Δ.Κουτσούμπας: «Τί εξυπηρετεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Δ.Κουτσούμπας: «Τί εξυπηρετεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αρθρογραφεί ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις», ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής.

Προσθέτει ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η απλή αναλογική που θα σήμαινε «υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει “ισότητα ψήφου” και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες» και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποχώρηση στο σημείο αυτό από πρότερες θέσεις του «μέχρι ν’ αρχίσει να τις αλλάζει “σαν τα πουκάμισα”».

Τονίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον αποπροσανατολισμό του λαού «από τον καθημερινό του Γολγοθά» και την αλλαγή ατζέντας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και η άλλη αφορά στην προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

«Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου “αριστερά- δεξιά”, “πρόοδος – συντήρηση”» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κόμματα και με τη ΝΔ, η οποία είναι «το 3-ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτήν ,οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με τον λαό χρεοκοπημένο».

«Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δε θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών» τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τα διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται, κυρίως από ορισμένους “λαγούς”, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πραγματική απλή αναλογική, εκθέτουν όσους τα λένε» προσθέτει.

Στο άρθρο του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» με τον τρόπο που τίθεται την επίκληση της τουρκικής παρέμβασης «γιατί ανοίγει ζήτημα εθνικής τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγια γραμμή της Άγκυρας».

«Εξάλλου αν η Τουρκία θέλει να παρέμβει, μπορεί να το κάνει και σήμερα μέσω των βουλευτών που -έτσι κι αλλιώς- στηρίζει ποικιλοτρόπως το τουρκικό προξενείο στα διάφορα αστικά κόμματα. Όσο για τον “κίνδυνο” να μπουν στη βουλή “γραφικότητες”, προφανώς, όλους αυτούς που τον επικαλούνται, δεν τους ενοχλεί ότι στη βουλή υπάρχει αυτήν τη στιγμή η ναζιστική ΧΑ, υπάρχουν κόμματα και πρόσωπα που είχαν καταγραφεί ως “εξέχουσες” γραφικότητες της πολιτικής ζωής και που βέβαια καθόλου δεν τους εμπόδισε το 3%» προσθέτει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΚΚΕ δεν θεωρεί τον οποιονδήποτε εκλογικό νόμο καταλύτη φιλολαϊκών εξελίξεων. Ο λαός θα μπορούσε να ματώνει και με κυβερνήσεις που θα προέκυπταν από έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης να αλλάξει πραγματικά, σε βάρος των κομμάτων που συναθροίζονται στον δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να αλλάξει υπέρ της ανασύνταξης ενός εργατικού λαϊκού κινήματος, μιας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει και για τα άμεσα αιτήματα, αλλά και για τις ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία, δηλαδή θα δρα σε αντικαπιταλιστική- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και γι’ αυτή την προοπτική χρειάζεται η συσπείρωση γύρω από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.