ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ελαφονήσι: Κίσσαμος και Κάντανο-Σέλινο «στα μαχαίρια» για 100 μέτρα παραλίας

Ελαφονήσι: Κίσσαμος και Κάντανο-Σέλινο «στα μαχαίρια» για 100 μέτρα παραλίας

Οι δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους στα δικαστήρια με αιχμή της διαμάχης το πανέμορφο Ελαφονήσι. «Μήλον της Εριδος» αποτελούν 100 μέτρα παραλιακής γης, τα οποία διεκδικούνται και από τους δύο δήμους για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Αν και η πρώτη οροθέτηση των διοικητικών ορίων έγινε το 1933, από το 1998, που πέρασε η εκμετάλλευση των παραλιών στις δημοτικές επιχειρήσεις, άρχισε η «βεντέτα».

Παρόλο που και οι δύο δήμαρχοι τονίζουν πως το θέμα δεν είναι προσωπικό και πως έχουν διάθεση να τα βρουν, το γεγονός είναι πως χρειάζονται πραγματογνώμονες, ασφαλιστικά μέτρα και τελικά δικαστικές αποφάσεις για να επέλθει έστω ένας συμβιβασμός. Και όλα αυτά σε μία από τις πιο διάσημες και όμορφες παραλίες του κόσμου, που συγκεντρώνει τους καλοκαιρινούς μήνες 3.000-4.000 επισκέπτες καθημερινά.

Το περσινό καλοκαίρι μάλιστα, όταν ο δήμαρχος Καντάνου Αντώνης Περράκης προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Κισσάμου, η ειρηνοδίκης Χανίων είχε αποφασίσει την έξωση και των δύο δήμων από την παραλία, εκτός και αν έβρισκαν μεταξύ τους μια συμβιβαστική λύση. Οπερ και εγένετο. Φέτος όμως, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, καθώς, όπως υποστηρίζει ο κύριος Περράκης, ο Δήμος Κισσάμου στις αρχές Μαΐου έσπευσε να τοποθετήσει και πάλι ομπρέλες στην αμφισβητούμενη περιοχή.

«Πριν καν βγουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Περράκης και προσθέτει: «Εμείς ενημερώσαμε την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ζητήσαμε αποβολή αλλά δεν έγινε. Οταν πήραμε τις άδειες στα χέρια μας, καταθέσαμε αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα. Χθες (προχθές) είχαμε μια συνάντηση στα δικαστήρια και έγιναν προσπάθειες για συμβιβασμό, αλλά δεν ευοδώθηκαν. Οπότε αύριο (σήμερα) θα δούμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο».

Η πρώτη αμφισβήτηση έγινε το 1999. Το Ειρηνοδικείο όρισε τότε πραγματογνώμονα, ο οποίος καθόρισε τα όρια/σύνορα μεταξύ των δύο δήμων, τα οποία αποδέχθηκαν οι δημοτικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και οι δήμοι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Περράκη, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου κέρδισε τη μάχη των ασφαλιστικών μέτρων το 2008, το 2013 και το 2014.

Ο δήμαρχος προσθέτει πως οριστική λύση θα δοθεί μόνο όταν ο πραγματογνώμονας οροθετήσει τα σύνορα όχι μόνο επί χάρτου, αλλά επί γης.

Δήμαρχος Κισσάμου: Ζητήσαμε συνδιαχείριση αλλά αρνήθηκαν

Σε χαμηλούς τόνους και ο δήμαρχος Κισσάμου, Θόδωρος Σταθάκης, μιλά στον «Ε.Τ.» για το ιστορικό της διένεξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα που να αντιβαίνει στην περσινή συμφωνία, αλλά προσθέτει πως όταν «οροθετήθηκαν το 1933 τα όρια, ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Εμείς πάντως και προεκλογικά είχαμε προτείνει ενιαία διαχείριση και από τους δύο δήμους, είχαμε κάνει και τις σχετικές επαφές με τον κ. Περράκη, αλλά δεν το αποδέχθηκαν».

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν πως το θέμα δεν είναι προσωπικό, αφού και οι δύο δήμοι αυτό που θέλουν πάνω από όλα είναι η προστασία της παραλίας (που είναι κηρυγμένη Natura και προστατευμένη από την αρχαιολογική νομοθεσία) και βέβαια των επισκεπτών, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον και τηρούνται οι όροι καθαριότητας, ασφάλειας, παροχής σωστών υπηρεσιών κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα, κάθε δήμος αναπτύσσεται ισομερώς με μία καντίνα έκαστος και με τον ίδιο αριθμό ομπρελοκαθισμάτων αναπτυγμένων σε τρία πόστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.