Σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας ο Δήμος Λαρισαίων

Σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας ο Δήμος Λαρισαίων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την κυβερνοασφάλεια με τίτλο «A cybersecurity situational awareness and information sharing solution for local public administrations based on advanced big data analysis (CS- AWARE)» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και ο δήμος Λαρισαίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και σημαντικό σχέδιο, καθώς αντικείμενο του προγράμματος είναι η αναζήτηση και η εφαρμογή νέων και καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων στα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «κυβερνοασφάλεια» (cybersecurity).

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα για cybersecurity situational awareness (επίγνωση κατάστασης κυβερνοασφάλειας), το οποίο θα βοηθά στην καταπολέμηση και την πρόληψη των κυβερνοεπιθέσεων. Απαιτείται διαμοιρασμός των σχετικών πληροφοριών με τους αρμόδιους φορείς, όπως για παράδειγμα οι μονάδες και τα τμήματα καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Στην ανακοίνωση του δήμου τονίζεται επίσης, πως η ανάγκη για το CS AWARE (ενημέρωση για την κυβερνοασφάλεια) προκύπτει από την ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο NIS (Network and Information Security Directive), η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για κυβερνοασφάλεια, καθώς και από την Ευρωπαϊκή στρατηγική κυβερνοασφάλειας που απαιτεί μια αποκεντρωμένη πρόληψη και αντίδραση σε περιστατικά και επιθέσεις κυβερνοασφάλειας.

Στο εν λόγω σχέδιο συμμετέχουν 13 εταίροι, κυρίως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες συστημάτων και υπηρεσιών πληροφορικής.

Σημειώνεται πως οι δήμοι Ρώμης και Λαρισαίων είναι οι δύο δήμοι που συμμετέχουν στο σχέδιο και θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα νέα αυτά συστήματα, καθώς και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους πάνω σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση χρηματοδότησης έλαβε στην αξιολόγηση για έγκριση χρηματοδότησης βαθμολογία 14/15.

Τέλος, στην ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων επισημαίνεται ότι η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός: 4.648.362,50 ευρώ.

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος θα γίνει στις 5-6 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ουλούν της Φιλανδίας, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί συνεργασίες μεταξύ του επικεφαλής εταίρου και των Ελλήνων εταίρων για την προετοιμασία της υλοποίησης του σχεδίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.