ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αν ήμασταν στην Κίνα η Porsche Macan θα μπορούσε να ήταν «Αυτοκίνητο της χρονιάς»

Αν ήμασταν στην Κίνα η Porsche Macan θα μπορούσε να ήταν «Αυτοκίνητο της χρονιάς»

Η αλήθεια είναι ότι την Porsche Macan την είχα δοκιμάσει πριν από τρείς μήνες. Ο λόγος που καθυστέρησα να γράψω για αυτό το αυτοκίνητο όμως είχε μια σκοπιμότητα. Και θα σας εξηγήσω χωρίς να χρονοτριβώ.

Σήμερα,Τρίτη,12 Δεκεμβρίου, οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου, μέλη του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» ψηφίζουμε – ένας από τους 25 είμαι και εγώ- για το «Αυτοκίνητο του 2018». Ψηφίζουμε δηλαδή για το καλύτερο αυτοκίνητο που εισήχθη στην Ελλάδα το 2017.

Θα μου πείτε τι σχέση έχει η ψηφοφορία με την παρουσίαση τη Macan.

Εξηγώ αμέσως και έτσι απαντώ ταυτόχρονα και σε όλα εκείνα τα e- mail που έχω λάβει σχετικά με τον τρόπο που ψηφίζουμε. Γιατί πολλοί απορούν. Και λένε γιατί δεν έχουμε ψηφίσει ως καλύτερο αυτοκίνητο μια Porsche, μια Bentley, μια Mercedes ή ένα Grand Cherokee.

Φυσικά τα αυτοκίνητα αυτά ξεχωρίζουν. Είναι τα καλύτερα και θα μπορούσαν να ήταν ένα από αυτά «Αυτοκίνητο της χρονιάς». Για παράδειγμα ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια Porsche Macan. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας δηλαδή. Όλοι θα ήθελαν αυτό το αυτοκίνητο.

Μπορούν όμως; Εδώ είναι το ερώτημα. Και εδώ είναι ταυτόχρονα και η απάντηση.

Οι δημοσιογράφοι του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» ψηφίζουμε και αναδεικνύουμε κάθε χρόνο ένα αυτοκίνητο που είναι ασφαλές, έχει καλή οδική συμπεριφορά, είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά βοηθήματα, έχει φθηνά σέρβις και καλή μεταπώληση. Και φυσικά το αυτοκίνητο αυτό να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας οικογενειάρχης χωρίς να πνιγεί στα χρέη και στα έξοδα. Να μπορεί να το συντηρήσει.

Για φαντασθείτε να βγάζαμε αυτοκίνητο της χρονιάς μια Porsche. Για να καταλάβετε καλύτερα ότι τα αυτοκίνητα που επιλέγονται είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Η Porsche τον Σεπτέμβριο πούλησε 7 αυτοκίνητα, τον Οκτώβριο 3 και τον Νοέμβριο 7. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα 64 Έλληνες αγόρασαν Porsche. Και οι περισσότεροι τα έχουν καταχωρήσει στις εταιρίες τους. Τα 7 αυτοκίνητα μπορεί να είναι ελάχιστα αλλά για τον όγκο αυτής της μάρκας μάλλον πολλά είναι.

Ελπίζω να καταλάβατε τώρα όλοι εσείς που ρωτάτε γιατί δεν ψηφίζουμε τόσο ακριβά αυτοκίνητα. Όχι γιατί δεν είναι καλά αλλά γιατί είναι αυτοκίνητα για λίγους.

Ας δούμε τώρα το αυτοκίνητο της δοκιμής μας που θεωρείται από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Porsche. Αν έχετε διαθέσιμα περίπου 80.000 ευρώ και κάτι ακόμη για να αποκτήσετε καταπληκτικά πράγματα από τον προαιρετικό εξοπλισμό, τότε θα βρείτε παρακάτω χρήσιμα στοιχεία.

Η Macan με τον επιβλητικό σχεδιασμό της, έχει μήκος 4.681 χλστ., πλάτος 1.923 χλστ. και ύψος 1.624 χλστ με μεταξόνιο 2.807. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd: 0,35. Οδηγώντας την Macan πρέπει να επιλέξεις τον τρόπο που θα κινηθείς. Αν δεν ενδιαφέρεσαι για την κατανάλωση τότε θα εντυπωσιαστείς με τη γραμμική λειτουργία του κινητήρα αλλά και την επιτάχυνση. Ο 2.0-λιτρος turbo κινητήρας αποδίδει 252 ίππους στις 5.000 σ.α.λ ενώ η ροπή στρέψης είναι 370 Nm από τις 1.600 σ.α.λ.

Πολύ σταθερή στο δρόμο και φοβερό πάτημα. Η Macan χρησιμοποιεί τροχούς 20 ιντσών, με ελαστικά διαστάσεων 265/45 εμπρός και 295/40 πίσω. Ο οδηγός ανάλογα με τις διαθέσεις του μπορεί να επιλέξει τις ενδείξεις Sport ή Sport plus.

Ο αθόρυβος κινητήρας συνδυάζεται με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Αν μετρήσουμε την επιτάχυνση της Macan θα σημειώσουμε μόλις 6.7 δευτερόλεπτα από 0-100 χλμ.


Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για αυτό το αυτοκίνητο. Χρειάζεται να βρείτε μόνο, ελεύθερο πεδίο και αν δεν βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων τότε θα δείτε το ταχύμετρο να ξεπερνάει τα 225 χιλιόμετρα. Η κίνηση μεταδίδεται στους τέσσερις τροχούς ενώ για τους ψαγμένους οδηγούς διευκολύνει η αερανάρτηση.

Αν και εντυπωσιάσθηκα με το κράτημα του αυτοκινήτου, δύο τρείς φορές στο εικονικό φρενάρισμα πανικού δεν έμεινα ευχαριστημένος. Τα φρένα καθυστέρησαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο.

Σαν μοναδική δικαιολογία μπορώ να δώσω ότι ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα. Παρόλα αυτά τα φρένα της Brembo είναι τα καλύτερα στην αγορά. Εξελιγμένα με τις προδιαγραφές της Porsche. Μπροστά «φοράει» τετραπίστονες δαγκάνες, και πίσω διπίστονες. Έχει καλή αίσθηση στο κανονικό φρενάρισμα και καλή αίσθηση στο πεντάλ. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος και έτσι δεν μπόρεσα να κάνω δοκιμές με ασφάλεια σε κάποια πίστα.

Να κάνω δηλαδή εικονικά φρεναρίσματα πανικού γα να μην μείνω με εσφαλμένη εντύπωση. Και το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι η Macan έχει καταπληκτικά συστήματα επιβράδυνσης .

Όσο και να πιέσεις τον κινητήρα δεν πρόκειται να νοιώσεις κραδασμούς. Τέλεια είναι και η ηχομόνωση. Τέσσερις επιβάτες ταξιδεύουν άνετα. Είναι σαν να κάθονται σε business θέσεις στο αεροπλάνο.

Ο οδηγός χρειάζεται αρκετή μελέτη μέχρι να μάθει τη λειτουργία αλλά και τη χρησιμότητα των κουμπιών που βρίσκονται στη κεντρική κονσόλα. Θυμίζει λίγο πιλοτήριο αεροπλάνου. Το τιμόνι είναι τριών ακτίνων ενώ αίσθηση κάνουν τα αλουμινένια paddles.

Φυσικά στην Macan, υπάρχουν τα πάντα για να κάνουν το ταξίδι κυρίως των πίσω επιβατών πιο άνετο. Το «δικό» μας αυτοκίνητο είχε πίσω από τα μπροστινά προσκέφαλα οθόνες , Μπορείς να δεις κάποιο έργο από την τηλεόραση ή ένα βίντεο. Τα παιδιά δεν θα κουραστούν στο ταξίδι. Ο χρόνος τους θα περάσει ευχάριστα αφού θα απασχοληθούν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παντού υπάρχει δέρμα εξαιρετικής ποιότητας.

Πολύ καλό είναι το ηχοσύστημα της Bose με τα 14 ηχεία, συνολικής απόδοσης 585 watt. Ο οδηγός μπροστά και δεξιά έχει τη νέα υψηλής ευκρίνειας οθόνη αφής 7 ιντσών. Το σύστημα πλοήγησης έχει 3D χάρτες, Google Earth και Google Street View.

Θα μπορούσα να έγραφα πολλές σελίδες για τα συστήματα ασφαλείας της Macan η για τα συστήματα υποβοήθησης. Από το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας μέχρι και τον ενεργό αυτόματο πιλότο. Θα μπορούσα σήμερα, αν ζούσαμε στην Κίνα η στην Αμερική, να ψήφιζα την Macan ως Αυτοκίνητο της Χρονιάς.

Όμως ζούμε στην Ελλάδα και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.