορεία, θα γίνουν έλεγχοι στους οπαδούς και δέκα με δεκαπέντε κομβόι συνοδεία αυστηρής αστυνομικής δύναμης θα οδηγούνται στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα μπαίνουν μέσα στο πάρκινγκ, θα αποβιβάζουν τους οπαδούς στις θύρες και στη συνέχεια, κυκλικά θα παρκάρουν στο χώρο του σταδίου. Μέχρι και τα σημαία που θα σταματούν για καφέ κατά μήκος της εθνικής οδού είναι προκαθορισμένα και οι στάσεις θα γίνονται μετά το “οκ” που θα δίνει η Αστυνομία.

Με τον ηλεκτρικό

Οι οπαδοί της ΑΕΚ, θα μετακινηθούν κυρίως με τον ηλεκτρικό και αναμένεται σε κάθε σταθμό να βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή μετακίνηση των φιλάθλων και να αποφύγουν “περίεργες” συναντήσεις. Θα αποβιβάζονται στον σταθμό Ειρήνη και στη συνέχεια με τα πόδια θα φθάνουν στο ΟΑΚΑ. Αξίζει να τονισθεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από τις θύρες του γηπέδου που “βλέπουν” προς τον σταθμό Ειρήνη ενώ του ΠΑΟΚ από το πέταλο που βλέπει στη λεωφόρο Σπύρου Λούη.

Ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων θα υπάρχουν μεγάλα κενά και αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και κατά την είσοδο στις θύρες του ΟΑΚΑ. Όπως είναι γνωστό, κάθε ομάδα παρέλαβε 17.196 εισιτήρια τα οποία είναι ονομαστικά. Οπότε αναμένεται στο ΟΑΚΑ να βρεθούν περίπου 40.000 θεατές μαζί με τις προσκλήσεις και τα εισιτήρια που έχει πάρει και διαθέτει η ΕΠΟ που διοργανώνει και τον τελικό. Σε μια από τις κεντρικές σουίτες του σταδίου έχει στηθεί το επιχειρησιακό στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ όπου θα ελέγχονται οι κάμερες προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του χώρου και να εντοπίζουν άτομα που κινούνται ύποπτα.

Παράλληλα, έμφαση δίνουν και στις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων από τα ξενοδοχεία που έχουν καταλύσει μέχρι το γήπεδο ενώ φυσικά το ελικόπτερο της Αστυνομίας θα ίπταται τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.