Γ. Πατούλης: «Κυρίαρχο ζήτημα είναι η λειτουργική μας αυτοτέλεια όχι οι εκλογές»

Γ. Πατούλης: «Κυρίαρχο ζήτημα είναι η λειτουργική μας αυτοτέλεια όχι οι εκλογές»

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, θα βρεθεί στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο αρχίζει αύριο στα Ιωάννινα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στα Ιωάννινα, ανέφερε πως διεκδίκηση είναι «η Αυτοδιοίκηση να γίνει βασικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας». Επίσης, σημείωσε πως στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μία μεγάλη αλλαγή που θα στηριχθεί στην εμπειρία των τελευταίων 40 χρόνων, περίοδο κατά την οποία επικράτησε μία ισχυρή κεντρική εξουσία και μία λογική συγκεντρωτικού σχεδιασμού και τόνισε: «Αυτό έφτασε η ώρα να το αλλάξουμε. Έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική».

Για το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως ζητούμενο είναι η απλή λογική στη λειτουργία του κράτους, και «όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης» και πρόσθεσε: «Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας. Λέμε κατηγορηματικά “όχι” στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από πέντε σε τέσσερα έτη. Αν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως “κινητή εορτή”. Ούτε είναι δυνατόν να αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής τους, ανάλογα με τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πάγια θέση της Κεντρικής Ένωσης, ότι, δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες, ανάλογα με τους πόρους και τις ανάγκες, να προσλαμβάνουν το προσωπικό που θέλουν. «Σήμερα, ακόμη και σε αυτό, ένα κεντρομόλο κράτος αποφασίζει για τους δήμους χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες και ουσιαστικά υποτάσσει σε έναν κομματικό μηχανισμό όλες τις διαδικασίες και όλες τις λειτουργίες των δήμων» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης επανήλθε στο ζήτημα της διαχείρησης πόρων από τις Περιφέρειες. Με την επισήμανση πως δεν αναφέρεται σε όλους τους Περιφερειάρχες υπογράμμισε: «Ο Περιφερειαρχης δεν μπορεί να είναι ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος να αποφασίζει για τα πάντα μόνος του, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δηλαδή, να αποφασίζει σε ποιον θα δώσει έργα, εάν έχει ώριμες μελέτες ή όχι και να μην υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας. Αυτό είναι παθογενές, που πρέπει να αλλάξει».

Μάλιστα, απέδωσε τους άδικους, όπως τους χαρακτήρισε, θανάτους στη Μάνδρα Αττικής στα αποτελέσματα της παθογενούς κατάστασης στις περιφέρειες, με την ευχή «να μην ξανασυμβεί στα λασπόνερα να πνίγονται άνθρωποι το 2017 στην Ελλάδα».

Ο κάθε δήμαρχος δεν είναι επαίτης κανενός, «δεν ζητά χρήματα για το σπίτι του, αλλά για την περιοχή του, άρα θα πρέπει να αποδεικνύει κάθε φορά, ο κάθε περιφερειάρχης, ότι κάνει τη δίκαιη διαχείρηση των δικών μας χρημάτων, των τοπικών κοινωνιών» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε αιχμηρή γλώσσα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να μοιράζουν πορτοκάλια, αχλάδια και να κάνουν και γιοφύρια Δεν γίνεται. Θα πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος τους. Θα πρέπει να το καταλάβει η νομοθετική εξουσία. Αλλιώς, είμαστε σε μία κλεψύδρα, η οποία συνεχώς θα φορτώνει, αλλά θα είναι ελάχιστο το αποτέλεσμα… Οι Περιφέρεις διαχειρίζονται τα περιφερειακά, τα μεγάλα έργα. Αυτά της Μάνδρας που δεν γίνονται και όχι για τις μάνδρες των παιδικών χαρών».

Στο συνέδριο, στο οποίο θα παρεβρεθούν και υπουργοί της κυβέρνησης, θα συζητηθούν και θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη. Σημαντική ενότητα στην συνεδρίαση του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου αποτελεί το θέμα «Προληπτικές Μορφές Ελέγχου: Διοικητικό Βάρος ή Αναγακιότητα», κατά το οποίο, εκτός από την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα συμμετάσχουν επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, σε λίγο αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στην Άρτα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι αιρετοί του νομού, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήμτα που τους αφορούν. Οι σημερινές αποφάσεις του ΔΣ, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη Γενική Συνέλευση και το ετήσιο συνέδριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.