Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με μέτρηση του ΠΑΜΑΚ – Εξακομματική η επόμενη Βουλή

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με μέτρηση του ΠΑΜΑΚ – Εξακομματική η επόμενη Βουλή

Σύμφωνα με μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τηλεοπτικό σταθμό το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι διψήφιο.

Παρά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις θετικές αναφορές ξένων αξιωματούχων στην πρόοδο της οικονομίας, αλλά και τις μικρές βελτιώσεις στο γενικότερο κλίμα που καταμαρτυρούν οι επιμέρους δείκτες, τα δημοσκοπικά κέρδη που αποκομίζει η κυβερνητική παράταξη είναι πολύ πενιχρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στις 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά φτάνει στο δυσθεώρητο 46%. Σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται επίσης για μια ακόμη φορά η διαφορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξακομματική Βουλή

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 30,5% που είχε στην αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει επίσης κατά μισή εκατοστιαία μονάδα και από το 17,5% του προηγούμενου μήνα βρίσκεται πλέον στο 18%. Τρίτη δύναμη παραμένει η Χρυσή Αυγή που μετρήθηκε σταθερά στο 7%, ενώ υποχωρεί κατά μία μονάδα η Δημοκρατική Συμπαράταξη που καταγράφει ποσοστό 6,5% έναντι του 7,5% που είχε τον προηγούμενο μήνα. Πτωτικά κινείται και το ΚΚΕ που μετρήθηκε στο 5,5% από το 6,5% που αποτυπώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οριακά, με 3%, η Ένωση Κεντρώων είναι το μόνο κόμμα από τα υπόλοιπα που μπορεί να ελπίζει σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, την οποία με βάση τα ευρήματα μπορεί να ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν έξι κόμματα. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 2,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2% και το Ποτάμι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» απάντησε στην έρευνα ότι προτίθεται να επιλέξει το 7% των ερωτηθέντων, ενώ στο 16% μετρήθηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος (δεν ξέρω/ δεν απαντώ), στο 5,5% βρέθηκαν όσοι εξέφρασαν προτίμηση στο άκυρο και στο λευκό και στο 11% όσοι εξέφρασαν διάθεση για αποχή από την εκλογική αναμέτρηση.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή στο ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%.

Καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι, κατά το 37% των ερωτηθέντων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητοστάκης, ενώ στο 22% φθάνουν όσοι θεωρούν το ίδιο για τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας» απαντά το 37% των ερωτώμενων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 34% των ερωτηθέντων και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 43,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται πιο κατάλληλος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 19,5% των πολιτών και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 21,5%.

Υπερτερούν οι «απαισιόδοξοι»

Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης και για την ακρίβεια τρεις στους τέσσερις που μετείχαν στην έρευνα ( ή 75,5% των ερωτηθέντων) εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 16,5% -που υπολείπεται ακόμη και του ποσοστού εκείνων που εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ…- δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η απαισιοδοξία των πολιτών παρουσιάζει μικρή ποσοστιαία υποχώρηση, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό των πολιτών που απαντούσαν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση έφθανε στο 88% των ερωτηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική προαίρεση της πλειονότητας των πολιτών είναι δεδομένη, καθώς το 56% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο. Σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει κάμψη για τους «ανικανοποίητους», αλλά δεν υπερβαίνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (59% τον Ιούνιο).

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. Σε ποσοστό 37% θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, 9,5% πιστεύουν ότι μάλλον θα βελτιωθεί και 2,5% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί. Οι «αισιόδοξοι» δηλαδή αθροίζονται στο 12%, αν και δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι το 50% των «απαισιόδοξων» του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2015.

Ενδεικτικές, εξάλλου, της αδυναμίας που καταγράφεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα είναι και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) δηλώνει ότι η επίσκεψη δεν απέβη προς όφελος της χώρας, έναντι του 31% που θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Μειοψηφικό είναι εξάλλου το ποσοστό των πολιτών που εκτιμά ότι η επίσκεψη ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, καθώς την άποψη αυτή συμμερίζεται το 43,5%, ενώ το 47,5% εκτιμά το αντίθετο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με βάση την ίδια μέτρηση, οι πολίτες όταν ερωτώνται για το κυβερνητικό σχήμα που θέλουν να προκύψει μετά από τις επόμενες εκλογές απαντούν σε ποσοστό 36% ότι προτιμούν αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, έναντι του 23,5% που εκδηλώνει προτίμηση αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο μόλις το 10,5% των ερωτώμενων απάντησαν αυθορμήτως ότι προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, όπως και το ότι το 30% δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο δίλημμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.