Θ. Θεοχαρόπουλος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός

Κανένα δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – Δεκανίκι δεν θα γίνει κανενός.

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιώργο Πίκουλα και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

-Ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

o Προχωράει η διαδικασία με σταθερά βήματα. Η επιτροπή διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις παρουσίασε ήδη κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων. Είναι ένα σημαντικό βήμα η ύπαρξη προγραμματικής ατζέντας.

o Στόχος πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία με συλλογικές διαδικασίες, εκλογή επικεφαλής από τη βάση και συνέδριο για ενιαίο φορέα. Στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία – με εκλογή επικεφαλής και ενιαίο φορέα. Να γίνει πραγματικότητα η νέα κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος.

– Δεν αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη κανένα δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο

o Κανένα δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σταθερή στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και τις αδιέξοδες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκανίκι δεν θα γίνει κανενός!

o Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε εξεταστική επιτροπή από το 2000 μέχρι σήμερα. Για όλη την περίοδο διακυβέρνησης και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πιο αξιόπιστη πολιτικά πρόταση χωρίς σκοπιμότητες. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν την στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

o Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη στήριξε τις προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τόσο της ΝΔ (για το 2015) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (για τα δάνεια των κομμάτων).

o Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν διερευνάται πως η χώρα μπήκε στην κρίση το 2009. Πως φούσκωσε το έλλειμμα την περίοδο 2007-2009; Ποιος φοβάται το να δούμε συγκεκριμένες ευθύνες για το πως φουσκώθηκε το έλλειμμα και έφτασε στο 15%; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

– Για συνταγματική αναθεώρηση

o Πολύ σοβαρή υπόθεση, κανείς δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

o Η κυβέρνηση διαθέτει τους βουλευτές για ανοίξει την αναθεωρητική διαδικασία και την έχουμε καλέσει να το πράξει άμεσα.

o Απαιτείται ενίσχυση αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

o Διαφωνώ με την εκλογή του Προέδρου από τον λαό, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε διαρχία και όχι σε λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου.

o Πρόταση μου είναι η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας να είναι η εξής (είναι και πρόταση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις): Η 1η διαδικασία να απαιτεί τα 2/3 της βουλής, η 2η διαδικασία τα 3/5, η 3η 160 βουλευτές και αν και πάλι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, να παρατείνεται για ένα χρόνο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και απεγκλωβισμός της διαδικασίες από εκλογές.

o Ενίσχυση ανεξαρτησίας ανεξαρτήτων αρχών και όχι να βρούμε τρόπους ελέγχου που είπε ο Πρωθυπουργός.

o Διαφωνώ με το δημοψήφισμα για όλη την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά συμφωνώ με την θέσπιση τοπικών δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

o Απαραίτητη η κατάργηση βουλευτικής ασυλίας για θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική-κοινοβουλευτική δραστηριότητα και η ριζική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.