ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

A.Τσίπρας: «Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο Π.Καμμένος όπως έκανε ο Α.Σαμαράς για το Μακεδονικό» (upd)

A.Τσίπρας: «Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο Π.Καμμένος όπως έκανε ο Α.Σαμαράς για το Μακεδονικό» (upd)

«Εμπόρους πατριωτισμού» χαρακτήρισε τους Ελληνες που αντιδρούν στην αναγνώριση «Μακεδονικής υπηκοότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και αυτός ο χαρακτηρισμός αρχικά απευθυνόταν και στον συνεταίρο του στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο, ο οποίος απέρριψε την συμφωνία και δήλωσε ότι δεν θα την ψηφίσει στην Βουλή, έστω και αν στην συνέχεια ο Α.Τσίπρας κατάλαβε την γκάφα του και το ανακάλεσε.

Μετά από λίγα λεπτά, βέβαια «το γύρισε» και μίλησε για «στάση αρχής» του Π.Καμμένου, αλλά η ουσία είναι ότι λίγο πριν τον είχε «στολίσει» κανονικά με την φράση «Εμποροι πατριωτισμού», αφού βέβαια περιλαμβάνεται σε αυτούς που αντιδρούν στην συμφωνία.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του.

Του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, «την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία«.

Και τόνισε: «Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς».

Προειδοποίηση για την περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση; Θα δείξει…

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Δημιουργούμε με τον Ζάεφ ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ, για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού, που υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Δεν θέλαμε γείτονες ταπεινωμένους. Είναι μία συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με τη γενική εθνική γραμμή, που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, το σημαντικότερο είναι ότι είναι μία συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει πλήρως την πολιτισμική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας μας».

Πιστεύω πως θα επικυρωθεί η συμφωνία στα Σκόπια και ακολούθως θα ψηφιστεί και στην ελληνική Βουλή και μάλιστα από μία μεγάλη πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, τότε θα επικυρώσουμε τη συμφωνία. Αλλιώς η συμφωνία θα ακυρωθεί.

Στο διάγγελμά μου αναφέρθηκα στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομα και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, «Severna Makedonija» στη δική τους γλώσσα. Η συμφωνία μεταφράζεται.

Αν επιμέναμε στην αμετάφραστη ονομασία, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα πολύ σύντομα. Θα αναφέρονταν όλοι στη Μακεδονία. Οι τίτλοι στον Τύπο του εξωτερικού χθες, έγραφαν ότι «η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα σε Βόρεια Μακεδονία». Εμείς την αναγνωρίζαμε ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ουσίας, με τεχνάσματα. Η συμφωνία με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στη λέξη Μακεδονία, μας κατηγορούν άλλοι εσκεμμένα, άλλοι από ευαισθησία, ότι πάμε να παραδώσουμε το όνομα.

Έχω τη συμφωνία μεταφρασμένη από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν βλέπω να δίνουμε τίποτα. Μόνο να παίρνουμε. Άλλο εθνότητα και άλλο υπηκοότητα.

Αυτό που κάνει η συμφωνία, είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τρίτων λαών, στον αυτοπροσδιορισμό τους. Στο άρθρο 7 λέει ότι όπου χρησιμοποιούν το όνομα, δεν εννοούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το δικαίωμα ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή. Εμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες. Εμείς θα τους πούμε Σλαβομακεδόνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκεί που σσε όλη την υφήλιο ταξίδευαν με έγγραφα που τους ανέφεραν ως Μακεδόνες, τώρα θα ταξιδεύουν ως Μακεδονία, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.