ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το 68% των πολιτών δεν θέλουν η Ελλάδα να συναινέσει σε χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων!

Το 68% των πολιτών δεν θέλουν η Ελλάδα να συναινέσει σε χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων!

Σε γκάλοπ της εταιρίας Μarc για λογαριασμό εφημερίδας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν την λέξη «Μακεδονία» στην νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα Σκόπια «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία;» το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 23,6% απάντησε «ναι».

Μάλιστα, σε ποσοστό 64% δεν θέλουν την λέξη «Μακεδονία» ούτε και οι ψηφηφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό, μιλά το πρωτοσέλιδο της Real News.

Η εφημερίδα επικαλείται αναφορές του πρώην πρωθυπουργού σε συνομιλήτες του αποδίδοντας στον κ. Καραμανλή τη δήλωσή: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» σε πρωτοσέλιδό δημοσίευμά της.

«Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρει να τονίζει ο Κώστας Καραμανλής για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη και την αναμενόμενη κατάθεση πρότασης για το όνομα από τον Μάθιου Νίμιτς στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, το πεδίο των τελικών συζητήσεων για τη λύση δείχνει να μεταφέρεται στο Νταβός, όπου θα μεταβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 23 με 26 Ιανουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι υπήρξε πρόοδος(;) κατά τη συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Στο ελβετικό θέρετρο -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες και ανεξαρτήτως ότι δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις- θα μεταβούν την ίδια ημέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει επίσης να περάσει ότι στο Νταβός θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Πανηγυρίζουν, στο μεταξύ, οι Αλβανοί μέσα και έξω από τα Σκόπια και ιδίως ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, από την ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων Νόμου, που κάνει τα Αλβανικά επίσημη και ισότιμη γλώσσα όλου του κρατιδίου!

Αμεσα άρχισαν να ξηλώνουν τις πινακίδες από τους αυτοκινητόδρομους των Σκοπίων, που είναι γραμμένες στα βουλγαρικά (οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ είναι κυρίως βουλγαρόφωνοι), με τα σκοπιανά Μέσα να μεταδίδουν ότι πιθανόν επίκειται η αντικατάστασή τους με πινακίδες δίγλωσσες, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά.

Το ξήλωμα των πινακίδων ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου που καθιστά επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε λάβει πολλές φωτογραφίες που δείχνουν μηχανήματα να απομακρύνουν πινακίδες από τον αυτοκινητόδρομο. Παραμένει άγνωστο, εάν αυτό συμβαίνει λόγο του νέου νόμου που ψηφίστηκε και προβλέπει πως όλες οι πινακίδες θα πρέπει να είναι δίγλωσσες» σχολιάζει η ιστοσελίδα republika, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.