ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα 11 συστήματα ασφαλείας που θα γίνουν υποχρεωτικά για όλα τα Ι.Χ από το 2021

Τα 11 συστήματα ασφαλείας που θα γίνουν υποχρεωτικά για όλα τα Ι.Χ από το 2021

Νέα δέσμη κανόνων ασφαλείας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποχρεώνουν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, να διαθέτουν αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ), βοήθημα για τη διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, κάμερες οπισθοπορείας και ανίχνευση κόπωσης οδηγού μέχρι το 2021.

Ένα σύνολο από έντεκα συστήματα ασφαλείας θα καταστεί υποχρεωτικό, για νέα αυτοκίνητα που θα εισέρχονται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία αυτή, σώζοντας περίπου 7.300 ζωές και αποτρέποντας 38.900 σοβαρούς τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

Η αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (Autonomous Emergency Braking-AEB) αναμενόταν από καιρό να καταστεί υποχρεωτική στα νέα μοντέλα. Το σύστημα, το οποίο επεμβαίνει αυτόματα στα φρένα του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν επιβραδύνει όταν συναντήσει εμπρός του ένα εμπόδιο, θεωρείται ότι μειώνει τις συγκρούσεις από πίσω κατά 38%. Οι κάμερες οπισθοπορείας, εν τω μεταξύ, πρόσφατα έγιναν υποχρεωτικές για τα νέα μοντέλα που πωλούνται στην Αμερική, ενώ, προβλέπεται, ότι, θα σώζουν 95 ζωές το χρόνο στη χώρα αυτή.

Τα 11 συστήματα ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα από το 2021

  • Προηγμένο Φρενάρισμα Ανάγκης
  • Προεγκατάσταση υποδοχής αλκοολόμετρου
  • Ανίχνευση νωθρότητας και προσοχής (κόπωση)
  • Καταγραφέας Δεδομένων Ατυχήματος
  • Ειδοποίηση Φρεναρίσματος Ανάγκης
  • Δοκιμές προστασίας επιβατών με μετωπική σύγκρουση σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας
  • Διεύρυνση της ζώνης πρόσκρουσης του κεφαλιού για πεζούς και ποδηλάτες – γυαλί ασφαλείας για περίπτωση σύγκρουσης
  • Έξυπνο Σύστημα Ταχύτητας
  • Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας
  • Προστασία πλευρικής σύγκρουσης σε κολόνα
  • Κάμερα οπισθοπορείας ή Σύστημα Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας

Και τα νέα βαν, που θα εισέρχονται στην αγορά από το 2021, οφείλουν να είναι εξοπλισμένα με τα παραπάνω συστήματα, εκτός από το «Προηγμένο Φρενάρισμα Ανάγκης».

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν αποτελέσει το κλειδί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, επιβάλλοντας την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και των παιδικών καθισμάτων με στήριξη Isofix σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πιστοποιήθηκαν από το 2011. Το ABS, εν τω μεταξύ, έχει γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα, που πωλούνται στην ΕΕ από το 2004.

Οι θάνατοι, που οφείλονται σε τροχαία σε όλη την ΕΕ, μειώθηκαν κατά 43% μεταξύ των ετών 2005 και 2015, αλλά οι ειδικοί της ασφάλειας ανησυχούν ότι, η πτώση έχει επιβραδυνθεί από το 2014, με 25.300 ανθρώπους να σκοτώνονται ετησίως στους δρόμους της ΕΕ.

Τα νέα συστήματα ασφαλείας καθίστανται υποχρεωτικά, για να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου Vision Zero της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί στο να προχωρήσει μέχρι το 2050 «κοντά σε μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς [στο δρόμο]». Ένας ενδιάμεσος στόχος για μείωση κατά 50% ισχύει για το 2030.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ασφαλείας, η επικεφαλής των αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elżbieta Bieńkowska, δήλωσε: «Το 90% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Τα νέα υποχρεωτικά συστήματα ασφάλειας που προτείνουμε σήμερα θα μειώσουν τον αριθμό των ατυχημάτων και θα ανοίξουν το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς οδηγούς, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι τέσσερα επιπλέον συστήματα θα γίνουν υποχρεωτικά «μερικά χρόνια αργότερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.