Στο Μαξίμου «μετρούν τα κουκιά» και το αν έχει πολιτικό μέλλον ο Π.Καμμένος – Φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις

Στο Μαξίμου «μετρούν τα κουκιά» και το αν έχει πολιτικό μέλλον ο Π.Καμμένος – Φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις

Αντιμέτωπη με τις πολιτικές συνέπειες των επιλογών της στο θέμα των Σκοπίων, μετά την επονείδιστη συμφωνία αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στους σλαβόφωνους και αλβανόφωνους κατοίκους των Σκοπίων θα έρθει η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία με δεδομένη και την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Η συμφωνία δεν έχει καμία ευρύτερη συναίνεση, ενώ επιβεβαιώνεται ότι και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πλέον διχασμένος, εξαιτίας της συμφωνίας αυτής και το πολιτικό μέλλον του Π.Καμμένου, άγνωστο έως… «καμμένο»:

Η συστηματική μεθόδευση δημιουργίας ενός ευρύτερου δεξιού σχηματισμού που θα δημιουργείτο επάνω στο κενό στα δεξιά της ΝΔ και στο οποίο θα ηγείτο προεκλογικά, καίγεται οριστικά και το πολιτικό του μέλλον είναι σκοτεινό αν δεν αποχωρήσει άμεσα από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος θεωρεί ότι κάτι θα συμβεί και δεν θα φτάσει η συμφωνία στη Βουή για ψήφιση, π.χ. ότι θα καταψηφιστεί από την Βουλή των Σκοπίων, πράγμα αδύνατο, γιατί τα πήραν σχεδόν όλα: Εθνότητα, γλώσσα και απλά στο Μακεδονία προστίθεται τυπικά η λέξη «Βόρεια».

Η επιτυχία του Ζ.Ζάεφ είναι τεράστια, αλλά να του αναγνωρίσουμε ότι είχε την αρωγή των ΗΠΑ και των Βρυξελλών.

Η ΝΔ αμφισβητεί ευθέως τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προωθήσει και να εγκρίνει τη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το θέμα κατάθεσης πρότασης μομφής, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων είναι ξεκάθαρα εναντίον, ενώ το Κίνημα Αλλαγής τηρεί πιο ήπια μεν στάση, αλλά δύσκολα θα προστρέξει (τουλάχιστον όχι όλο) μέσα σε αυτές τις συνθήκες να βάλει πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή έως την Παρασκευή σχετικά με τη συμφωνία, που παρουσίασε χθες, στοχεύοντας τόσο στην πίεση προς τη ΝΔ, με την ελπίδα να προκαλέσει την αφύπνιση του καραμανλικού μπλοκ υπέρ του συμβιβασμού με τα Σκόπια, όσο και στη διάσπαση του κεντροαριστεράς, όπου υπάρχει σαφής διάθεση από την πλευρά βουλευτών του Ποταμιού τουλάχιστον, να αποδεχθούν τη συμφωνία.

Ερώτημα το τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής: Θα δεχθεί την συμφωνία, έστω δια της σιωπής, θα βγει να την υπερασπιστεί όπως έκανε στο δημοψήφισμα υπέρ του «ΝΑΙ» που ενέργεια που τον τσουρούφλισε πολιτικά (κάτι αντίστοιχο έπαθε τότε και ο στρατηγός ε.α. Φ.Φράγκος) ή θα την καταγγείλει;

Πιθανότερη είναι η αφωνία του και το «νεύμα» να επιτεθούν στην συμφωνία που θα δώσει σε βουλευτές του κλίματός του στην Β.Ελλάδα. Και η πίτττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Ή όχι;

Στον κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από το πολιτικό μέλλον του Π.Καμμένου, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να ψηφίσουν τη συμφωνία δύο-τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ όταν αυτή έλθει στη Βουλή, αλλά μέχρι τότε προσπαθεί να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες, εναποθέτοντας την υπόθεση της κυβερνητικής σταθερότητας στην κοινή επιδίωξη των Τσίπρα – Καμμένου να καταγράψουν από κοινού την «επιτυχία» της εξόδου από τα μνημόνια.

Στο Μαξίμου ξέρουν ότι ο παράγοντας χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία στο όλο θέμα. Κι αυτό γιατί η συμφωνία δεν θα έλθει τώρα στην ελληνική Βουλή, αλλά θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα Σκόπια, σε μία πολύμηνη και πολιτικά επίπονη διαδικασία, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και εκλογές, πέρα από δημοψήφισμα, αφού προβλέπεται ρητώς συνταγματική αναθεώρηση.

Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο να αποφύγει τη βάσανα μίας ψηφοφορίας στη Βουλή, που θα κατέγραφε προβληματικά φαινόμενα για την κυβερνητική νομιμοποίηση και σταθερότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, στο μεταξύ βέβαια, θα έλθει αντιμέτωπη με τα συλλαλητήρια, που αρχίζουν να διοργανώνονται από αυτό το σαββατοκύριακο κιόλας (στις Πρέσπες). Από τη μαζικότητα των λαϊκών αντιδράσεων θα εξαρτηθούν πολλά, αφού είναι πιθανόν να καθορίσουν και τη στάση πολιτικών δυνάμεων, όπως η κεντροαριστερά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.