ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Την ανάδειξη των Τρικάλων σε κέντρο ιστορικού-ιατρικού τουρισμού θέλει ο δήμος Τρικκαίων

Την ανάδειξη των Τρικάλων σε κέντρο ιστορικού-ιατρικού τουρισμού θέλει ο δήμος Τρικκαίων

Το σχέδιο «Ασκληπιός: Στα ίχνη του μύθου του…» είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, που ξεκίνησε από τα μέσα του 2015, και στοχεύει στην αξιοποίηση του branding «Ασκληπιός» και του φυσικού χώρου του βουνού Κόζιακα, από όπου αντλούσε βότανα ο θεός της ιατρικής. Η υλοποίησή του πήρε σάρκα και οστά πριν λίγες μέρες.

Ολόκληρη η περιοχή φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη φυτική βιοποικιλότητα, με χαρακτηριστικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Με το σχεδιασμό της δημιουργίας διαδραστικού χώρου με θέμα την ανάδειξη της ιατρικής δράσης του Ασκληπιού και της ιστορίας της ιατρικής (Ψηφιακό Ασκληπιείο) στο Πρίνος, στο πρώην Δημαρχείο Κόζιακα, ο Δήμος Τρικκαίων εστιάζει τις προσπάθειές του στο να αναδειχθούν τα Τρίκαλα ως κέντρο του ιστορικού-ιατρικού τουρισμού, προκαλώντας το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα με τη δημιουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου, αναδεικνύονται ήδη οικοτουριστικές διαδρομές στον Κόζιακα, ενώ υποστηρίζονται επιστημονικά οι καλλιέργειες των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, δίνοντας κίνητρα σε νέους αγρότες να επενδύσουν σ’ αυτόν τον δυναμικό τομέα.

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επανεκκίνηση των Νέων στον τομέα της Καλλιέργειας των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών», που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρέμβασης.

Ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Rutgers (State University of New Jersey), ενημέρωσαν τους νέους καλλιεργητές ηλικίας έως 40 ετών, καθώς και τους νέους επιστήμονες που εμπλέκονται άμεσα στην αλυσίδα παραγωγής των φαρμακευτικών φυτών, για το περιεχόμενο και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ενός προγράμματος που στόχο έχει την επαγγελματική ενασχόληση των νέων καλλιεργητών της περιοχής, με τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο των φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών, ο οποίος παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα προϊόντα του έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως είναι η διατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, η κοσμετολογία κ.ά..

Μία εξίσου σημαντική δράση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, αποτελεί και ο σχεδιασμός του μονοπατιού του Ασκληπιού, μιας διαδρομής που ξεκινάει από την πλατεία του Γοργογυρίου και μέσα από τον Κεφαλοπόταμο, φτάνει στην Κόρη κι από εκεί συνδέεται με το διεθνές μονοπάτι Ε4 στο Τρύπιο Λιθάρι. Το μονοπάτι που χαρτογραφήθηκε από τον Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Τρικάλων (ΣΟΧΤ), δίνει τη δυνατότητα στους περιηγητές να παρατηρούν και να συλλέγουν βότανα στα βήματα του αρχαίου θεραπευτή, χρησιμοποιώντας παράλληλα και νέες τεχνολογίες (QR codes, RTF, scanning, κ.λπ.) προκειμένου να μαθαίνουν και χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτά.

Προφανώς ευθύνη ενός Δήμου είναι να φροντίζει την καθημερινότητα του Δημότη. «Στο Δήμο Τρικκαίων πιστεύουμε», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, «πως είναι επιβεβλημένη η ενασχόλησή μας και με το θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τι να το κάνω αν έχω υπέροχα πεζοδρόμια στα οποία θα περπατάνε άνεργοι Τρικαλινοί.

Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία εκπόνησης αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, για το οποίο ευτυχώς βρήκαμε ισχυρούς συμμάχους.

Στην όλη προσπάθεια, “ κουμπώνουμε” φυσικά και τεχνολογία, με χρήση ευφυών συστημάτων με αισθητήρες αλά και γεωργία ακριβείας, προκειμένου οι καλλιέργειές μας να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα, εξοικονομώντας νερό, λιπάσματα, εργασία, κάτι που τελικά αντανακλάται στο κόστος παραγωγής», καταλήγει ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.