ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κυκλοφόρησε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιανουαρίου σε όλη την Ελλάδα

Κυκλοφόρησε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιανουαρίου σε όλη την Ελλάδα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιανουαρίου μπήκε στον 24ο χρόνο της κυκλοφορίας της και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα με μία σειρά από μεγάλες αποκλειστικότητες και τιμή μόνο 4,90 ευρώ, ειδικά για αυτόν τον μήνα!

Στο τεύχος Ιανουαρίου, διαβάστε:

1. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων: Ολος ο κατάλογος με τα κύρια προγράμματα και τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε οπλικά συστήματα.

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3B, του εκσυγχρονισμού των F-16, των κύριων προγραμμάτων του Ναυτικού και του Στρατού. Ο σχεδιασμός για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων μέχρι το 2023.

2. Το ισοζύγιο ισχύος στους στόλους υποβρυχίων Ελλάδας-Τουρκίας

Τι μεγέθους απειλή συνιστούν τα νέα τουρκικά Τype-214TN για τον ελληνικό Στόλο;

Η είσοδος του Τουρκικού Ναυτικού στην τεχνολογία AIP-PEMFC (Air Independent Propulsion- Polymer Electrolyte Membrane Fuel Cells-Αναερόβια Πρόωση Κυψελών Καυσίμου Μεμβράνης Πολυμερούς Ηλεκτρολύτη) με την απόκτηση έξι σκαφών U-214TN, δημιουργεί μία νέα ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

3. Αλλαγή αμυντικού δόγματος στο Αρχιπέλαγος

Η «πυραυλική» απαγόρευση περιοχής σε σχέση με την τουρκική απειλή Ως χώρος απαγόρευσης πρόσβασης και απαγόρευσης περιοχής (A2-AD) νοείται ένας υποθετικός «θόλος» εντός του οποίου ο αντίπαλος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το πώς επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός τέτοιου «περιβάλλοντος» σχετίζεται με τα προηγμένα μέσα (αντιαεροπορικά ή αντιπλοϊκά) που θα αναπτυχθούν.

Το παραπάνω συνιστά ένα δόγμα άμυνας που είναι χαμηλότερου κόστους από ένα αντίστοιχο με την παρουσία ναυτικών μονάδων ή αεροσκαφών. Πόσο ένα τέτοιο σενάριο ταιριάζει στον χώρο του Αιγαιακού Αρχιπελάγους;

4. Κυπριακή Εθνοφρουρά: Σε φάση αναδιοργάνωσης η άμυνα της Κύπρου

Ποια είναι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα επάνω στα οποία θα στηριχθεί η άμυνα της Μεγαλονήσου τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, διαβάστε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:

5. Δύτες Μάχης του Ελληνικού Στρατού

Εκπαίδευση σε υποβρύχια διείσδυση για τους αμφίβιους καταδρομείς Διείσδυση σε εχθρική περιοχή, έξοδος στην ακτή, κρούση στον στόχο και απαγκίστρωση είναι τα βασικά στάδια μιας αμφίβιας καταδρομικής επιχείρησης σε περιβάλλον αρχιπελάγους.

Οι μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύονται για τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων με προσωπικό που προηγουμένως έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων Στρατού Ξηράς (ΣΥΚ/ΣΞ).

6. Όλη η λίστα των όπλων που προσφέρονται για πώληση στο εξωτερικό από τις ΕΔ. Το δήθεν «σκάνδαλο» της πώλησης πυρομαχικών στην Σ.Αραβία.

Η υπόθεση της πώλησης των πυρομαχικών από τα προς εκποίηση αποθέματα του ΕΣ, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό σε ότι αφορά τις «καταγγελίες», αλλά όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ήταν και αρνητικό για τις ΕΔ. Αυτό γιατί το κόστος καταστροφής από την ακύρωση της εκποίησης υλικού είναι σημαντικό, ενώ τα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν από την πώλησή του δυστυχώς έμειναν μόνο στα χαρτιά.

7. «Παιχνίδια πολέμου» ανατολικά του Ευφράτη: F-22 Vs Su-35S

Η απόδοση του αμερικανικού μαχητικού F-22 πάνω από την Συρία έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αντικείμενο έντονων συζητήσεων στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό μαχητικό έχει πολλές φορές έρθει «αντιμέτωπο» μεταξύ άλλων και με τα Su-35S της ρωσικής Αεροπορίας που επιχειρούν από τη βάση Khmeimim.

Κατά τη διάρκεια των «αναχαιτίσεων», όπως τις ονομάζει η αμερικανική Αεροπορία, το Raptor έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες αδυναμίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού σε συγκεκριμένους τομείς της εναέριας μάχης.

8. Ν.Τραμπ: «Πιθανοί μας αντίπαλοι Ρωσία & Κίνα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαράσσει τη νέα στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ Πιθανή μελλοντική σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα διέβλεψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όμως σε θέση οι ΗΠΑ να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοια διπλό μέτωπο; Η νέα πολιτική εθνικής και στρατηγικής ασφάλειας (NSS) του Αμερικανού πρόεδρου κρύβει κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη προκαλώντας Ρωσία και Κίνα.

9. Άσκηση ‘’Operation Deep Water’’: Η εικονική πυρηνική επίθεση του ΝΑΤΟ στα Δαρδανέλια το φθινόπωρο του 1957

Τα Στενά των Δαρδανελίων αποτελούν μια καίριας σημασίας στρατηγική περιοχή για την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Μέσω αυτών ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας κατεβαίνει στη Μεσόγειο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Και όχι μόνο.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία αποδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία του με τις συνεχείς κινήσεις ρωσικών σκαφών προς την ναυτική βάση της Ταρτούς.

Κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου» τα σχέδια του ΝΑΤΟ απασχολούσε πάντα ο αποκλεισμός του σοβιετικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η άσκηση «βαθιά νερά» το Σεπτέμβριο του 1957 αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Τα προέβλεπαν όμως τότε τα σχέδια του ΝΑΤΟ;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.