Α. Τσίπρας από Τήνο: «Τώρα πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις» (φωτό)

Α. Τσίπρας από Τήνο: «Τώρα πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις» (φωτό)

(Ανανέωση 17:18) Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετά από μια μακρά πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές».

Υπογράμμισε ότι «είναι τώρα που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική, για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής». Επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η έξοδος από τα μνημόνια που κοντοζυγώνει, χρειάζεται να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και την περίοδο των παχέων αγελάδων.

«Πρέπει τώρα η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, να είναι δίκαιη ανάπτυξη, αυτό που περισσεύει να ξαναγυρνάει πίσω και να μοιράζεται δίκαια στην πλειονότητα του λαού» ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης. χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και έργο πνοής την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και πρόσθεσε ότι «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική των Κυκλάδων που αποτελούν όχι μόνο την ατμομηχανή του τουρισμού αλλά και έναν ιδιαίτερο τόπο σε ό,τι αφορά και τον πολιτισμό του, με εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή κρίση που όλοι βιώσαμε».

Μιλώντας για το «ευλογημένο» νησί της Τήνου, εκμυστηρεύτηκε ότι έχει αιφνιδιαστεί δύο φορές, μια αρνητικά και μια θετικά, σε σχέση με την Τήνο. Ο πρώτος αιφνιδιασμός, είπε, όταν έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει με τη σχετική τροπολογία τη δέσμευση του απέναντι στο μακρόχρονο αίτημα του Τηνιακού λαού για την επαναφορά του πανελλήνιου ιερού ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην κανονικότητα στο προηγούμενο καθεστώς του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αιφνιδιάστηκε από τις «αντιδράσεις και τις πιέσεις που δεχτήκαμε προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης μας απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Τήνου». «Αιφνιδιάστηκα γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος», υπογράμμισε, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.

Αντιθέτως, τόνισε ότι σήμερα αιφνιδιάζεται θετικά γιατί βλέπει πόσο μεγάλη σημασία είχε αυτή η απόφαση και η υλοποίηση της για τον λαό της Τήνου. «Δεν διαρρηγνύουμε την κανονικότητα, δεν προχωρούμε σε κάποια ανατροπή, αλλά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στο νομικό καθεστώς που παραδοσιακά υφίσταται από το 1823 που ιδρύθηκε το Ίδρυμα», τόνισε.

Επισήμανε ότι για πάρα πολλές δεκαετίες το Ίδρυμα υπαγόταν στην εποπτεία του κράτους, κάτι που διαταράχτηκε στη δικτατορία, οπότε παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην Εκκλησία. Το καθεστώς του αποκαταστάθηκε εκ νέου με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αυτή η κανονικότητα διαταράχθηκε ξανά το 2014 «χωρίς μάλιστα καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία». «Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα που διαταράχθηκε το 2014. Επαναφέρουμε το ίδρυμα στο καθεστώς που λειτουργούσε εδώ και δυο αιώνες διοικούμενο και από κληρικούς και από λαϊκούς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όπως λειτούργησα στο θέμα αυτό, έτσι θα λειτουργώ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, θα προχωράμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο, σε αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία διεκδικεί μέσα από αγώνες», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έπρεπε να έχει γίνει από τη δεκαετία του ‘70. Επισήμανε ότι αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα, γιατί εξοικονομούνται πάνω από 80 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων σε τρία νησιά και με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα. Τόνισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου και την προοπτική ενεργειακής ασφάλειας και επενδύσεων σημαντικών που μπορούν να έρθουν στον χώρο των ΑΠΕ.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι ούτε φαραωνικά έργα, ούτε έργα που θα καταστρέφουν και θα αλλοιώνουν το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο. Σημείωσε ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού χωροταξίου για τις ΑΠΕ με βάση τις ανάγκες και τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

«Για μας προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε κάθε μεταρρύθμιση που φέρνει τα πράγματα μπροστά είναι να διασφαλίζουμε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών» και επισήμανε σε αυτό το σημείο τη σημασία των περιφερειακών συνεδριών παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να τονίσει: «στην ίδια βάρκα είμαστε και πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας να πλεύσει σε ήρεμα νερά και να προχωρήσει μπροστά». Το επόμενο περιφερειακό συνέδριο, για το Ν. Αιγαίο, θα γίνει μετά το Πάσχα, στη Ασύρο και τη Ρόδο. «Θέλουμε οι Κυκλάδες να ευημερούν 12 μήνες τον χρόνο», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε για το «εμβληματικό αίτημα των νησιωτών», το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι αποτελεί πολύ σημαντική δέσμευση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέσα στο 2018. «Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το πιλοτικό στάδιο για το 2018 με στόχο το ‘19 να επεκταθεί σε όλο το Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου», είπε και πρόσθεσε ότι «Η νησιωτικότητα είναι ευλογία και όχι κατάρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήνου ευχαρίστησε θερμά για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το πανελλήνιο ιερό ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, σημειώνοντας ότι η υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας δικαίωσε τους Τήνιους πολίτες και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα τους. «Ο Τσε Γκεβάρα είχε τονίσει κάποτε ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Εσείς το κάνατε ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας», είπε στον πρωθυπουργό.


(Ανανέωση 16:17) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο νησί, επισκέφθηκε τον εμβληματικό ιερό ναό της Παναγίας της Τήνου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον δήμαρχο του νησιού Ιωάννη Σιώτο, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους και τοπικούς φορείς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, για να ξεναγηθεί αμέσως μετά στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Η ανάρτηση έγινε στο twitter του Αλέξη Τσίπρα


Την διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ως «ένα έργο με πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια -σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση του έργου- θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας. Σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας.

Σημείωσε το περιβαλλοντικό όφελος, την προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενεργειακή επάρκεια. Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, θα υπάρχει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική γιατι το καλώδιο αυτό λειτουργεί αμφίδρομα, και θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος κινητήριος δύναμη στην πορεία της οικονομίας, σχολίασε ότι σπάνε τα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο και πως οι Κυκλάδες είναι στην «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού.

Είπε επίσης πως οι Κυκλάδες δεν πρέπει να είναι μόνο τουρισμός και πως πρέπει παράλληλα να προσανατολιστούμε στην ενίσχυση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιών μας.

Επισήμανε ότι το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Ν. Αιγαίο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα οι δυνατότητες και οι προοπτικές, καθώς, όπως είπε, μόνο με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί».

Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου. «Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίνουμε από την κρίση», σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλά πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων.

«Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε το έργο της διασύνδεσης ως έργο πνοής και είπε πως στη σύντομη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, τού έξεθεσε μια σειρά από ζητήματα του νησιού, προτάσσοντας εκείνο της επαναλειτουργίας του ιστορικού ναυπηγείου το Νεωρίου. «Με τη συνδρομή σας οδεύει προς την επανεκκίνηση της λειτουργίας του», είπε ο δήμαρχος στον κ. Τσίπρα.


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στην Σύρο και την Τήνο όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα εγκαινιάσει το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.

«Ταξίδι στη Σύρο και την Τήνο σήμερα για την εγκαινίαση της ενεργειακής σύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα», έγραψε ο πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ιωάννη Σιώτο. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και θα ξεναγηθεί στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Εγκαινιάζεται η διασύνδεση 4 νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους.

Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με ‘Ανδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια. Την ίδια χρονιά (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου – Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο – Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που κυμαίνεται στο επίπεδο των 600 – 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που ισχύουν τώρα έχουν ενσωματώσει τα οφέλη τόσο από την εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στην κάλυψη του ελλείμματος παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκε εφέτος, όσο και από τις διασυνδέσεις νησιών που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία. Οι επόμενες μειώσεις που θα προκύψουν από τον επόμενο κύκλο διασυνδέσεων αναμένονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο κάθε έτους με εκτίμηση για την πορεία του λογαριασμού την επόμενη διετία, ενώ θα ακολουθεί εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο που θα λαμβάνει την τελική απόφαση με στόχο ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος και να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.