Formula 1: Σε εξέλιξη οι χειμερινές δοκιμές στο Μοντμελό (φωτό, βίντεο)

Formula 1: Σε εξέλιξη οι χειμερινές δοκιμές στο Μοντμελό (φωτό, βίντεο)

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ο Βάλτερι Μπότας σήμερα το πρωί έσπασε το απόλυτο ρεκόρ γύρου στην πίστα του Μοντμελό, που κρατούσε από το 2009 όταν ο Μπαρικέλο οδηγούσε την Brawn.

Με χρόνο 1:19.7 ο Φινλανδός ήταν 2 δέκατα ταχύτερος. Η εκτίμηση του Μάριο Ίσολα της Pirelli είναι ότι στο τέλος των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης θα δούμε χρόνος στο 1:18. Η περσινή pole στο Μοντμελό ήταν 1:22.000. Ο Μπότας που ονειρεύεται νίκη στην Αυστραλία με τη Mercedes, σ’ αυτή την προσομοίωση χρησιμοποιούσε την πάρα πολύ μαλακή γόμα και πιθανόν όχι πολλά καύσιμα. To πέρασμα του Φινλανδού έδειξε πως τα φετινά μονοθέσια είναι εντυπωσιακά πιο γρήγορα. Σημειώστε πως και ο Φέτελ με τη Ferrari κατέβηκε επίσης κάτω από το 1:20 ακολουθώντας από κοντά τη Mercedes.

Πολύ κοντά στη Mercedes η Ferrari.

Όλοι εδώ μιλάνε για μεγάλη έκπληξη από την πλευρά της Ferrari. Είναι δεδομένο πως η SF70H είναι ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο που έχει μειώσει τη διαφορά από τη Mercedes. Πόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα μέχρι την Αυστραλία. Πάντως δια γυμνού οφθαλμού το κόκκινο μονοθέσιο είναι εξαιρετικά σταθερό στις γρήγορες καμπές. Ακούσαμε τον αγωνιστικό διευθυντή της McLaren Honda, Έρικ Μπουλιέ να κάνει λόγο για την “μεγάλη έκπληξη” της φετινής σεζόν, αναφερόμενος στην μέχρι τώρα απόδοση της Ferrari αλλά και τους χρόνους που σημειώνει το κόκκινο μονοθέσιο. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και τους οικοδεσπότες μας στο Μοντμελό τη Honda, στη McLaren Honda έχουν προβλήματα.

Στιγμιότυπο ενδεικτικό του κλίματος από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη McLaren. Διακρίνονται δεξιά ο αγωνιστικός διευθυντής Έρικ Μπουλιέ και δίπλα του ο επικεφαλής της Honda F1, Γιουσούκι Χασεγκάβα.

Η McLaren Honda MCL32 έχει δυναμική και βλέποντας τα πράγματα από μια θετική σκοπιά το γεγονός ότι τα προβλήματα παρουσιάζονται στις δοκιμές είναι καλό ώστε να επιλυθούν πριν την Αυστραλία. Ακούγοντας τον επικεφαλής μηχανικό της Honda Γιουσούκι Χασεγκάβα να λέει πως η υβριδική μηχανή που παρουσίασε χτες το πρόβλημα με την απώλεια δύναμης στάλθηκε στην Ιαπωνία, άμεσα ρωτήσαμε: “Γιατί όχι στη νέα εγκατάσταση στο Μίλτον Κέινς;”. Η απάντηση ήταν πως ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο στην Ιαπωνία μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Αν σ’ αυτό προσθέσεις και τη γλώσσα του σώματος των μελών της ομάδας αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη πίεση όπως παραδέχτηκε και ο Χασεγκάβα σε σχετική ερώτηση.

Απ’ την άλλη ο Μπουλιέ άφησε ένα περιθώριο αισιοδοξίας τονίζοντας ότι η αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου είναι καλύτερη από πέρυσι. Παρά το φαρδύτερο αμάξωμα και τις μεγαλύτερες αεροτομές που δίνουν μεγαλύτερη αεροδυναμική πίεση, οι αντιστάσεις έχουν επίσης μεγαλώσει λόγω και της μεγαλύτερης μετωπικής επιφάνειας των εμπρός τροχών. Το να πετύχεις λοιπόν θετικό πρόσημο στην συνολική απόδοση του σχήματος είναι μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα υπάρχει δυναμική στην McLaren Honda και ο σχεδιασμός της ομάδας όπως μας αποκάλυψε ο Μπουλιέ είναι να έχουν ένα εντελώς νέο αεροδυναμικά μονοθέσιο στην Αυστραλία.

O Ρικιάρντο σήμερα στις δηλώσεις του τόνισε: “Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό το μονοθέσιο. Νιώθεις την επιπλέον κάθετη δύναμη στις γρήγορες καμπές και αυτό είναι ωραίο. Φρενάρω πιο αργά. Σίγουρα την επόμενη βδομάδα θα βελτιωθούμε. Είναι σαφές πως Mercedes-Ferrari είναι μπροστά, ελπίζω όμως ότι και εμείς θα βρεθούμε κοντά τους”.

Κάτι αντίστοιχο είναι προφανές ότι θα συμβεί και στην Red Bull. Η Αυστριακή ομάδα έχει εδώ στις δοκιμές εξέλιξης ένα απλό αεροδυναμικά σχήμα. Θυμόμαστε όμως όλοι πιο παλιά την ομάδα να χάνει την 1η βδομάδα δοκιμών όταν υπήρχαν 3 4ημερα. Φέτος έχουν ακολουθήσει μια μέση οδό, κάνουν δοκιμές με βασικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά. Θα έχουν σημαντικές αναβαθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα, εκεί θα φανεί περισσότερο τι ακριβώς κάνουν. Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι θα μπουν σφήνα στη μάχη Mercedes – Ferrari για τον τίτλο.

Ξανά σήμερα η Mercedes σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό γύρων στον αντίποδα υπήρχαν ομάδες με μεγάλη υστέρηση όπως η Toro Rosso μάλιστα ο Σάινθ σταμάτησε στην πίστα, η Renault, η Williams. Ο Στρολ ξανά είχε έξοδο αυτό καθυστέρησε τη διαδικασία καθώς βγήκε κόκκινη σημαία.  

Ο Ρόσμπεργκ με τον Μπότας σήμερα στα πιτ της Mercedes.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Νίκο Ρόσμπεργκ που αποχώρησε από την ενεργό δράση ήταν σήμερα στα πάντοκ της Mercedes. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τη φετινή χρονιά τόνισε: “Tα φετινά μονοθέσια θα φέρουν τους οδηγούς στα ανθρώπινα όρια τους. Είναι εξαιρετικά απαιτητικά από άποψη φυσικής κατάστασης. Πιθανόν να δούμε οδηγούς να χάνουν αγώνα λόγω κόπωσης”. Αυτό ακούστηκε ως απόηχος των χθεσινών δηλώσεων του Λιούις Χάμιλτον: “Νιώθω πως το μονοθέσιο είναι πολύ πιο απαιτητικό από άποψη φυσικής κατάστασης. Είναι πολύ πιο γρήγορο στις στροφές. Η πίεση που ασκείται στο σώμα και στο λαιμό είναι πολύ πιο υψηλή. Έχω πιαστεί και έχω παντού μελανιές όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αισθάνομαι εντάξει καθώς μόλις ξεκινήσαμε τις δοκιμές και έχω κάνει σκληρή προπόνηση το χειμώνα ώστε να προετοιμαστώ γι’ αυτό”.

Δείτε εδώ το Χάμιλτον να κάνει εξάσκηση στα πιτ στοπ

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η διάθεση του Φέτελ στη μεικτή ζώνη. Ο Γερμανός ήταν όλο χαμόγελα εμφανώς εξαιρετικά ικανοποιημένος: “Το μονοθέσιο είναι πολύ καλό και απολαυστικό στην οδήγηση. Είμαι ικανοποιημένος αλλά μας περιμένει πολύ δουλειά ως την Αυστραλία. Είναι πιο απαιτητικό από άποψη φυσικής κατάστασης αλλά δεν έχω πρόβλημα μ’ αυτό”.

Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο χαμογελαστό το Φέτελ.

Συνολικά οι σημερινοί χρόνοι ήταν:

Χρόνος        .

Διαφορά   .

Valtteri Bottas

Sebastian Vettel

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

Jolyon Palmer

Nico Hulkenberg

Marcus Ericsson

Romain Grosjean

Lewis Hamilton

Lance Stroll

Fernando Alonso

Carlos Sainz

Toro Rosso/Renault

Alfonso Celis

Force India/Mercedes

Daniil Kvyat

Toro Rosso/Renault

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.