Κλείσιμο

"Τέλος στην απαγόρευση εργασίας των αποστράτων"!

ΔΕΣΜΕΥΣΗ Α.ΣΑΜΑΡΑ (upd)

Translate this page

Επί τέλους η λογική επικράτησε και ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς δεσμεύθηκε προσωπικά στους εκπροσώπους των τριών θεσμικών ενώσεων αποστράτων που τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου (την συνάντηση κανόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος) ότι θα καταργήσει την απαγόρευση που ουσιαστικά υφίσταται σε ότι αφορά την δυνατότητα να εργάζονται μετά την αποστρατεια τους.

Ο πρωθυπουργός έχοντας στο πλευρό του τoν υπουργό Εθνικής Άμυνας, ήταν εξαιρετικά θερμός προς τους εκπροσώπους των τριών ενώσεων και μάλιστα ατά τη διάρκεια της συνάντησης μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για να του ζητήσει βρει άμεσα λύση στο θέμα των μερισμάτων του ΜΤΣ.

Κατ'αυτό τον τρόπο έγινε μια καλή αρχή για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των αποστράτων με την κυβέρνηση, αλλά σίγουρα μένουν πολλά ακόμα να γίνουν καθώς οι απόστρατοι είναι οι πιο αδικημένοι από όλους τους Έλληνες συνταξιούχους αφού μειώθηκαν εις διπλούν οι συντάξεις τους και λόγω μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αλλά και λόγω μείωσης των αποδοχών των συνταξιούχων.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

   

Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει αισθήματα  αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης για όλη την οικογένεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα συναισθήματα του αυτά καλύπτουν και τα στελέχη που είναι εν ενεργεία, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, από την στρατιωτική ηγεσία μέχρι και τον πιο απλό στρατεύσιμο, τα δικά μας παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους. Αλλά με τα αισθήματα αυτά, καλύπτει και το άλλο μέρος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι οι απόστρατοι, γιατί κι αυτοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα και είδε παρουσία μου τους θεσμικούς εκπροσώπους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων, του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Έγινε μια εξαντλητική συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη ειλικρίνεια και από τις δυο πλευρές. Διήρκησε η συζήτηση αυτή δύο ώρες και ειπώθηκαν όλα. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα προβλήματα με πρώτο το οικονομικό. Προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις οικογένειες όχι μόνο των αποστράτων αλλά και των αξιωματικών που είναι εν ενεργεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος και δεν έχει νόημα να πω το περιεχόμενο της συζήτησης. Αυτό που θέλω να τονίσω και είναι η δήλωση μου-το μήνυμα το οποίο συμπυκνώνει αυτά που ειπώθηκαν μέσα-είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ολόκληρη η Κυβέρνηση του θεωρούν τα ζητήματα της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε αυτά αφορούν τους απόστρατους είτε τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ότι είναι ζητήματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία».

Σπυρίδων Περβαινάς, Πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των Ενώσεων αποστράτων Αξιωματικών:

«Ως Πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των Ενώσεων αποστράτων Αξιωματικών, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος συναντηθήκαμε σήμερα με τον κ. Πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη φορά που οι απόστρατοι συναντιούνται με Πρωθυπουργό. Κι όχι μόνο αυτό, όπως ήδη διαπιστώσατε, η συζήτηση κράτησε δυο ολόκληρες ώρες. Είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε με πλήρη ειλικρίνεια και ευθαρσώς, όπως γνωρίζουμε ως στρατιωτικοί, τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους αποστράτους και τους εν ενεργεία. Και επίσης είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ο Πρωθυπουργός ο ίδιος απήντησε στα αιτήματα μας με την ίδια καθαρότητα και ευθαρσώς, όπως μιλήσαμε κι εμείς.

Αναλύσαμε στον κ. Πρωθυπουργό τα προβλήματα όπως είπα και ιδίως την διπλή περικοπή των συντάξεων λόγω προσαρμογής στους μισθούς των εν ενεργεία και στη συνέχεια δεύτερης περικοπής του 5 έως 20%, που συμβαίνει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα τα οποία βιώνουν οι εν ενεργεία όσον αφορά το μισθολογικό τους και γενικά για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: ΤΙ απάντηση πήρατε;

Σπ. Περβαινάς: Ο κ. Πρωθυπουργός εξέτασε λεπτομερώς τα προβλήματα τα οποία του θέσαμε και μάλιστα θα ήθελα να σας πω έτσι και παραπολιτικά ότι βγήκε πολλές φορές από το γραφείο του να πάει να πάρει προσωπικά τηλέφωνο υπουργούς για να επιλύσει επιμέρους προβλήματα τα οποία του θέσαμε.

Όσον αφορά, τη διπλή περικοπή για το 2013 από ότι φαίνεται δεν είναι δυνατή. Μένει για το 2014 στα πλαίσια του καινούργιου μισθολογίου των εν ενεργεία τι θα γίνει και μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, δεν ικανοποιηθήκαμε σε αυτό το οποίο επιθυμούσαμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας το οποίο είναι η μη διπλή περικοπή των συντάξεων. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε ότι υπάρχει καλή διάθεση και πρόθεση, τουλάχιστον στο μέλλον, να σταματήσουν οι περικοπές στους στρατιωτικούς;

Σπ. Περβαινάς: Κοιτάξτε, διάθεση πάντα υπάρχει και από όλους. Αλλά δυστυχώς η καλή διάθεση σταματάει εκεί που αρχίζουν τα δημοσιονομικά. Καλή διάθεση βρήκαμε και από τον κ. Παναγιωτόπουλο αλλά όταν θέσαμε το θέμα κι όταν θέτουμε το θέμα το οικονομικό, από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί έχουμε υπογράψει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στις υπογεγραμμένες υποσχέσεις μας και στο ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα για να άρουμε την αδικία, η οποία γίνεται εις βάρος σας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pronews
Διαβαστε ακομη
Σχολιαστε το αρθρο

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.