Κρήτη: Αναταραχή στους τοπικούς δήμους λόγω αλλαγών του «Καλλικράτη»

Κρήτη: Αναταραχή στους τοπικούς δήμους λόγω αλλαγών του «Καλλικράτη»

Οι αντιδράσεις και των Δημάρχων της Κρήτης είναι έντονες καθώς το  νέο σχέδιο «Kαλλικράτης», που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας.

Αν και επικρατεί η αντίληψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση. είναι χωρισμένη σε δύο μέτωπα, από τη μία οι υποστηρικτές και οι ευνοούμενοι του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και από την άλλη όσοι αντιδρούν στο σχέδιο «Καλλικράτης», στην Κρήτη -όπως φάνηκε και στην συνεδρίαση της ΠΕΔ-  η γραμμή των Δημάρχων είναι ενιαία, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εκφράζουν έντονα της αγανάκτησή και την οργή τους στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στη διαβάθμιση κ λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ.

Κύριος στόχος του νέου  «Καλλικράτη», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της Τ.Α

Ωστόσο, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με Δημάρχους  να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας  την, για συρρίκνωση των δήμων κ των αρμοδιοτήτων τους.

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενωμένων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι δήμαρχοι της Κρήτης, παράλληλα, ζητούν την σύσταση Περιφερειακού Δικτύου Δήμων, προκειμένου τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειας να εξετάζονται πιο σοβαρά. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν τα μέλη της ΠΕΔ Κρητης, άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι αστικοί δήμοι κ άλλα οι περιφερειακοί δήμοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα της Τ.Α της περιφέρειας να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την ΚΕΔΕ

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.