Το νομοσχέδιο για την κάνναβη θα φέρει επενδύσεις και εισοδήματα στην Ελλάδα

Το νομοσχέδιο για την κάνναβη θα φέρει επενδύσεις και εισοδήματα στην Ελλάδα

Ο Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού και επικεφαλής του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη πιστεύει ότι η αποδοχή του νομοσχεδίου θα θα αποφέρει εισόδηματα σε αγρότες και εργαζόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και βιομηχανικής επεξεργασίας.

Το «σχέδιο – κάνναβη» προχωράει με γοργούς ρυθμούς και ήδη πέντε επενδυτικά σχήματα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον υφυπουργό Ανάπτυξης. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο για την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση ιατρικών σκευασμάτων κάνναβης φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων μιας ιδιαίτερης καλλιέργειας.

Από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο η Aphria

Στους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη καλλιεργειών ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον Καναδά και παγκοσμίως. Η «Aphria» έχει έδρα το Οντάριο και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ενώ το ενδιαφέρον της ενισχύεται από το κλίμα της Ελλάδας, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια του φυτού. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία στην παραγωγή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης και παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί το 2013, διαθέτει ήδη θυγατρικές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη, μέσω της Aphria International, έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την είσοδό της στη γερμανική αγορά, ενώ ανιχνεύει επενδυτικές ευκαιρίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα. Η εταιρεία παράγει και διαθέτει στην αγορά υψηλής ποιότητας αποξηραμένο ανθό και έλαια κάνναβης.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνάντηση με πρωτοβουλία της εταιρείας όπου έδωσαν το παρών 450 αγρότες, βουλευτές του Νομού, γεωπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της εταιρίας από τον διευθυντή ανάλυσης Stephen Murphy, ο οποίος τόνισε πως η προσέλευση και το ενδιαφέρον στην Ξάνθη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην Ελλάδα, η Aphria International σχεδιάζει να εγκαταστήσει μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα, που θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις. Σε ορίζοντα τετραετίας, οι εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τα 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης. Επίσης, αναμένεται εφόσον ξεκινήσει τη δραστηριότητά της το 2018 να δημιουργήσει 450-500 θέσεις εργασίας ως το 2021. Εκτιμάται ότι το ο συνολικός τζίρος από την Ελλάδα θα ανέλθει σε 1,1 δισ. Ευρώ.

Μονάδα στην Ημαθία το σχέδιο της Golden Greece Canabis

Η Golden Greece Canabis, είναι μια επενδυτική κοινοπραξία που συγκεντρώνει υπό την ομπρέλα της εταιρείες από Καναδά, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Πολωνία και Καζακστάν. Το business plan των επενδυτών, προβλέπει την κατασκευή μονάδας παραγωγής στην Ημαθία που θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων αναμένεται να είναι 400 εκατ. ευρώ και θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, εμπορίας και μεταφοράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες. Ήδη ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης έκανε τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση μιας έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, συνομίλησε με τους επενδυτές και δηλώνει σίγουρος πως η μονάδα παραγωγής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή θα λειτουργήσει εξαιρετικά ευεργετικά στο αναπτυξιακό επίπεδο του Δήμου.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Canopy Growth

Η Canopy Growth είναι μια διεθνώς κορυφαία εταιρεία, η οποία διαθέτει διαφορετικά είδη και θεραπευτικές ποικιλίες κάνναβης σε μορφή ξηρή, ελαίου και σε κάψουλες. Η Canopy Growth, ιδρύθηκε το 2014 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα στον Καναδά και το εξωτερικό, με τις δραστηριότητές της να εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους.

Η συστηματική επέκτασή της στην Ευρώπη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στην ολλανδική αγορά. Διερευνά τη δυνατότητα επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 500-1.000 θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας προοδευτικά εγκαταστάσεις παραγωγής 50 έως 100 χιλιάδων τμ.

Ενδιαφέρον από Σανγκάη και από ιταλο-ολλανδική φίρμα

Η Europacific Medical είναι μια εταιρεία που εδρεύει στη Σαγκάη και διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία από το Ισραήλ και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Στην χώρα μας μελετά επενδυτική πρόταση, περί των 20 εκατ. ευρώ και θα δραστηριοποιηθεί στο ιατρικό μάρκετινγκ., Ο διευθυντής της για τις δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας Έλληνας, ο κ. Παντελής Στανίτσας.

Η Ιταλο-Ολλανδική εταιρεία «Enecta» παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, που αξιοποιεί Ιταλούς παραγωγούς κάνναβης, επιστήμονες και βοτανολόγους, δραστηριοποιείται ήδη διαθέτοντας τα προϊόντα της στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κάποια διατίθενται και στην Ελλάδα. Η εταιρεία ξεκίνησε ως startup, αλλά εξελίχθηκε σε κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα των κανναβοειδών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενδιαφέρον για επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει, τέλος, η Hapa Medical Holdings BV, εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι και εδρεύει στην Ολλανδία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.