Ο Κουτσούμπας στο Λιτόχωρο για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Ο Κουτσούμπας στο Λιτόχωρο για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

«Η φετινή χρονιά ενταγμένη στο γιορτασμό των 100 χρόνων του κόμματός μας, είναι αφιερωμένη στα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σήμερα εδώ στο Λιτόχωρο τιμάμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, όλους όσοι έπεσαν, τραυματίστηκαν στις ηρωικές μάχες του. Τιμάμε σήμερα όλους όσοι πολέμησαν στη μάχη στο Λιτόχωρο, όλους εκείνους και εκείνες που πολέμησαν ηρωικά, σε όλα τα βουνά, τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση στο Λιτόχωρο για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

Τόνισε το χρέος και το καθήκον του ΚΚΕ για την ανάδειξη της «αιματοποτισμένης προσφοράς του ΔΣΕ στην σκληρή άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του», ιδιαίτερα σήμερα «που τα διάφορα αστικά επιτελεία ξαναγράφουν την ιστορία από την αρχή και έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρέβλωση, την παραχάραξή της, τη συκοφάντηση της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που είναι η πάλη του ΔΣΕ».

Αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό όργιο που εξαπέλυσαν οι συμμορίες «των συνεργατών των κατακτητών και πληρωμένων δολοφόνων, που τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι κρατικοί μηχανισμοί είχαν υπό την προστασία τους, με τη συνδρομή του βρετανικού στρατού», κατά του ΕΑΜικού κινήματος μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και υπογράμμισε ότι «μπροστά στο δίλημμα “υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση”, το λαϊκό κίνημα επέλεξε τον δεύτερο δρόμο. Γι’ αυτό, παρά τα όσα ισχυρίζονται διάφοροι καλοθελητές, ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν και δίκαιος και αναγκαίος».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην δραματική για το ΕΑΜικό κίνημα κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, στη σύγκληση στα μέσα Μαρτίου 1946 κομματικού αχτίφ της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΚΚΕ Κατερίνης, όπου εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του Φεβρουαρίου 1946, ενώ το αχτίφ υπογράμμιζε ότι «στην ένοπλη τρομοκρατία θα αντιτάξουμε την ένοπλη αυτοάμυνά μας. Υποχωρήσεις και περαιτέρω ανοχές οδηγούν στην εξόντωση του Λαϊκού Αντιστασιακού Κινήματος».

Η ένοπλη επίθεση στο Λιτόχωρο «ενάντια στις εγκληματικές ένοπλες συμμορίες και το άντρο των βασανιστηρίων, το σταθμό της Χωροφυλακής», επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου, σηματοδοτώντας και την έναρξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ.

Χαρακτήρισε τον αγώνα του ΔΣΕ, «δίκαιο, ηρωικό και μεγαλειώδη, γιατί εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού, ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της».

«Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της», προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ταυτόχρονα τους μεγάλους και πολύπλευρους δεσμούς που ανέπτυξε ο ΔΣΕ με τον λαό και εκφράζοντας την υπερηφάνεια του ΚΚΕ «για την στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε ο ΔΣΕ».

Αναφερόμενος στο σήμερα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει, ενώ το ζητούμενο είναι «αυτό να γίνει το γρηγορότερο» και να εκφραστεί στην καθημερινή πάλη στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

«Να εκφραστεί με αποδυνάμωση όλων των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, των μνημονίων τους, των αντιλαϊκών νόμων και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας «να κάνουμε όσο γίνεται πιο ισχυρό το ΚΚΕ, με ιδεολογική πολιτική και οργανωτική δύναμη, ικανή να προχωρήσει μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μια νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική-λαϊκή εξουσία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό. Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που διατυμπανίζουν ως εναλλακτική λύση την ανάγκη για ένα άλλο “ευρωπαϊκό μοντέλο”, εξαπατούν τους εργαζόμενους», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.