ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλος με αφορμή το σκάνδαλο ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή: “Μπορεί να γίνει έλεγχος και στην δεκαετία”

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλος με αφορμή το σκάνδαλο ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή: “Μπορεί να γίνει έλεγχος και στην δεκαετία”

Πολλοί ήταν αυτοί που αιφνιδιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι η πρωταθλήτρια του τριπλούν Πηγή Δεβετζή πιάστηκε ντοπέ σε αγώνες που είχαν γίνει πριν από 8 χρόνια. Η Δεβετζή μπορεί να έχει σταματήσει τον αθλητισμό το 2009 αλλά όπως ενημέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου τον ΣΕΓΑΣ βρέθηκε θετικό δείγμα της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007 όπου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

Η Πηγή Δεβετζή σταμάτησε τον αθλητισμό το 2009 με δύο Ολυμπιακά μετάλλια στην κατοχή της, το ασημένιο στην Αθήνα το 2004 και το χάλκινο στο Πεκίνο το 2008. 

Για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ήταν αποκαλυπτικός κι έλυσε πολλές απορίες: 

«Η IAAF δικαιούται να κρατά δείγματα για μια δεκαετία. Όταν προκύπτουν νέες μέθοδοι ανίχνευσης παράνομων ουσιών επανελέγχει κάποια δείγματα. Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μια μεγάλη σειρά θετικών δειγμάτων σε νέα εξέταση που έγινε. Ένα απ’ αυτά αφορά την Πηγή. Η IAAF μας ενημέρωσε γι’ αυτό και μας κάλεσε να ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί και αυτό θα κάνουμε».

Για το αν έχει επικοινωνήσει με την Πηγή Δεβετζή: «Ασφαλώς έχουμε επικοινωνήσει. Με την Πηγή η επικοινωνία ήταν έντονη απ’ όταν προέκυψε το θέμα, το καλοκαίρι. Η αλληλογραφία γίνεται μέσω της Εθνικής ομοσπονδίας. Μην φανταστείτε ότι είναι τυπικές αυτές οι επικοινωνίες, είναι ανθρώπινες. Προβληματιστήκαμε για το αν έπρεπε να δοθεί στην δημοσιότητα σε αυτό το χρονικό σημείο, αλλά αφού συζητήθηκε στο ΔΣ δεν υπάρχουν στεγανά. Απ’ όσο μας ενημέρωσε στην πρώτη κουβέντα που κάναμε θα παρουσιαστεί στην δικαστική επιτροπή. Η επιτροπή θα κρίνει κι εμείς θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανονισμούς. Όπως έγινε και με τον Μπανιώτη, ο οποίος δικαιώθηκε πλήρως απ’ την IAAF». 

Για το αν γίνονται οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα δείγματα: «Κανένα δείγμα δεν έχει όνομα, όλα έχουν κωδικούς. Τα εργαστήρια δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το δείγμα που ελέγχουν. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, αυτό θεωρώ πως είναι το σωστό. Οι μέθοδοι για το αντιντόπινγκ εξελίσσονται». 

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης: «Είναι επανέλεγχος σε παλαιότερα δείγματα. Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης δεν έχει φτάσει ακόμα στα γραφεία. Έχει ενημερωθεί η αθλήτρια –συνεπώς και εμείς- πως πρόκειται για δείγμα της 31ης Αυγούστου 2007, άρα από έλεγχο που έγινε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα». 

Για τις ενέργειες που θα γίνουν από δω και πέρα: «Θα περιμένουμε τον φάκελο και θα κινηθούμε βάσει των κανονισμών της ομοσπονδίας. Η αθλήτρια οφείλει να απαντήσει τις επόμενες μέρες αν επιθυμεί να προσέλθει στην δικαστική επιτροπή για να πει όσα έχει να πει. Εάν θελήσει κάτι τέτοιο θα ορίσουμε ημερομηνία και από κει και πέρα υπάρχει περιθώριο δύο μηνών για να καταλήξει η δικαστική επιτροπή σε απόφαση. Πρέπει να πούμε πως είναι ανεξάρτητη Αρχή και η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει απ’ το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί και στην IAAF. Το τι θα γίνει από κει και πέρα αφορά την παγκόσμια ομοσπονδία». 

Για το αν μπορεί η Πηγή Δεβετζή να προσβάλει την απόφαση: «Δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνει για να προσβληθεί μια τέτοια απόφαση. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά. Ο ελληνικός στίβος έχει πληγωθεί στο παρελθόν από τέτοιες υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει ακόμα καλύτερη. Βασική είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των αθλητών απ’ τον ΣΕΓΑΣ, ενώ έχουμε οργανώσει και δικούς μας ελέγχους, μέσω του ΕΣΚΑΝ. Το σύνολο των αθλητών μπαίνει σε κληρωτίδα, ώστε τυχαίο δείγμα αθλητών να υποβληθεί σε έκτακτους -εκτός αγώνων- ελέγχους, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Σε αυτούς τους ελέγχους έχουν προκύψει και θετικά δείγματα. Έτσι πρέπει να γίνεται». 

Για το ότι η ανάπτυξη του ελληνικού στίβου συνδυάστηκε με πολλά κρούσματα ντόπινγκ: «Η πορεία προς τους Ολυμπιακούς ήταν εκρηκτικά αναπτυξιακή. Όπου η ανάπτυξη γίνεται με εκρήξεις, περιλαμβάνει φθορά. Το πρόβλημα όμως είναι παγκόσμιο. Ως φίλαθλος είμαι ικανοποιημένος απ’ την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να χρηματοδοτήσει το ΕΣΚΑΝ, το οποίο είχε έλλειψη πόρων και δυσλειτουργούσε. Θέλω να ελπίζω πως θα γίνουν ακόμα περισσότεροι έλεγχος μέσω της πολιτείας. Να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα και ο αριθμός των ελέγχων, ώστε να γίνει φανερό τι συμβαίνει. Αν θέλουμε να πείσουμε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πολύ μπροστά. Να υπερβάλουμε σε πρόληψη ενημέρωση και ελέγχων». 

Για το ότι για πολλούς αθλητές η λήψη παράνομων ουσιών λειτουργεί αποτρεπτικά στο να παραμείνουν στον αθλητισμό: «Το ντόπινγκ είναι δολοφόνος. Όχι μόνο αξιών αλλά ψυχών και σωμάτων. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τις ομοσπονδίες και από την πολιτεία». 

Για το αν υπάρχει συμφέρον στο να συντηρείται το ντόπινγκ για προσφορά θεάματος: «Για όσους είμαστε φίλαθλοι δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν τα 100 μέτρα θα κριθούν στα 9.60’’. Μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός, ο συναγωνισμός, μια κούρσα που θα πέσουν τέσσερις πάνω στο νήμα ακόμα και αν είναι σε περισσότερο χρόνο. Η IAAF έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα. Η νέα ηγεσία πρέπει να υλοποιήσει αυτά που μας είπε προεκλογικά. Θα γίνουν αλλαγές». 

Για την προσπάθεια που γίνεται: «Θα ήταν καλύτερο να μην ασχολείται η ομοσπονδία με καμία τέτοια υπόθεση. Χθες ανακοινώσαμε δέκα βήματα για να βοηθήσουμε τους αθλητές μας. Ένα απ’ αυτά αφορά και τον έλεγχο ουσιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η υπερπροσπάθεια που καταβάλουν όλοι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι απαραίτητο να τυγχάνει της προσοχής των ΜΜΕ, γιατί αξίζει τον κόπο γι’ αυτούς που προσπαθούν».

Η Πηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκης του τριπλούν τιμωρήθηκε από τη διεθνή ομοσπονδία στίβου (IAAF) με αποκλεισμό δύο ετών τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς δεν έδωσε δείγμα σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στις 23 Μαΐο 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου προπονούνταν με Ουκρανό προπονητή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καλοκαίρι του 2009 ενημερώθηκε ο ΣΕΓΑΣ για το περιστατικό όμως η υπόθεση μπήκε στο «ψυγείο», καθώς η πρώην αθλήτρια ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ωστόσο η IAAF, παρακάμπτοντας μάλιστα τον ΣΕΓΑΣ κίνησε τις διαδικασίες για την τιμωρία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας το φθινόπωρο του 2010.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.