Γ. Πατούλης: «Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς Δήμους»

Γ. Πατούλης: «Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς Δήμους»

Αύξηση των εσόδων των δήμων από το 3,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης μέσω μιας ριζικής αλλαγής του υπάρχοντος φορολογικού πλαισίου και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τους οικονομικά αυτοτελείς, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

Σε συνέντευξή του ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Πέμπτη, στα Γιάννενα, ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τονίζοντας με έμφαση ότι “δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους”. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του τόσο στη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης όσο και στην επαναφορά της Δημαρχιακής θητείας στα τέσσερα από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα ενώ σ΄ ότι αφορά τη θέσπιση ορίου θητειών, ζητά ότι ισχύσει, να αφορά και τις βουλευτικές θητείες.

Το συνέδριο θα απασχολήσουν όλα τα μεγάλα θέματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, τα οικονομικά, η τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των Δήμων, το εκλογικό σύστημα κ.α.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει “τραγικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σε επίπεδο γραφειοκρατίας και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων” αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες της Δυτ. Αττικής, ζητώντας “επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων” από την κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, ο κάθε βαθμός διοίκησης “πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας”.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού αναφέρει ότι ήταν ευχής έργο να ξεκινήσει η κυβέρνηση μια ουσιαστική συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο με τις ΜΚΟ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.