Δημοσκόπηση MRB: Βρισκόμαστε σε εθνική κατάθλιψη – Το 86,2% των πολιτών περιμένει χειρότερες μέρες (γραφήματα)

Δημοσκόπηση MRB: Βρισκόμαστε σε εθνική κατάθλιψη – Το 86,2% των πολιτών περιμένει χειρότερες μέρες (γραφήματα)

Αν η αισιοδοξία ήταν… κόμμα, δεν θα έμπαινε στη βουλή! Μόλις το 2,9% των πολιτών -δηλαδή κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο κόμματος στο Κοινοβούλιο- δηλώνει ότι τα πράγματα «πάνε καλά» στη χώρα! Αντιθέτως, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες -ποσοστό 86,2%- απαντούν ότι τα πράγματα πάνε από «αρκετά» έως «πολύ άσχημα».

Αυτό το εύρημα της δημοσκόπησης της MRB που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Real News θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωση. Ομως, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν μελετήσει κάποιος τα διαχρονικά στοιχεία του «δείκτη αισιοδοξίας». Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το 86,2% είναι ένα ποσοστό που μας… επιστρέφει στα επίπεδα του 2011 και 2012! Μάλιστα, αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δεκαέξι μετρήσεων από τον Φεβρουάριο του 2011!

Κακή χαρακτηρίζει τη σημερινή προσωπική οικονομική κατάστασή του το 52,8% των ερωτηθέντων, το 40,1% τη θεωρεί μέτρια και μόλις το 7% την αξιολογεί ως «καλή». 

Η «απαισιοδοξία» κατακλύζει τους πολίτες και για την προσωπική τους προοπτική τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 63,4% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει, το 26,5% ότι θα παραμείνει ίδια και μόλις το 7,9% απαντά πως θα βελτιωθεί!

Το χειρότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ποσοστού των πολιτών που απαντά ότι αναμένει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης. Τον Ιούλιο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,4%, ενώ σήμερα έχει κατρακυλήσει στο 7,9%. 

Χωρίς προοπτική

Μελανά χρώματα χρησιμοποιούν οι πολίτες για να περιγράψουν την κυβέρνηση. Το 78,3% εκτιμά ότι δεν δίνει προοπτική, ενώ το 19,3% έχει αντίθετη άποψη. «Μάλλον κινείται αργά» η κυβέρνηση εκτιμά το 75,3% των πολιτών, αν και το 16,9% θεωρεί ότι κινείται γρήγορα.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (84,7%) χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «ασυνεπή», ενώ το 13,1% απαντά ότι είναι συνεπής.

Υψηλά ποσοστά και για όσους θεωρούν την κυβέρνηση «κοινωνικά άδικη»: 74,6% έναντι 20,4%.

Αρνητικό πρόσημο, όμως, βάζουν οι πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το 58,2% θεωρεί ότι «δεν δίνει προοπτική», σε αντίθεση με το 36,9%, την ώρα που το 62,9% πιστεύει ότι «δεν είναι ειλικρινής», έναντι 29,4%.

Οι πολίτες στέκονται κριτικά απέναντι στη Ν.Δ. και στο θέμα της ανανέωσης, καθώς το 65,7% εκτιμά ότι δεν έχει ανανεωθεί το κόμμα, ενώ το 28,8% πιστεύει το αντίθετο. Τέλος, το 65% δηλώνει ότι η Ν.Δ. «δεν ασκεί σωστή αντιπολίτευση», σε αντίθεση με το 29,3%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.