ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σ. Φάμελλος: «Να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την ΕΕ και να αποκτήσουμε σύγχρονα έργα περιβάλλοντος»

Σ. Φάμελλος: «Να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την ΕΕ και να αποκτήσουμε σύγχρονα έργα περιβάλλοντος»

Σύσκεψη εργασίας στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριάσιου Πεδίου (ΚΕΛΘ), στη παραλία Ασπροπύργου, είχε σήμνερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα την επιβολή προστίμου στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου και την επιτάχυνση των έργων εγκατάστασης αποχετευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Βαγγέλης Καπετάνιος, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ιωάννης Βασιλείου και οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, Ασπροπύργου Νικόλας Μελετίου και Μάνδρας Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη.

Ο Κ. Φάμελλος αρχικά τόνισε πως η χώρα μας θα έπρεπε να είχε θέσει σε λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή από το 1998, αλλά εξαιτίας της ανακολουθίας της ελληνικής πολιτείας και των Δήμων της περιοχής το έργο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2012. Την περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων από αυτή την κυβέρνηση η εξυπηρέτηση της περιοχής και του πληθυσμού ανερχόταν περίπου στο 25%, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στις 22/2/18 πρόστιμο στην Ελλάδα ύψους 8 εκατομμυρίων και 276 χιλιάδων ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος των έργων και έτσι έχει αυξηθεί κατά 50% η εξυπηρέτηση των περιοχών όσο αφορά την αποχέτευση και την επεξεργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ ποσοστό αυτό συνολικά ανέρχεται στο 76%. Στόχος είναι, όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ., το ποσοστό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπερβαίνει το 90%.

«Στην σημερινή σύσκεψη συζητήσαμε για το επίπεδο των υφιστάμενων δικτύων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων, για τα έργα συνδέσεων που εκτελούνται από τους Δήμους, και για τα υπολειπόμενα έργα αποχέτευσης που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η εξυπηρέτηση όλης της περιοχής» δήλωσε αρχικά ο αν. υπουργός, ενώ αναφορικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην σύσκεψη δήλωσε: «Όσο αφορά τα διαθέσιμα δίκτυα συμφωνήσαμε να υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από όσους μετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, την Περιφέρεια, την ΕΥΔΑΠ και τους Δήμους, για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις υποχρεώσεις και τις δικές τους αλλά και της πολιτείας απέναντι πρώτα από όλα στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές και δεύτερον απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρχει επιβάρυνση της χώρας με πρόστιμα. Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να μην επιβαρύνεται η χώρα και οι Δήμοι με πρόστιμα. Διότι υπάρχει και νομοθεσία επιμερισμού των προστίμων στους ΟΤΑ και εμείς θέλουμε να αποφύγουμε και να προλάβουμε αυτά τα πρόστιμα. Θέλουμε να έχουμε σύγχρονα έργα περιβάλλοντος και καθαρές θάλασσες. Θα υπάρχει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών πρώτα για τα δίκτυα που διέρχονται από την περιοχή τους και στην συνέχεια για τα προγράμματα που έχει δημιουργήσει η ΕΥΔΑΠ έτσι ώστε να επιδοτούνται οι πολίτες με την κατασκευή του κόστους σύνδεσης, το οποίο με άτοκο δάνειο θα αποπληρώνεται σε έξι χρόνια και ταυτόχρονα για τα θετικά εργαλεία της αναστολής εφαρμογής του τέλους αποχέτευσης το οποίο θα ισχύσει και για το 2018 ως κίνητρο προς τους πολίτες για να σπεύσουν να συνδεθούν. Θέλουμε να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα προς τους πολίτες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπάρχουν τα τεχνικά εργαλεία και οι συνδέσεις. Υπάρχει η πολιτική συμφωνία για το ανθρώπινο κεφάλαιο και το τεχνικό δυναμικό. Δεν πρέπει η χώρα μας να καθυστερεί προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να υπερβούμε τα διάφορα προβλήματα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.