ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Απ. Τζιτζικώστας: «Στο ΕΣΠΑ η Αμφίπολη με 1,5 εκ. ευρώ»

Απ. Τζιτζικώστας: «Στο ΕΣΠΑ η Αμφίπολη με 1,5 εκ. ευρώ»

Tην ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου: «στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στη Θεσσαλονίκη.

Οι παλινωδίες του περασμένου Ιουλίου, με ευθύνη της Γ.Γ. του Υπ.Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, είχαν ως αποτέλεσμα να απορριφθεί η αρχική αίτηση χρηματοδότησης του έργου προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, λόγω σοβαρών ελλείψεων στον αρχικό φάκελο. Η δέσμευση τότε του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα πως «δεν χάνεται η χρηματοδότηση», κινητοποίησε άμεσα τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με εντολή της κυρίας Κονιόρδου και επιτέλους υπήρξε θετική έκβαση, μετά από σχεδόν τρία χρόνια απραξίας.

«Όπως είχα δεσμευτεί και προσωπικά, διασφαλίσαμε πόρους ύψους 1,5 εκ. ευρώ και θα τους αξιοποιήσουμε στο σύνολό τους, στις εργασίες που είναι απαραίτητες να πραγματοποιηθούν στον Τύμβο Καστά. Ό,τι ακριβώς είπαμε, το κάνουμε. Εκπληρώνοντας στο ακέραιο και αυτή τη δέσμευσή μας, όπως και όλες τις δεσμεύσεις μας, από την πρώτη στιγμή που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αγκάλιασε και υποστήριξε αυτό το έργο, αυτή την πολύ σημαντική ανασκαφή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας: «Κύριος στόχος είναι να προστατευτεί το σπουδαίο αυτό μνημείο, να γίνει επισκέψιμο και ακολούθως να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της σημασίας που έχει ο χώρος για τη Μακεδονία και την Ιστορία». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε δημόσια την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, για το: «μεγάλο και ειλικρινές ενδιαφέρον της» για την Αμφίπολη, κάνοντας αναφορά και στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποίησαν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αλλά και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, που σε χρόνο ρεκόρ -σε λιγότερο από μία εβδομάδα- αξιολόγησαν και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότησής του με 1,5 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της η κυρία Κονιόρδου επισήμανε την αγαστή συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια και προσωπικά της ίδιας με τον κ. Τζιτζικώστα, σημειώνοντας ότι : «σήμερα γίνεται ένα βήμα του σύγχρονου πολιτισμού που είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον ενός τέτοιου εμβληματικού μνημείου, παγκόσμιας ακτινοβολίας, του τύμβου Καστά της Αμφίπολης».

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο αναστηλωτής Μιχάλης Λεφαντζής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος κ.α.

Τι περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ

Αναλυτικά οι επεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν στον μνημειακό χώρο της Αμφίπολης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνοπτικά περιλαμβάνει:

-Χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.
-Διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, μεσοπρόθεσμες εργασίες υλοποίησης ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης του ταφικού μνημείου και εξασφάλισης ευστάθειας.
-Έργο οριστικής εξασφάλισης ταφικού μνημείου (πασσάλους, νάρθηκα διαμόρφωσης εδαφών).
-Στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του ταφικού μνημείου και αναστήλωση τμήματος του περιβόλου με χρήση του αυθεντικού μαρμάρινου υλικού του.
-Κατασκευή κελύφους προστασίας για το ταφικό μνημείο, έργο ανάδειξης και εξασφάλιση επισκεψιμότητας του μνημείου, έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
-Έργο συντήρησης τοιχογραφιών, λίθινων διακοσμητικών, γλυπτικού διακόσμου και δαπέδων του μνημείου.
-Για την προβολή του έργου, θα οργανωθεί επιστημονική ημερίδα και θα δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο υλικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην UNESCO…
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε επίσης πως μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις και καταστεί το μνημείο επισκέψιμο, η Περιφέρεια θα κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί η Αμφίπολη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έκανε γνωστό η κυρία Περιστέρη αναλαμβάνει αμισθί Σύμβουλος του για θέματα πολιτισμού και αρχαιολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.