ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου δεν θέλει κέντρα φιλοξενίας αλλά άμεση ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου δεν θέλει κέντρα φιλοξενίας αλλά άμεση ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία

«Tο ζήτημα, αν η Κρήτη μπορεί να απορροφήσει 2.000 μετανάστες, είναι ψευδοπρόβλημα, που το γιγαντώνει η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου και οι κακές πρακτικές, που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα, σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας», αυτό αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια με την άποψή του για το προσφυγικό ζήτημα που το τελευταίο διάστημα είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, διαβουλεύσεων μεταξύ των φορέων και αντιπαράθεσης στην Κρήτη.

Η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα στην Κρήτη, ανακίνησε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το προσφυγικό, το οποίο, έως τώρα, μας απασχολούσε, ιδίως στο Ρέθυμνο, ως «τηλεθεατές», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης ο οποίος επιμένει, πως: «…η δημόσια συζήτηση που περιέχει από προβληματισμούς, προτάσεις και ερωτήματα μέχρι και άναρθρες κραυγές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι τελικά χρήσιμη και μπορεί να αναδειχθεί ιδιαίτερα γόνιμη αφού, αυτό το θέμα θα έπρεπε να μας έχει από καιρό απασχολήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού».

Το μεγάλο πρόβλημα για την Κρήτη δεν είναι η οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη μεταφορά 2.000 ανθρώπων στο νησί, αλλά η ξαφνική έλευση χιλιάδων άλλων από το νότο και την ανατολή και η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού από πλευράς της Πολιτείας, για να μπορέσει να διαχειριστεί μια απρόοπτη αποβίβαση στην Κρήτη, οποιουδήποτε αριθμού προσφύγων, που η μοίρα τους ή μάλλον, τα καλά οργανωμένα κυκλώματα, θα τους οδηγήσουν μέχρι εδώ… λέει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος ζητάει από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τί πόρους διαθέτει και να καταλάβει, ότι στην Κρήτη, δεν είναι ανεκτό αλλά ούτε και απαραίτητο, να δημιουργηθούν hot spots και να εγκατασταθούν συστήματα διαχείρισης των προσφύγων που, αν δεν δημιουργούν το πρόβλημα, το συντηρούν και συχνά το μεγεθύνουν.

«Έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους, ότι μπορούμε, κυριολεκτικά, να ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας αυτούς τους ανθρώπους και να δεχθούν την πραγματικά θερμή φιλοξενία των Κρητικών. Είναι πολύ απλό, αν αυτοί οι άνθρωποι διασπαρούν στα χωριά και τις πόλεις μας, σε προετοιμασμένες κατοικίες, που η Ύπατη Αρμοστεία θα μισθώσει και με τη συνεργασία των ιδιοκτητών τους θα βελτιώσει, όσο απαιτεί μια λειτουργική κατοικία.

Είμαι βέβαιος ότι έτσι, πολύ σύντομα, θα βρουν έναν τρόπο ζωής που θα τους αρέσει και θα τους απαλύνει τον πόνο της προσφυγιάς τους, αλλά και θα είναι χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα ενσωματωθούν… Ως Κρήτη και ως Κρητικοί, έχουμε άλλη μία ευκαιρία να αναδείξουμε την ποιότητα των ανθρώπων και του τόπου μας και να απομονώσουμε εκείνους που χτίζουν κοντόφθαλμα τείχη, αγνοώντας ότι σ’ αυτήν την ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή, με τις βίαιες αναταράξεις που οδηγούν σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, απλά, μέχρι σήμερα, είμαστε τυχεροί.

Ως υπεύθυνοι, λοιπόν, φορείς και πολίτες, αυτό που απαιτούμε από την Πολιτεία, είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο, που θα κατανέμει αρμοδιότητες και ευθύνες, που θα έχει εξασφαλισμένους πόρους κι ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει όλους τους διαχειριστές του προβλήματος, μη αναμιγνύοντας σε αυτούς, εκείνες τις συλλογικότητες, που η δυστυχία δημιούργησε και συντηρεί πλουσιοπάροχα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διά του προσφυγικού, ο κ. Μαρινάκης διατυπώνει και την άποψη, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό, που απλά το προσφυγικό, με πολύ άμεσο και πιεστικό τρόπο αναδεικνύει και μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.