Ν. Παππάς: Αποκάλυψε το λογότυπο για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (φωτό)(upd)

Ν. Παππάς: Αποκάλυψε το λογότυπο για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (φωτό)(upd)

(Ανανέωση 16:34) Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αποκάλυψε το λογότυπο για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ).

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διέθετε διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί», τόνισε ο κ. Παππάς.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο προσπαθεί να αξιοποιήσει και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο διάστημα. «Τον περασμένο Ιούνιο εκτοξεύτηκε ο Hellas Sat 3,ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο οποίος κατέλαβε την ελληνική τροχιακή θέση στο διάστημα», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι μέσω του διαστημικού φορέα «αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια δεκάδων καινοτόμων επιχειρήσεων, με πάνω από 2.000 άτομα, εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίοι τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού και υλικού με «διαστημικές» εφαρμογές».


(Aρχικό κείμενο 16:03) Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς παρουσίασε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος.

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «μιλάμε με αίσθημα ευθύνης για την σημερινή ημέρα καθώς ο διαστημικός τομέας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα κάνοντάς την πιο παραγωγική και αυξάνοντας πολλαπλώς το εκτόπισμά της».

Ο υπουργός συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και προσωπικά τον γ.γ Β. Μαγκλάρα για την «ασταμάτητη προσπάθεια» για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου «για το οποίο έχουμε το κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι».

«Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί«, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό μας για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος τα οποία αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, και φυσικά στην άμυνα«.

Αφού ευχαρίστησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του ΕΛΔΟ, τόνισε ότι η πληροφορία και οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι τα καλύτερα όπλα στο πεδίο της αποτροπής και η Ελλάδα πλέον διαθέτει έναν διαστημικό φορέα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες.

Μίλησε ακόμη για την οικονομική πτυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς «η ίδρυση του ΟΛΔΕ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς».

«Θα ξεπεράσουμε πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος»

«Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508», σημείωσε ο υπουργός, «και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Έλληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική και ήδη χρησιμοποιείται από όλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών κλπ. Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά την κριτική και τις ειρωνείες που δεχθήκαμε στην αρχή, η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται κάθε μέρα στα σχολεία, τα ερευνητικά κέντρα, στις start up επιχειρήσεις, και αυτό μας δημιουργεί το συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη στροφή σε κάτι τόσο σημαντικό«.

Μέσα στο 2018 η εκτόξευση του Hellas Sat 4

Ανέφερε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 με τη χώρα «να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα», ενώ είπε ως σημαντικά βήματα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και με την γερμανική εταιρεία OEGB η οποία θα επενδύσει παράλληλα με το ελληνικό κράτος στην κατασκευή μικροδορυφόρων.

«Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα το οποίο η ιστορία θα αξιολογήσει ως πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε κλείνοντας ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη και τη θέση της χώρας ισχυρότερη».

«Αλλάζουμε το σκηνικό»

Ο γγ Β. Μαγκλάρας στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δυσκολίες στησίματος του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος καθώς η χώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δείξει την κατάλληλη σπουδή για κάτι τόσο σημαντικό για αυτήν. «Πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε πλήρως αυτό το σκηνικό, σημείωσε ο κ. Μαγκλάρας και να δώσουμε σε αυτόν τον τομέα ότι χρειαζόταν».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκρότηση του Οργανισμού θα δώσει στην Ελλάδα μεγάλες δυνατότητες, με αξιοποίηση του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των λαμπρών επιστημόνων της, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως «για να γυρίσουν πίσω όλα τα σπουδαία μυαλά που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης».

Μίλησε και αυτός για τη σφοδρή κριτική και τα ειρωνικά σχόλια που έλαβε ο Οργανισμός κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας συγκρότησής του σημειώνοντας ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας κατάφεραν τον ελληνικό λαό να χάσει την πίστη στον εαυτό του, και έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας για την χώρα παρέμενε αναξιοποίητος.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχή αυτός ο εθνικός Οργανισμός της πατρίδας, να πάει τόσο καλά ώστε να μας κάνει όλους υπερήφανους, βάζοντας τις βάσεις ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Β. Μαγκλάρας στη συνέχεια παρουσίασε το λογότυπο του ΕΛΔΟ και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το οποίο περιλαμβάνουν οι: Πρόεδρος: Σταμάτης Κριμιζής. Διευθύνων Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Πιλαφτσής και μέλη του οι: Βασίλης Αναστασόπουλος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Μαντζούρης, Θανάσης Πότσης και Χριστόδουλος Πρωτόπαππας.

«Έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών»

Ο Πρόεδρος του νέου Οργανισμού καθηγητής Στ. Κριμιζής αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δήλωσε ευτυχής διότι ένα όνειρο πολλών χρόνων, έγινε επιτέλους πραγματικότητα.

Ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι «η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά τώρα που δημιουργείται μια νέα λειτουργική δομή, αλλά εδώ είναι και η πρόκληση για εμάς, που αντίθετα με τα ελληνικά έθιμα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον τόνο της ομαδικής δουλειάς κάτι που λείπει από την ελληνική νοοτροπία».

«Ο Οργανισμός», συνέχισε ο κ. Κριμιζής, «θα είναι πολύ διαφορετικός και το όραμά μας είναι αφενός η οργάνωση και η προώθηση τεχνολογιών αιχμής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας».

Υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι αναμφισβήτητα κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αυτός ο Οργανισμός να γίνει το πρότυπο Οργανισμού για τη χώρα με αξιοκρατία, ήθος, διοικητικές ευελιξίες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει όσα όσα χρειάζονται για να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής, τόνισε ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας ότι η χώρα αλλάζει και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει και στα παιδιά της στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τα παιδιά του Μαράσλειου λυκείου τα οποία έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Τεχνολογίας και τα οποία βράβευσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό καθώς «η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί με τέτοια νιάτα που διαθέτει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.