ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε ζωντανά την τηλεμαχία των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

Δείτε ζωντανά την τηλεμαχία των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

Το πρώτο debate για την Κεντροαριστερά ξεκίνησε στις 22:00 από το Action 24.

Συντονιστής είναι ο Γιώργος Κουβαράς και μαζί του οι Γιάννης Πολίτης και Αγγελική Σπανού. Στην τηλεμαχία συμμετέχουν 5 εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου

Στο debate βρίσκονται οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Απούσα είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα παραβρεθεί μόνο στις δύο τηλεμαχίες της επιτροπής Αλιβιζάτου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος λόγω μικροεπέμβασης στην οποία υπεβλήθη.

Δείτε LIVE το debate

Αρχικά οι υποψήφιοι έκαναν μια τοποθέτηση ενός λεπτού ο καθένας.

Σταύρος Θεοδωράκης
Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που γίνεται σήμερα και γι’ αυτό που κάνουμε. Ενώνουμε την Δημοκρατική παράταξη εμπλουτίζουμε την Δημοκρατία. Δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν τον επικεφαλής ενός εντελώς νέου κόμματος. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα ριζικά.

Γιώργος Καμίνης
Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε οικτρά τις ελπίδες των πολιτών και η ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις. Πρόοδος σημαίνει αξιοκρατία. Εξωστρέφεια και όχι κλειστά συστήματα. Ξεκινάμε για μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζει εξίσου και τους ικανούς και τους αδύναμους.

Νίκος Ανδρουλάκης
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και όλων των ωρών της ΕΕ είναι η άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του συντηρητισμού. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος.

Γιάννης Μανιάτης
Μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο. Ως υπουργός έδωσε το στίγμα μου και κατέβαλα σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά.

Γιάννης Ραγκούσης
Πιστεύω πολύ στη νέα προοδευτική παράταξη και ακόμη περισσότερο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Κοινωνική προϋπόθεση είναι οι αβοήθητοι Ελληνες να νιώσουν ότι το κάνουμε γι’ αυτούς όχι για μας, για να γίνουμε καλά αμειβόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι. Πολιτική προϋπόθεση είναι να την απελευθερώσουμε από την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους 5 υποψηφίους.

Θεοδωράκης για τους ψηφοφόρους που απευθύνεται

Απευθυνόμαστε στο χώρο του κέντρου, σε αυτούς που φλερτάρουν με την ΝΔ και σε όσους εγκαταλείπουν τρέχοντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλω μια μεγάλη, τολμηρή δημοκρατική παράταξη. Κυρίως η Φώφη Γεννηματά δεν δέχθηκε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Αλλά όλα αυτά πια είναι δευτερεύοντα, έστω κι έτσι οι πολίτες θα ψηφίσουν μια ηγεσία που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συμφωνούμε σε πολλά αλλά θα πρέπει να συγκρουστούμε. Και την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπερασπίζεται ο καθένας και τις κοινές απόψεις αλλά και τις δικές του αξίες.

Ανδρουλάκης για ρήγμα με Γεννηματά

Ολα αυτά τα δύσκολα χρόνια παρέμεινα μέλος και απλός στρατιώτης. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα.

Εχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των οργάνων. Στο συνέδριο του 2015 υπερασπίστηκα την άποψη να φτιάξουμε πρώτα το κόμμα και μετά τον αρχηγό και οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Φάγαμε ένα μήνα με τα διαδικαστικά.

Αυτή η παράταξη δεν πρέπει να είναι ένα αρχηγικό κόμμα και οι ηγεσίες έπαιρναν τις αποφάσεις. Δεν θα είμαστε ένα κόμμα-Βαβέλ όπως φάνηκε στη Βουλή με την αλλαγή φύλου.

Καμίνης για διάλυση κομμάτων

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα με τάσεις φυσικά, όπως όλα τα σύγχρονα κόμματα σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες. Δεν το θέτω ως προϋπόθεση. Θα πρέπει να πάμε με συμφωνίες. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία όλων. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα. Πιστεύω ότι πρέπει να πηγαίνουμε με μία φωνή, συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Η μεγάλη εγγύηση θα είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Μανιάτης για το ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο

Εγώ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Στην απίθανη περίπτωση που δεν είμαι θα τοποθετηθώ ευθέως και θα πω ποιον προτιμώ για ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.

Θεοδωράκης για στάση Ποταμιού στην αλλαγή φύλου

Δεν θα κάνουμε καμία συμφωνία με κανέναν αν παραμερίζονται τα ατομικά δικαιώματα. Κανένα παζάρι στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάω και με τον διάβολο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το οικογενειακό δίκαιο σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Και ο Κώστας Σημίτης με τις ταυτότητες.

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία αντίστοιχη κίνηση, αντιθέτως κρύβεται.

Ανδρουλάκης για εκλογές-συνεργασίες

Είμαι υπέρ της σταθερότητας διακυβέρνησης αλλά με αυτή την κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύει η οικονομία. Ο Τσίπρας μιλούσε για Σεισάχθεια και τώρα ξεπουλιούνται σε funds περιουσίες πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οσοι σήμερα βάζουν το θέμα των συμμαχιών πριν τις εκλογές περιφρονούν την βούληση του λαού. Αν δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία δεν χρειάζεται να μείνουμε στην κυβέρνηση ας μείνουμε στην αντιπολίτευση. Συναίνεση δεν σημαίνει και συγκυβέρνηση.

Μανιάτης για συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη

Φύσει και θέσει είμαι απέναντι και στον αγοραίο φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και στον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. Ημουν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και νωρίτερα υφυπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Το 2011 άνοιξα τον φάκελο ορυκτού πλούτου και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε τολμηρά ώστε όλα τα έσοδα να ορυκτού πλούτου πηγαίνουν για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και όχι για πρόσκαιρες δαπάνες.

Ραγκούσης για συναίνεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Το εύκολο «όχι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει θεωρητική διάσταση. Αναμένουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές και θεωρούμε παταγωδώς. Το ρεαλιστικό είναι να συζητάμε τι θα πράξουμε αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποτύχει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές τότε θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του από το κόμμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.