ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Δημοσκοπήσεις: Δύσπιστοι οι Έλληνες πολίτες για την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών

Δημοσκοπήσεις: Δύσπιστοι οι Έλληνες πολίτες για την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών

Καχυποψία εκφράζει το ελληνικό κοινό ως προς τα κίνητρα του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δημοσιοποιήθηκαν διαδοχικά σε διάστημα περίπου 36 ωρών. 

Προηγήθηκε το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue για την εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, το οποίο έδειξε ότι οι Έλληνες σε ποσοστό τουλάχιστον 66,25% αποδοκιμάζουν τον αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών σταθμών σε 4 όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Κατόπιν, τη Δευτέρα το βράδυ η ίδια τάση επιβεβαιώθηκε από μια δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ: «Υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες» πιστεύει το 64,5% των ερωτηθέντων για την όλη υπόθεση, σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια των κρατούντων να αυτοδιαφημίσουν τις μεθοδεύσεις τους σαν αποκατάσταση της ηθικής και του δικαίου στον χώρο της ιδιωτικής TV, μοίρασμα των «λύτρων» στους αδύναμους κ.λπ.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στην ήδη πολυσυζητημένη έρευνα της Public Issue για την Αυγή, η οποία και κατέγραψε την ευρύτερη αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το ερώτημα που τέθηκε σε όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν άμεσο: «Κατά τη γνώμη σας πόσους τηλεοπτικούς σταθμούς χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα (εκτός από τη δημόσια τηλεόραση;)» Οι απαντήσεις που συνελέγησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν συγκριτικά με την δημοσκοπική εικόνα του περασμένου Απριλίου επί του ίδιου ζητήματος. 

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι εκείνοι που πίστευαν ότι ο ιδανικός αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών είναι 4 όπως θέλει η κυβέρνηση, παρέμειναν αμετακίνητοι ως προς το απόλυτο ποσοστό (7%).

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε το κομμάτι όσων απάντησαν στην έρευνα δηλώνοντας συγκεκριμένο αριθμό καναλιών.

Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μειώθηκαν όσοι ασπάζονται την κυβερνητική ντιρεκτίβα για 4 κανάλια. Και, αντίστοιχα, υπήρξε σημαντική αύξηση όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται 5-10 ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς: Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτών ήταν 66,25 τον Σεπτέμβριο, αντί του 57,35% τον Απρίλιο του 2016.

Στην δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ, το ερώτημα που τέθηκε στους συμμετέχοντες ήταν ευθέως πολιτικό:

«Ποια από τις παρακάτω φράσεις εκφράζει την άποψή σας για τον διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες;» Οι διαθέσιμες δυνατότητες απάντησης ήταν α) «Η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας», β) «Υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες» και γ) «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Και πάλι υπήρχε η δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ δύο περιόδων (αρχή και τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Οι καναλάρχες απελευθερώθηκαν από την ΓΓΕΕ τα ξημερώματα της 2/9). Το ποσοστό όσων πίστεψαν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στην ιδιωτική TV μειώθηκε κατά 4 μονάδες (από 22 σε 18).

Το «δεν ξέρω/δεν απαντώ» αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίθετα, όσοι αμφέβαλαν από την αρχή για τις αγαθές προθέσεις της εξουσίας φαίνεται να νιώθουν πως επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις (πχ το φιάσκο Καλογρίτσα). Γι’ αυτό και το 64% των Ελλήνων που διέκρινε ότι η επιχείρηση «υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες» ανέβηκε κατά τι, στο 64,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.